راهكارهاي اجرايي فناوري اطلاعات وارتباطات
اهم اهداف كلي و جزيي و راهبردهاي استفاده از فناوري اطلاعات و ارتباطات در توسعه انساني عبارتند از:
اهداف كلي - هدف اساسي توسعه انساني با استفاده از فناوري اطلاعات، ايجاد فرصتهاي شفاف و نوين براي افراد و اتحاديه ها و توانمندكردن آنها به منظور خودكفا شدن و كاهش يا حتي از بين بردن فقر است.
اهداف خرد - هدف جزيي توسعه انساني، ايجاد تسهيلات دسترسي يكسان و متساوي به فناوري اطلاعات و ارتباطات و منافع حاصل از بهره برداري از آن است.
راهبرد - جريان يافتن فناوري اطلاعات و ارتباطات در تمامي سطوح اجتماع در تمامي بخشهاي اقتصادي يك حوزه مشخص قدرت و اغلب در يك كشور.
در جدول زير، برخي از اهداف جزيي مربوط به اهداف خرد و كلان بالا و نقش فناوري اطلاعات و ارتباطات در آن نشان داده شده است:
نقش فناوري اطلاعات و ارتباطات
افـــزايش دسترسي به اطلاعات بازار و هزينه هاي كمتر معاملات براي كشاورزان و تجار فقير؛
افزايش كارايي، رقابت پذيري و دسترسي به بازار بنگاههاي كشورهاي درحال توسعه؛
افزايش توانايي كشورهاي درحال توسعه به مشاركت در اقتصاد جهاني براي استفاده از مزيت رقابتي در هزينه عوامل اقتصادي (بويژه نيروي كار ماهر)؛
افزايش ارائه آموزشهاي پايه و مهارتي براي تمامي كاركنان بهداشتي؛
افزايش نظارت تسهيم اطلاعات در زمينه بيماريها و خشكسالي؛
افزايش دسترسي ارائه كنندگان خدمات بهداشتي در روستاها به پشتيبانيهاي ويژه و تشخيص از راه دور؛
افزايش دسترسي به اطلاعات بهداشتي براي پيشگيري از ايدز از طريق متون مناسب محلي و به زبان محلي؛
فنــاوريهاي حس كننده هاي از راه دور و شبكه هاي ارتباطي نظارت موثرتر، مديريت منــابع و كاهش مخاطرات زيست محيطي را امكان پذير مي كند؛
افزايش آگاهي در زمينه راهبردهاي توسعه پايدار در زمينه هايي همچون: كشاورزي، مديريت بهداشت و آب، معادن و از اين قبيل؛
افزايش شفافيت و نظارت بر استفاده نادرست از مقررات زيست محيطي؛
تسهيل تبادل دانش و شبكه گرايي بين سياستگذاران مشاركت جويان و گروههاي موكل؛
افزايش معلمان آموزش ديده ازطريق آموزشهاي مبتني بر فناوري اطلاعات و ارتباطات و از راه دور و ايجاد شبكه هاي ارتباطي معلمان با همكاران خويش؛
بهبودبخشيدن به كارايي و اثربخشي وزارت آموزش و پرورش و ادارات وابسته ازطريق كاربرد راهبردي فناوريها و توسعه مهارتهاي افزايش يافته ازطريق فناوري اطلاعات و ارتباطات؛
افزايش دسترسي به مواد ومنابع آموزشي با كيفيت مناسب ازطريق فناوري اطلاعات و ارتباطات؛
ارائه برنامه هاي آموزشي و پرورشي و سواد ويژه دختران و زنان با استفاده از فناوريهاي مناسب؛
تاثيرگذاردن بر نظرات مردم در پاره اي مسايل اجتماعي ازطريق برنامه هاي اطلاعاتي و ارتباطي ازطريق فناوري اطلاعات و ارتباطات.
هدف جزيي
كاهش نسبت افراد فقير به نصف بين سالهاي 1990 تا 2015؛
كاهش نرخ مرگ و مير كودكان به دو سوم بين سالهاي 1990 تا 2015؛
كاهش نرخ مرگ و مير مادران به سه چهارم بين سالهاي 1990 تا 2015؛
دسترسي به خدمات بهداشتي براي تمام افراد نيازمند تا سال 2015؛ اجراي راهبردهاي ملي براي توسعه پايدار در سال 2005 به طوري كه ضايعات منـــابع زيست محيطي تا سال 2015 به نصف كاهش يابد؛
ثبت نام از تمام كودكان در مدارس ابتدايي تا سال2015؛
ايجاد پيشرفت در راستاي تساوي جنسي و توانمندسازي زنان ازطريق حذف
تبعيض در آموزش ابتدايي و متوسطه تا سال 2005. 1
توسعه شهري و روستايي چين
چين در سالهاي اخير به دليل انجام برخي اصلاحات اقتصادي و اجتماعي از رشد چشمگيري در اين عرصه ها برخوردار بوده است. فناوري اطلاعات و ارتباطات در اشكال متنوع خود همواره به عنوان يكي از مهمترين ابزار پياده كردن برنامه هاي اجرايي اين كشور موردتوجه بوده است.
انجمنهاي ايالتي اداره اطلاع رساني، وزارت علوم و فناوري، وزارت صنايع اطلاعات، وزارت بازرگاني و بسياري از آكادمي هاي علمي و اجرايي، توسعه فناوري اطلاعات و ارتباطات و بهره گيري موثر از آن را محور فعاليتهاي خود قرار داده اند.
به دليل وجود دو فرهنگ شهري و روستايي كاملاً متفاوت از هم در اين كشور، دو رويكرد كلي را مي توان در توسعه فناوري اطلاعات و ارتباطات در جامعه تشخيص داد. از يك طرف، اين كشور در شهرها و بويژه مناطق صنعتي از پيشرفته ترين امكانات مبتني بر فناوري اطلاعات و ارتباطات براي امور مختلف اقتصادي و اجتماعي و همپاي دنياي پيشرفته صنعتي بهره مي برد و ازطرف ديگر، باتوجه به مسايل و مشكلات ويژه مناطق دورافتاده و روستــايي از رويكردهاي ديگر بهره مند مي شود.
در همايش سالانه چهارم اطلاعات شهري منطقه آسيا - اقيانوسيه كه در ماه مه سال 2004 در شهر شانگهاي چين برگزار شد، چين به طور فعالانه تري به همكاريهاي مربوط به توسعه فنـــاوري اطلاعات و ارتباطات در عرصه كسب و كار منطقه اي ظاهر شد و در چارچوب تفاهم نامه نهايي اين همايش، مقرر شد بسياري از شهرها و مناطق اين كشور در فعاليتهاي مبتني بر فناوري اطلاعات و ارتباطات نقش موثرتري ايفــا كنند.
هدف اصلي اين همايش، ايجاد زمينه اي اعمال تغييرات در نوع نگرش سياستگزاران و تصميم گيران كليدي، تبيين و پيگيري طرحهاي راهبردي شهري جديد، تبادل تجربيات جديد و دستيابي به برنامه اي مشترك در بهره گيري از فناوري اطلاعات و ارتباطات در توسعه اجتماعي شهرها بود.
شبكه تلفن و ميزان دسترسي مردم به آن در اين كشور از سالهاي 90 تاكنون بيش از 28 برابر شده است و به طور متوسط سالانه 34 ميليون خط تلفن جديد راه اندازي مي شود. با اين حال، رايانه، نرم افزار و اينترنت براي بسياري از خانواده هاي چيني و بويژه كشاورزان پديده كاملاً جديدي است و اغلب آنها بدانها دسترسي ندارند. فناوري اطلاعات و ارتباطات پيشرفته در اين كشور بيشتر در مناطق شهري متمركز شده است و دولت برنامه هايي را براي توسعه آن در مناطق دورافتاده و محروم، ازجملــه در منطقه خودمختار اويغورنشين سين جيانگ در شمــــــال غربي اين كشور پي ريزي كرده است.
چيني ها به دنبال ارائه خدمات مطلوب به كشاورزان و توسعه بخش كشاورزي ازطريق فناوري اطلاعات و ارتباطات هستند و در اين راستا بيش از 100 شركت تخصصي در زمينه اطلاعات كشاورزي و موضوعهاي مختلف كاربرد فناوري اطلاعات و ارتباطات در اين زمينه و تيم هاي مربوط به آنها فقط در استان سين كيانگ مشغول فعاليت هستند. شركتهاي مزبور از فناوري اطلاعات و ارتباطات براي اصلاح نباتات، آبياري، آفت زدايي و تحليل خواص خاك استفاده مي كنند. براين اساس، بسياري چين را به عنوان ابداع كننده «كشاورزي مبتني بر اطلاعات در ده سال اخير قلمداد مي كنند.
كشاورزي مبتني بر رايانه عنوان پروژه اي است كه در سال 1996 توسط وزارت علوم و فناوري راه اندازي شده، بيش از 3 ميليون هكتار از زمينهاي كشاورزي در 14 استان بويژه در مناطق توسعه نيافته غربي را دربرمي گيرد. در كنفرانسي با عنوان كشاورزي مبتني بر فناوري اطلاعات در ماه مي سال 2004، پنج نظام كاري براي نظارت بر امر كشاورزي و ارائه هشدارهاي لازم موردتوجه قرار گرفت.
در سال 2004 دولت چين توسعه فناوري اطلاعات و ارتباطات در مناطق روستايي را در رأس برنامه هاي خود قرار داد و در زمينه توسعه اشتغال بويژه ازطريق كشاورزي و صنايع مربوط به آن، شبكه اي ملي براي ارائه خدمات اطلاعاتي تاسيس شد. اين شبكه ملي داراي بخشهاي جزيي تري در مناطق مختلف كشور است و از اين طريق به جمع آوري اطلاعات در زمينه توليد محصولات كشاورزي، قيمت محصولات، بلاياي طبيعي، آفات نباتي و درآمد كشاورزان مي پردازد. همچنين، امكانات لازم اينترنتي براي فروش محصولات كشاورزي توسط كشاورزان درنظر گرفته شده است كه در اين زمينه بيش از 1400 شركت و 20 سايت اطلاع رساني به فعاليت مشغولند.
درهر صورت، ترويج و به كارگيري فناوري اطلاعات به عنوان مهمترين گام در توسعه روستايي و نوسازي كشاورزي اين كشور موردتوجه قرار گرفته است و متخصصان اين كشور اميد فراواني به دستيابي به سطح مطلوب توليد با پيگيري اين رويكرد دارند. در اين راه، علاوه بر دغدغه هاي فني، ايجاد توازن در مناطق مختلف و رعايت اصول و آرمانهاي سوسياليستي از ديگر موضوعهاي موردتوجه دولت است.
۱۹ مرداد ۱۳۸۸ ساعت ۱۰:۴۷:۹ قبل از ظهر