سازمان همكاريهاي اقتصادي و توسعه دربرگيرنده 30 كشور جهان است كه در قالب آن، همكاريهايي در زمينه موضوعهاي اقتصادي، اجتماعي و زيست محيطي در عرصه جهاني صورت مي گيرد.
سازمان همكاريهاي اقتصادي و توسعه دربرگيرنده 30 كشور جهان است كه در قالب آن، همكاريهايي در زمينه موضوعهاي اقتصادي، اجتماعي و زيست محيطي در عرصه جهاني صورت مي گيرد. اين كشورها عبارتند از: استراليا، اتريش، بلژيك، كانادا، جمهوري چك، دانمارك، فنلاند، فرانسه، آلمان، يونان، مجارستان، ايسلند، ايرلند، ايتاليا، ژاپن، كره، لوكزامبورگ، مكزيك، هلند، نيوزيلند، نروژ، لهستان، پرتغال، اسلواكي، اسپانيا، سوئد، سوئيس، تركيه، انگلستان و امريكا. اين سازمان، همواره در بهره گيري از موضوعهاي جديد فناوري پيشرو بوده و فعاليتهاي مشاوره اي و اجرايي زيادي را عرضه مي كند.
فناوري اطلاعات و ارتباطات نيز از جمله مواردي است كه با اقبال جدي سازمان مزبور روبه رو شده است. از نظر سازمان مزبور، ايجاد و توسعه فناوري اطلاعات و ارتباطات، سـرمايه گذاري، به كارگيري شبكه ها و ارايه خدمات مبتني بر آن امري است كه بيشتر از طريق بخش خصوصي هدايت مي شود، اما توسعه زيرساختهاي لازم توسط دولتها امري ضروري است. بخش دولتي نقش مهمي در ايجاد و توانمندسازي سياستها، هدايت منابع به مناطق كمتر توسعه يافته و استفاده از فناوري اطلاعات و ارتباطات براي مبارزه با فقر و پشتيباني از سازوكارهاي سرمايه گذاري نوآورانه دارد.
پشتيباني جدي از توسعه فناوري اطلاعات و ارتباطات از طريق اين سازمان باعث رشد چشمگيري در سالهاي اخير در كشورهاي عضو شده است. پس از تجربه كاهش حجم فعاليتهاي موثر سازمان مزبور در دهه 90 ميلادي، برنامه هاي اجرا شده در سالهاي اخير حاكي از موفقيت نسبي در دستيابي به ارزش بالاي اقتصادي است، به طوري كه حجم درآمد ناشي از سرمايه گذاري در اين زمينه در سال 2003 از 61 ميليارد دلار فراتر رفته است. يادآوري اين نكته نيز ضروري است كه حجم كمكهاي دولتها در زمينه فناوري اطلاعات و ارتباطات در دهه اخير از 0/35 درصد درآمد ملي به 0/25 درصد كاهش يافته است.
به موازات كاهش كمكهاي كلي مستقيم دولتها به توسعه فناوري اطلاعات و ارتباطات، كميته توسعه همكاريهاي مربوط به سازمان مزبور نيز از حجم كمكهاي خويش به نحو چشمگيري كاسته است؛ به طوري كه از 1/2ميليارد دلار امريكا در سال 1990 به 194 ميليون دلار در سال 2002 رسيد. به طور يقين مي توان موفقيت كشورهاي عضو در زمينه توسعه و به كارگيري فناوري اطلاعات و ارتباطات را به پويايي بخش خصوصي نسبت داد. بااين حال نبايد از نقش كميته توسعه همكــــــاري چشم پوشي كرد. اين كميته در ارايه مشاوره و هدايت صحيح سرمايه گذاريها از قابليت و اثربخشي بالايي برخوردار بوده است. كميته يك توصيه اساسي براي تمامي كسب و كار داشته و آن نيز توجه به نقش تسهيل كننده و كارگشاي فناوري اطلاعات و ارتباطات در فعاليتهاي مختلف اقتصادي و تلفيق آن با ابزارهاي مختلف موجود بوده است.
جهت گيريهاي آينده سازمان مزبور براي توسعه فناوري اطلاعات و ارتباطات و راهبردها با تاكيد بر اهميت و محوريت چارچوبهـــــاي سياستگذاري و قانونگذاري به منظور جذب سرمايه هاي بخش خصوصي دنبال مي شود. در اين زمينه، موسسات ملي كشورهاي عضو به تبادل تجربه با يكــديگر مي پردازند و تعهد زيادي در اين زمينه از خود نشان مي دهند. در سال 2003، كشورهاي عضو سازمان همكاريهاي اقتصادي و توسعه با پشتيباني بانك جهاني مبادرت به ايجاد موسسه ارايه كمكهاي فني كردند تا از اين طريق بتوانند به ايجاد ظرفيتهاي بومي و هماهنگي با بخش خصوصي در توسعه زيرساختها بپردازند. براساس منطق حاكم براين مجموعه، همكاري بخش خصوصي و دولتي و پذيرش مخاطرات به طور مشترك خواهد توانست به تعهد بيشتر طرفين بينجامد و ثبات و استحكام بيشتري به فعاليتها ببخشد.
در سال 2004، سازمان مزبور با شراكت بانك توسعه آسيايي به ارايـــه خدمات مشاوره اي و پشتيبانيهاي فني از بخش خصوصي در پرداختن به فناوري اطلاعات و ارتباطات با تمركز بر محدوده جغرافيايي آسيا پرداخت. اين رويكرد بر آن است تا كشورهاي فقيرتر را نيز وارد عرصه فناوري اطلاعات و ارتباطات كند.
نرم افزار جديد براي نظارت بر كار كاربران رايانه
پژوهشگران نرم افـــزار جديدي ارائه كرده اند كه علاوه بر نظارت بر كار كاربران، اشتباهات آنان را حين كار گوشزد مي كند و راهنمايي لازم را براي انجام درست كار ارائه مي دهد. از اين نرم افزار به عنوان انقلابي در توسعــــه ابزارهاي نظارتي ياد مي شود. اين نرم افزار، كاربران را از وضعيت فايل هاي سيستم آگاه مي كند و در صورت دستبرد، هشدارهاي لازم را مي دهد. همچنين، نرم افزار مزبور هشدارهاي لازم را درمورد استفاده و انتقال فايل هاي مستهجن يا نژادپرستانه در محيطهاي كاري مي دهد. برخي، استفاده از چنين نرم افزارهايي را تعرض به حريم خصوصي افراد تلقي مي كنند.
نقش فناوري اطلاعات و ارتباطات دركاهش فقر
درك ما از فقر چيست؟ براي يك مدت طولاني به فقر فقط از دريچه درآمد نگريسته شده است و از اين رو، اغلب نتيجه درآمد پايين تلقي مي شود. در سالهاي اخير، مفهوم مزبور به ويژه بااستناد به نظريات اقتصادداناني همچون آمارتياسن گسترده تر شده است. امروزه، جريان درك فقر فراتر از يك رويكرد عددي و تك بعدي است. درك چندبعدي فقر مبتني بر شنيدن صداهاي مربوط به كساني است كه در فقر زندگي مي كنند. نگريستن به فقر به عنوان متضاد خوشبختي، دركي بسيار فراتر از درآمد به ذهن متبادر مي شود.
مفهوم چندبعدي فقر به وضع نامساعد در دسترسي به زمين، اعتبار و خدمات (آموزش و بهداشت)، آسيب پذيري، ناتواني و محروميت اجتماعي اشاره دارد.
فناوري اطلاعات و ارتباطات (INFORMATION AND COMMUNICATION TECHNOLOGY = ICT)براي ايجاد، نگهداري، مديريت و انتشار اطلاعات از طريق ابزار الكترونيك تاكيد مي ورزد. دسترسي به اطلاعات به صورت زير تعريف مي شود:
- اتصال. در دسترس بودن خدمات؛
- استطاعت. توانايي مالي افراد بالقوه به دسترسي؛
- توانايي. دارابودن افراد از مهارتهاي لازم براي دسترسي.
مهارتهاي كاربران در زمينه استفاده از فناوري اطلاعات و ارتباطات بستگي به توانايي فني، زبان و سطح تحصيلات دارد. كشورهاي در حال توسعه از شرايط نامناسبي در اين زمينه برخوردارند. آنها به توسعه اطلاعات براي بهبود وضعيت اقتصادي و اجتماعي خود نياز مبرم دارند.
استفاده از فناوري مزبور در كشورهاي در حال توسعه به عنوان يك راهبرد كلي براي رشد اقتصادي به شمار مي آيد. كاهش موثر فقر مستلزم رويكردي هدفمندتر است. چهار گزينه راهبردي براي كاهش فقر و ايجاد ظرفيتهاي لازم براي استفاده از فناوري اطلاعات و ارتباطات در كشورهاي مزبور قابل بحث و پيگيري است:
- راهبرد رشد جانبداري از فقرا؛
- رويكرد زندگي پايدار، مقدم بودن مردم؛
- راهبرد توزيع گـرا با تاكيد بر باز توزيع سرمايه ها؛
- راهبرد حقوق بشر و توانمندي، ترويج دانش به عنوان حق اساسي مردم.
چالشهاي اساسي كه فناوري اطلاعات و ارتباطات در رويارويي با فقر با آن روبرو است، عبارتند از:
- فناوري اطلاعات و ارتباطات به عنوان يك فناوري قادر به حل آن دسته از مشكلات سياسي يا اجتماعي نيست كه به عنوان ريشه فقر محسوب مي شود؛
- باتوجه به الزام اتصال، اغلب فناوريهاي اطلاعات و ارتباطات بر پايه امكانات شهري بنا شده است و از اين رو، مناطق روستايي بهره چنداني از آن نمي برند؛
- بسياري از افراد نيازمند به بهره برداري از فناوري اطلاعات و ارتباطات از مهارتهاي لازم برخوردار نيستند، به ويژه زنان كه درصد كمي از آنان با زبانهاي رايج اينترنت و ديگر ابزار اطلاعاتي و ارتباطي آشنايي دارند.
تاثيرات فناوري اطلاعات و ارتباطات بر فقر بسيار متفاوت است و بستگي به فناوري مورد استفاده دارد. راديو و تلفن از ابزار ساده آن هستند و استفاده از آن مستلزم مهارت چنداني نيست. بااين حال، اين ابزار در كشورهاي فقير و توسعه نيافته كمك شاياني در گسترش اطلاعات مي كند.
ابزارهاي پيشرفته مانند اينترنت در كشورهاي توسعه يافته در دسترس همگان قرار دارد، اما در كشورهاي در حال توسعه از رواج چنداني برخوردار نيست.
اين ابزار داراي توانايي قابل توجهي در ايجاد ارزش افزوده است، مهمترين درسهاي فراگرفته شده از كاربرد اينترنت عبارتند از:
1) آنهايي كه در فقر به سر مي برند بايد تعريف درستي از نيازهاي اطلاعاتي و ارتباطي خويش داشته باشند؛
2) اطلاعات ارايه شده بايد به زبان محلي باشد و در يك حالت بهتر، داراي منبعي محلي باشد؛
3) اجزاي فناوري اطلاعات و ارتباطات بايد قابليت خودآموزي توسط فرد را ايجاد كند؛
4) اغلب، به كارگيري موفقيت آميز اينترنت براي توسعه بستگي به افراد و اشتياق، شايستگي و انگيزه آنان دارد.
اينترنت داراي توان بالقوه در كاهش فقر به صورت زير است:
باعث شفافيت و مسئوليت پذيري در عملكرد دولتها مي شود و محيطي مناسب را براي اداره مناسب، پشتيباني براي بسيج و توانمندسازي مردم بر عليه فقر ايجاد مي كند؛
كاربرد مناسب و هدفمند فناوري اطلاعات و ارتباطات به ويژه در بخش صادرات باعث ايجاد مشاغل جديد و درآمد براي فقرا مي شود؛
از راديو، به ويژه در مناطق روستايي مي توان به عنوان واسطه در تسهيل دستيابي به اينترنت استفاده كرد كه از اين طريق بر مرزها و محدوديتهاي ساختاري، زبان و مهارتها غلبه مي شود.
ساخت كاوشگر جديدبراي مطالعه حيات در مريخ
دانشمندان ابزار جديدي براي مطالعه وضعيت حيات در كره مريخ و علايم آن ابداع كرده اند. اين ابزار كه از آن به عنوان تحليلگر مواد آلي و حياتي در مريخ ياد مي شود قادر به شناسايي آمينواسيدها است و ميزان حساسيت آن هزار بار بيشتر از كاوشگري است كه در سال 1976 بر كــــره سرخ نشست. اين ابزار از طيف بينـــي ليزري، تلمبه هاي بسيار ريز، دريچه ها و كانال هاي سيال بهره مي برد. ابزار مزبور علاوه بر دانشگاه بركلي كاليفرنيا در آژانس فضايي اروپا نيز آزمايش شده است و در شرايط آزمايشگاهي توانست مولكولهاي آمينواسيدي را درميان يك تريليون مواد ديگر شناسايي كند.
۲۰ مرداد ۱۳۸۸ ساعت ۸:۳۳:۵۳ قبل از ظهر