مهدی تقوی، کارشناس اقتصادی با بیان اینکه هر جا دولت موقتا دچار مشکل شود این بانک مرکزی است که به دولت کمک می کند. ایشان اظهارداشت: درواقع این موضوع مختص به ایران نیست. دولت می تواند از درآمد خالص نفت و گاز برای تامین کسری بودجه استفاده کند. این درآمد خالص بعد از این مالیات ودرآمدهای که از طریق اوراق قرضه منتشر می شود، درآمد پولی محسوب می شود.
وی افزود: اگر دولت از بانک مرکزی پول استقراض کرده و به هزینه ها و کسری بودجه خود اختصاص بدهد، خطرناک است؛اما به نظر میرسد در شرایط کنونی اقتصاد راهی نداشته است. اگر دولت اوراق قرضه را چاپ نمی کرد،کسی استقبال نمی کرد به این دلیل که بانکها سود به مراتب بالاتری برای سپرده ها می پردازند.از سویی نرخ رشد مثبت شده حتما باید برای تشویق به خرید این اوراق نرخ سود افزایش پیدا می کرد.
تقوی با اشاره به اینکه درآمد خالص حاصل از فروش نفتهم به دلیل کاهش قیمت های جهانی کمتر از پیش بینی بودجه ای شده و درآمدهای مالیاتی هم به دلیل رکود کاهش یافته،خاطرنشان کرد: درواقع هر جا دولت موقتا دچار مشکل می شود، این بانک مرکزی است که به دولت کمک می کند،اما نتیجه این کار می تواند برای اقتصاد خطرناک باشد.
این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه درآمدهای مالیات ضد تورم است،یادآورشد: درآمد مالیاتی به این دلیل که پول از مردم دریافت می شود،جمع کردن نقدینگی است اما استقراض از بانک مرکزی یعنی چاپ پول که سبب افزایش پایه پولی شده و برای اقتصاد خطرناک است چون این پول پشتوانه تولید ندارد.
استاد دانشگاه علامه طباطبایی اظهار کرد: از آنچا که بدهی های دولت ناشی از سیاست های غلط گذشته،به دولت فشار آورده و درآمد نفت هم کاهش یافته، بنابراین آقای روحانی موقتا ناچار به انجام چنین کاری شده است؛ من با این روش برعکس دولت گذشته موافق هستم .زیرا ویژگی این دولت این است که با توافق برجام توانست نرخ تورم را از ۴۰ درصد به زیر ۱۰ درصد برساند. نرخ رشد منفی دوره قبل را به مثبت کرد، علاوه براین روابط اقتصادی سیاسی را با دنیا بهبود بخشید.
تقوی گفت: اگر این استقراض صرف هزینههای رفاهی مثل بیمه بیکاری، توسعه بیمارستانهای دولتی و توسعه دانشگاه ها شده، مسئله ای نیست ولی دولت باید دقت کند که این پولی که درآمد پولی ایجاد می کند، تورم درپی دارد.