استانداردهای گزارشگری مالی بین المللی (IFRS)، به مجموعهای از استانداردهای حسابداری گفته میشود که هیات استانداردهای حسابداری بین المللی (IASB) تدوین کرده است.
هدف تدوین این استانداردها، تهیه صورتهای مالی شرکتهای سهامی در قالب یک استاندارد جهانی است.
در همین پیوند، «ابراهیم نوروزبیگی» مدیر اجرایی مرکز آموزش حسابداران خبره جزییات سخنرانیها و مقالات برنامهریزی شده برای ارایه در سی و هشتمین همایش انجمن حسابداران خبره ایران با موضوع «پیادهسازی استانداردهای بینالمللی گزارشگری مالی (IFRS) در شبکه بانکی کشور» را تشریح کرد.
همایش انجمن حسابداران خبره ایران با حمایت بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران و پژوهشکده پولی و بانکی و مشارکت گسترده شبکه بانکی کشور امروز(سه شنبه)در دانشکده مدیریت دانشگاه تهران برگزار می شود.
ساختار صورتهای مالی بانک ها طبق IFRS
وی درباره صورتهای مالی بانکهای ایرانی گفت: براساس استانداردهای حسابداری ایران، چهار صورت مالی اساسی باید توسط شرکتها تهیه شود که هم از نظر شکل (فرم) و هم از نظر محتوا با صورتهای مالی مد نظر استانداردهای بینالمللی متفاوت هستند.
دبیر علمی سی و هشتمین همایش انجمن حسابداران خبره ایران افزود: صورتهای مالی منطبق با استانداردهای بینالمللی با صورتهای مالی نمونه معرفیشده توسط بانک مرکزی نیز تفاوتهایی دارند.
به گفته نوروزبیگی ، اندازهگیری برخی اقلام صورتهای مالی براساس استانداردهای بین المللی چالشهایی را به همراه دارد که تلاش میشود در این همایش رهنمودهایی برای تسهیل این فرآیند ارایه شود.
گزارشگری تسهیلات براساس استانداردهای بین المللی
مدیر اجرایی مرکز آموزش انجمن حسابداران خبره ایران تاکید کرد: به یقین، تسهیلات اعطایی از مهمترین داراییهای بانکها است که در زمره داراییهای مالی قرار میگیرد.
نوروزبیگی یادآور شد: استانداردهای بینالمللی الزام های ویژهای را برای این گونه داراییها و بدهیها در نظر گرفته ؛ به گونهای که طبقهبندی و در مواردی اندازهگیری داراییها و بدهیهای مالی متفاوت از آن چیزی است که در استانداردهای ایران آمده است.
وی تصریح کرد: بررسی این سرفصل از آن جا اهمیت دارد که بانک مرکزی مقررات خاصی درباره تسهیلات اعطایی بانکها ابلاغ کرده است که در اغلب موارد چالش چشمگیری برای تهیهکنندگان پدید میآورد.
گزارشگری قسمتهای عملیاتی بانکهای کشور طبق IFRS
وی در زمینه تکالیف بانکها و موسسات اعتباری برای گزارشگری مالی قسمتها براساس استانداردهای بینالمللی گزارشگری مالی (IFRS)، گفت: تعریف قسمت عملیاتی طبق استاندارد بین المللی گزارشگری مالی شماره (8) با آن چه در استاندارد حسابداری شماره (25) ایران آمده است متفاوت است؛ از آن جا که در صورتهای مالی بانکهای ایرانی به ندرت گزارشگری قسمت ها انجام شده است، انجام این مهم چالشهایی را برای تهیهکنندگان صورتهای مالی به همراه خواهد داشت.
این مقام مسوول ادامه داد: در این همایش تلاش میشود قسمتهای عملیاتی و تفاوت در چگونگی گزارشگری قسمتها براساس استانداردهای حسابداری ایران و استانداردهای بینالمللی حسابداری، نحوه تشخیص قسمتهای عملیاتی و اندازهگیری اطلاعات قابل افشا ارایه شود.
گزارشگری مدیریت ریسک طبق IFRS
به گفته دبیر علمی سی و هشتمین همایش انجمن حسابداران خبره ایران، براساس الزامات استاندارد بین المللی گزارشگری مالی شماره (7)، اطلاعات وسیعی باید در مورد ریسکهای پیشروی واحدهای تجاری افشا شود. این اطلاعات باید در سرفصلهای ریسک اعتباری، ریسک نقدینگی و ریسک بازار گزارش شود.
نوروزبیگی افزود: در ریسک اعتباری، احتمال بروز زیان ناشی از ایفا نشدن به موقع همه یا قسمتی از تعهدات ناشی از دریافت خدمات اعتباری، توسط طرف مقابل بررسی می شود.
وی اضافه کرد: ریسک نقدینگی به احتمال به خطر افتادن توانایی موسسه مالی در تامین منابع نقد برای پرداخت بدهی ها، ایفای تعهدات و افزایش دارایی ها میپردازد و ریسک بازار احتمال خطر ناشی از قطعیت نداشتن درآمدهای پورتفوی معاملاتی یک موسسه مالی به واسطه تغییر در شرایط بازار شامل قیمت دارایی، نرخ بهره، نوسانات بازار و نقدینگی بازار را در بر میگیرد.
نوروزبیگی تاکید کرد: برخی از دادههای مورد نیاز برای انجام این امر هم اکنون در بانکهای ایرانی وجود دارد و پردازش میشود، اما گمان میرود بانکها درخصوص تهیه و گزارش برخی از این اطلاعات با چالش روبرو شوند.
مدیر اجرایی مرکز آموزش حسابداران خبره در ادامه با اشاره به سابقه برگزاری موفق دورههای آموزشی استانداردهای بینالمللی گزارشگری مالی (IFRS) در این مرکز آموزش حرفهای در یک سال گذشته، تصریح کرد: هدف اصلی شورای عالی انجمن و کمیته علمی همایش از طراحی و برگزاری این همایش در این برهه زمانی حساس، ارایه راهکارهایی عملی و کاربردی به حسابداران و حسابرسان شبکه بانکی کشور است ؛از این رو، همه مقالات این همایش با رویکردی کاربردی و به دور از طرح مباحث نظری و آکادمیک برنامهریزی شده است.
میزگردی با حضور مدیران شبکه بانکی کشور
نوروزبیگی در پایان یادآور شد: با توجه به این که مسوولیت نهایی پیادهکردن استانداردهای بینالمللی گزارشگری مالی (IFRS) در بانکها و موسسات اعتباری بر عهده مدیران شبکه بانکی کشور است، در بخش پایانی این همایش با حضور مدیران ارشد شماری از بانکها و موسسات اعتباری به طرح چالشها و مباحث کلیدی مرتبط با این موضوع پرداخته خواهد شد و شرکتکنندگان در همایش نیز میتوانند در این بخش به طرح پرسشهای خود بپردازند.
به گزارش ایرنا، ساختار صورتهای مالی بانکها، گزارشگری تسهیلات طبق استانداردهای بینالمللی، افشای ریسکهای پیش روی بانکهای ایرانی، گزارشگری قسمتهای عملیاتی در نظام بانکی کشور و بحران شفافیت در گزارشگری مالی بانکها، از جمله مباحث چالشبرانگیز در پیادهسازی استانداردهای بینالمللی گزارشگری مالی (IFRS) در شبکه بانکی کشور است که امروز بحث و بررسی خواهد شد.
پیشتر «محسن قاسمی» دبیرکل انجمن حسابداران خبره ایران اظهار کرده بود، اجرایی شدن برنامه جامع اقدام مشترک(برجام) پیادهسازی استانداردهای بینالمللی گزارشگری مالی (IFRS) را در نظام گزارشگری مالی بنگاههای بزرگ و ذینفعان عمومی کشور (از جمله شرکتهای بورسی، بانکها و بیمهها) از موضع ضعف سالهای گذشته خارج کرده است.