مدیر اداره بررسی ها و سیاست های اقتصادی بانک مرکزی از استقبال شایان توجه از گزینههای جایگزین دریافت سکه های پیش فروش شده خبر داد.
پیمان قربانی گفت : بانک مرکزی به منظور رعایت حقوق و منافع ثبت نام کنندگان در طرح پیش خرید سکه و با هدف اجتناب از بروز شوک منفی قیمتی و کاهش شدید قیمتها در فرآیند عرضه تعداد قابل توجهی سکه به بازار، ابزارهای جایگزین و جذابی تدارک دیده است که هر یک از آنها می تواند جوابگوی ترجیحات بخشی از ثبت نام کنندگان باشد.
وی اعلام کرد: یکی از این ابزارهای جایگزین که در مقایسه با فرصت های سرمایه گذاری موجود، فرصتی استثنایی محسوب می شود، اوراق گواهی سپرده با نرخ سود 24 درصد است که سود متعلق به این اوراق از زمان ثبت نام محاسبه می شود و امکان تبدیل سکه های پیش خرید شده به گواهی سپرده بدون توجه به سررسید آنها وجود دارد.
مدیر اداره بررسیها و سیاستهای اقتصادی بانک مرکزی افزود: این ویژگی ها باعث می شوند استفاده از اوراق گواهی سپرده برای افراد واجد شرایط در مقایسه با قیمت های کنونی سکه در بازار از مزیت بسیار بالایی برخوردار باشند. استفاده از گواهی سپرده برای ثبتنام کنندگان با قیمتهای 598 هزار تومان و 627 هزار تومان حتی در
مقایسه با نرخ های به مراتب بالاتر از قیمت های کنونی نیز مزیت قابل توجهی دارد.
وی در باره تمهیدات بانکمرکزی برای خرید سکه از متقاضیانی که خواهان فروش سکه خود هستند، افزود: به منظور تامین سلیقه آن عده از ثبت نامکنندگان سکه که مایل به دریافت سکه و فروش آن در بازار هستند این امکان فراهم شده است تا بدون مراجعه به بازار و تحمل صرف زمان و ریسکهای ناشی از نوسان روزانه و لحظهای قیمت در بازار ، با دریافت مبلغی نزدیک به قیمت خرید سکه در بازار از دریافت سکه انصراف دهند.
قربانی خاطرنشان کرد: این افراد درصورت انصراف از دریافت سکه، از پرداخت مالیات بر ارزش افزوده معاف هستند در حالی که به هنگام دریافت سکه باید مالیات بر ارزش افزوده را پرداخت کنند و آن را با نرخ خرید بازار که معمولاً چندین هزار تومان زیر قیمت فروش بازار است ( قیمت درج شده در رسانهها و سایتها ) به فروش رسانند.
ویافزود: در روزهای اخیر افرادی که در ازای انصراف از دریافت سکه از مبلغ پرداختی بانک استفاده کردهاند، به مراتب سود بیشتری نسبت به کسانی دریافت کردهاند که سکههای خود را دریافت کردند و در بازار فروختهاند.
مدیر اداره بررسیها و سیاستهای اقتصادی بانک مرکزی در باره تمایل برخی از افراد که به هر دلیل قصد دارند ، سکههای خود را حفظ کنند ، گفت: به منظور پاسخگویی به تقاضای این افراد، ابزاری به نام «گواهی طلا » یا « پته» طراحی شده که ضمن برخورداری از ضرایب امنیتی بالا، ریسک نگهداری آن به مراتب کمتر از نگهداری سکه است. این اوراق بینام بوده و از قابلیت خرید و فروش در بازار ثانویه برخوردار است. دارنده این اوراق صاحب آن محسوب میشود وهر زمان که بخواهد، میتواند با مراجعه به بانک و تحویل اوراق مزبور، سکههای خود را دریافت کند.
ویافزود: با توجه به مزایای ابزارهای جایگزین پیشنهادی و به رغم اختیاریبودن کامل استفاده از ابزارهای موجود، آمار و ارقام نشان می دهد هر روز بر تعداد کسانی که مایلند به جای سکه از ابزارهای جایگزین استفاده کنند ، افزوده میشود.
در هفته منتهی به 13 اردیبهشت به طور میانگین میزان استقبال روزانه افراد از گواهی سپرده، دریافت وجه نقد در ازای انصراف از دریافت سکه و اوراق گواهی طلا (پته) به ترتیب بیش از 3 برابر، 12 برابر و 2 برابر هفته قبل بوده است.
هرچه از زمان آغاز واگذاری سکه میگذرد ، بر حجم سکههای انباشته شده نزد تحویل گیرندگان سکه افزوده می شود و با فرض ثبات سایر شرایط، شاهد فشار بیشتری از سمت عرضه در بازار سکه خواهیم بود.
این امر کاهش بیش از پیش قیمت سکه را در بازار به دنبال خواهد داشت. در چنین شرایطی، جذابیت ابزارهای جایگزین بانک مرکزی رو به فزونی خواهد گرفت به ویژه آن که بخش اعظم ثبت نام کنندگان مبلغی به مراتب بالاتر از 546 هزارتومان برای ثبت نام هر قطعه سکه پرداخت کردهاند.
همین امر ایجاب میکند درصورت دریافت سکه مالیات بیشتری نیز پرداخت کنند.
قربانی ضمن اشاره به محدودیت امکان استفاده از ابزارهای جایگزین به ویژه اوراق گواهی سپرده در دوره زمانی محدود و مشخص، پیشنهاد کرد به منظور پرهیز از ضرر و زیانهای احتمالی در آینده، افرادی که مایل به استفاده از این ابزارها هستند از فرصت مطلوب فعلی استفاده کنند.
وی در پایان خاطرنشان کرد : در نتیجه تبدیل سکه به اوراق گواهی سپرده ضمن برخورداری مشارکت کنندگان در طرح پیش فروش سکه از سود مناسب ، امکان هدایت منابع مذکور به سمت فعالیتهای مولد اقتصادی فراهم و فواید آن نصیب کل جامعه خواهد شد. ضمن آنکه دارندگان اوراق گواهی سپرده در دو سال آتی (سررسید اوراق) از مزیت نرخ سود 24 درصدی آن نیز برخوردار خواهند شد.