«محمدرضا خانی» روز دوشنبه در نشست خبری افزود: تخلفات صندوق ذخیره فرهنگیان ربطی به بانک ندارد و سخنگوی قوه قضائیه در اظهارات خود نامی از بانک سرمایه نبرده است.
وی تاکید کرد: صندوق ذخیره فرهنگیان یکی از سهامداران این بانک به شمار می رود که جایگاه آن در مجمع عمومی بانک است و هیات مدیره جدید اجازه نمی دهد سهامداران در امور مربوط به بانک دخالت کنند.
خانی افزود: عملکرد صندوق ذخیره فرهنگیان و دفاع از آن به خود صندوق مربوط است و بحث های روزهای اخیر نیز به بانک سرمایه ارتباطی ندارد.
وی در عین حال از درخواست برخی نمایندگان مجلس برای انجام تحقیق و تفحص از بانک سرمایه استقبال کرد و افزود: هرچه شفافیت بیشتر باشد، آسودگی خاطر هم بیشتر است.
عضو هیات مدیره بانک سرمایه تاکید کرد: تاکنون نمایندگان مجلس برای دریافت اطلاعات و آمار به این بانک مراجعه ای نداشته اند و به محض آنکه اطلاعاتی بخواهند، به طور مستند به آنها ارایه می کنیم.
خانی در ادامه افزود: با ورود نهادهای نظارتی به موضوع صندوق، صحت و سقم مطالبی که در این زمینه در رسانه ها منعکس شده است، روشن خواهد شد.
وی که به تازگی به مدیرعاملی بانک سرمایه منصوب شده است، درباره آنچه گفته شده است، هشت نفر در ارتباط با پرونده صندوق ذخیره فرهنگیان و بانک سرمایه بازداشت شده اند، توضیح داد: اینگونه نیست که این افراد اکنون بازداشت شده اند بلکه یکی از مدیران سابق بانک حدود پنج ماه پیش بازداشت شده است اما از نفر دوم اطلاعی ندارم.
به گفته خانی پرونده در مرحله بازجویی از متهمان است و اتهامات وارده هنوز اثبات نشده اند.
مدیرعامل بانک سرمایه با ارایه توضیحاتی درباره منابع خارج شده از بانک سرمایه و مطالباتی که وصول نشده و همچنین مطالبی که در این زمینه در رسانه ها مطرح شده است، گفت: در تشکیل پرونده های تسهیلات اشکالات و سهل انگاری هایی در گذشته و در شعب بانک و توسط افرادی که اکنون دیگر در بانک نیستند، صورت گرفته است.
وی با یادآوری این نکته که بحث وثیقه در نظام بانکی به اعتماد بانک به مشتری باز می گردد، اظهار داشت: درباره وثیقه هایی که از مشتریان دریافت شده، اختلاف نظرهایی وجود دارد و علت اصلی ورود نهادهای نظارتی به موضوع بحث کارشناسی بودن وثیقه ها است.
مدیرعامل بانک سرمایه اضافه کرد: با نظارت صورت گرفته، بدهکاران در حال مراجعه به بانک و تسویه بدهی خود هستند و درصددیم معوقه ها را با احتساب جرایم پس بگیریم.
خانی درباره موضوع پرداخت وام 80 میلیارد تومانی با سود 1.5 درصد در این بانک گفت: در سال 1392 برای ایجاد فروشگاه های رفاهی فرهنگیان قراردادی با مشارکت بخش خصوصی و صندوق ذخیره فرهنگیان با بانک سرمایه منعقد شد تا این بانک بخشی از سرمایه مورد نیاز را تامین کند.
وی اضافه کرد: از آنجا که هدف از این کار خدمت رسانی به معلمان بود، کارمزد آن 1.5درصد تعیین شد اما چون خدمت رسانی متوقف شد، بانک سرمایه از سال گذشته برای تودیع آن، بازپرداخت تسهیلات مورد نظر را با نرخ سود 24 درصدی محاسبه کرد که بخش خصوصی طرف قرارداد باید به بانک بازگرداند.
خانی درباره اینکه گفته شده فردی 39 هزار میلیارد ریال(3900 میلیارد تومان) وام از این بانک گرفته و پس نداده است، گفت: فرد حقیقی یا حقوقی با این مبلغ بدهکاری در بانک نداریم.
وی همچنین موضوع هفت هزار میلیارد تومان معوقات غیرقابل وصول بانک سرمایه را تایید نکرد و افزود: هدف ما وصول همه مطالبات است.
مدیرعامل بانک سرمایه افزود: تخلفات گذشته در تشکیل پرونده های اعتباری موجب نمی شود در وصول مطالبات به ناکامی برسیم.
خانی همچنین اینکه گفته می شود در اغلب پرونده های مربوط به معوقات بانک سرمایه صندوق ذخیره فرهنگیان دخیل است، اظهار داشت: اینکه بین صندوق و بانک ارتباط باشد، چنین نیست؛ جایگاه سهامداران فقط در مجمع عمومی بانک است و در امور عمومی بانک حق دخالت ندارند.
وی تاکید کرد: اجازه نمی دهیم ذره ای از حقوق معلمان، سپرده گذاران، مشتریان و کارکنان بانک ضایع شود و از حفظ حقوق آنان عقب نشینی نخواهیم کرد.
خانی گفت: مطالبات سررسید گذشته این بانک نسبت به کل تسهیلات 7 درصد، نسبت مطالبات معوق به کل تسهیلات 7 درصد و نسبت مطالبات مشکوک الوصول به کل تسهیلات 20 درصد است.
مدیرعامل بانک سرمایه نسبت مطالبات مشکوک الوصول ضمانت نامه ها به کل تسهیلات را 7 درصد و نسبت مطالبات مشکوک الوصول اعتبارات اسنادی به کل تسهیلات را یک درصد برآورد کرد.
* برنامه های بانک برای توجه بیشتر به معلمان
مدیرعامل بانک سرمایه با یادآوری این که قشر فرهنگیان سرمایه گذاران اصلی این بانک به شمار می روند، اظهار داشت: اینکه حقوق معلمان و حتی کارکنان آن در گذشته در این بانک مغفول مانده است را قبول داریم.
وی تاکید کرد: صاحبان اصلی بانک سرمایه فرهنگیان و معلمان هستند و هیات مدیره سوگند یاد کرده است که از سپرده های مردم و حقوق سهامداران صیانت کند.
خانی با بیان اینکه بانک سرمایه نزدیک به 11 سال است در شبکه بانکی کشور فعالیت دارد، افزود: در 10 سال گذشته این بازنشستگان بودند که اداره بانک را بر عهده داشتند اما اکنون کار به کارکنان جوان سپرده شده که نتیجه آن جذب بیشتر منابع خرد بوده است.
مدیرعامل بانک سرمایه گفت: در شرایطی که بانک ها به دلیل وحدت رویه اعلامی بانک مرکزی در تعیین نرخ سود سپرده و تسهیلات و نیز کارمزد خدمات بانکی سختی جذب منابع دارند، بانک سرمایه موفق شد در پایان مهر ماه امسال در مقایسه با اسفند پارسال 49 درصد جذب منابع را افزایش دهد.
به گفته وی، سهم سپرده قانونی بانک سرمایه نزد بانک مرکزی در پایان مهر ماه به نسبت اسفند1394 نزدیک به 58 درصد افزایش یافته است.
خانی با یادآوری اینکه بانک سرمایه در 10 سال گذشته جزو بانک های بدهکار در شبکه بین بانکی بوده است، گفت: در آن زمان همواره به نظام بانکی مقروض بودیم و با نرخ های بالا و گاهی با 31.5 درصد وام می گرفتیم.
وی افزود: اکنون بانک توانسته است به شرایطی برسد که کمترین بدهی را در شبکه بین بانکی دارد و در پرداخت بدهی ها در رتبه نخست قرار گرفته به نحوی که به جز یک بانک که آن هم ناشی از اختلاف محاسبه است، به هیچ بانکی بدهکار نیست.
عضو هیات مدیره بانک سرمایه درباره وصول مطالبات این بانک نیز گفت: تاکنون 24 درصد از بدهی های کلان خود را کاهش دادیم و فضایی فراهم کرده ایم که بدهکاران برای تسویه بدهی خود به بانک مراجعه می کنند.
خانی از راه اندازی سامانه رسیدگی به شکایات مشتریان از ابتدای آبان ماه خبر داد و گفت: یکی از اعضای هیات مدیره مسوول رسیدگی به شکایات ثبت شده در این سامانه است تا مشکلات ظرف 48 ساعت پیگیری و پاسخگویی شود.
عضو هیات مدیره بانک سرمایه از راه اندازی تک کارت فرهنگیان در این بانک خبر داد و گفت: این کارت ها با هدف رفع دغدغه های معیشیتی معلمان برای همه فرهنگیان در سراسر کشور صادر می شود.
به گفته خانی، هدف بعدی این کارت ها، تحت پوشش قرار دادن دانش آموزان بخصوص دانش آموزان بی بضاعت و نقاط محروم است.
وی همچنین گفت که هیچ میزانی از حقوق فرهنگیان وارد بانک سرمایه نمی شود و همه از طریق بانک ملی ایران پرداخت می شود.
مدیرعامل بانک سرمایه افزود: در مذاکراتی که اوایل امسال با مسوولان وزارت آموزش و پرورش کردیم ، آنها وعده دادند حقوق معلمان به بانک خودشان بازگردد و به نظر می رسد انجام این کار جزو سیاست های این وزارتخانه باشد.
خانی همچنین گفت، بانک سرمایه امسال 40 هزار میلیارد ریال(چهار هزار میلیارد تومان) برای پرداخت عیدی بازنشستگان به وزارت آموزش و پرورش پرداخت کرد.
وی درباره تغییرات مدیریتی این بانک در ماه های گذشته اظهار داشت: یکی از اشتباهات سهامداران عمده تغییرات پیاپی بر اساس مقتضیات زمان بوده است که امیدواریم از این پس شاهد ثبات مدیریتی در بانک سرمایه باشیم.