روز گذشته در اولین روز از آغاز به کار بازارهای بینالمللی پس از تعطیلات پایان هفته، بهای جهانی طلا نسبت به آخرین قیمت در روز جمعه، کاهش 4 دلاری را به خود دید و به 1386 دلار در هر اونس رسید.
این روزها سرمایهگذاران بازارهای جهانی طلا در انتظار اعلام سیاستهای جدید پولی و نتایج نشست دو روزه فدرال رزرو آمریکا که از امروز آغاز خواهد شد، هستند. بنا به پیشبینی بلومبرگ، بازار جهانی طلا تا پیش از اعلام سیاستهای جدید فدرال رزرو آمریکا با تغییر چشمگیر قیمت روبهرو نخواهد شد. بهبود نسبی وضعیت اقتصادی آمریکا در ماههای اخیر، موجب افزایش گمانهزنیها در مورد توقف بخشی از سیاستهای محرک پولی شده است. در حالی که برخی کارشناسان اقتصادی نسبت به کاهش شدید قیمت طلا هشدار میدهند، برخی دیگر بر این باورند که بحران بدهی آمریکا و اروپا مانع از این مساله خواهد شد. جان هاتهاوی، کارشناس ارشد اقتصادی در این زمینه معتقد است که بحران بدهی منطقه یورو و آمریکا همچنان ادامه دارد که این مساله موجب افزایش تقاضای جهانی طلا خواهد شد.در بازار تهران نیز روز گذشته قیمت طلا، سکه نقدی و دلار آزاد پس از یک روز افزایش، مجددا کاهش پیدا کرد. بهای سکه روز گذشته تا میانه روز افت 24 هزار تومانی را تجربه کرد و دلار در بازار آزاد نیز نسبت به روز قبل از آن 90 تومان کاهش یافت. قیمت دلار از ابتدای هفته جاری تاکنون در بازار آزاد با کاهش حدود 240 تومانی روبهرو بوده است که این روند به اعتقاد برخی تحلیلگران بازار ادامه خواهد داشت که میتواند بر بازارهای طلا و سکه نیز اثرگذار باشد.
روز دوشنبه همچنین بازار معاملات آتی سکه با ریزش مواجه شد؛ به طوری که سررسیدهای تیر و مردادماه، با نزدیک به 2 درصد کاهش قیمت آغاز به کار کردند. در میانه معاملات روز گذشته بازار قراردادهای آتی بورس کالا، سکههای سررسید تیر و مرداد کاهش قیمت بیشتری پیدا کردند و تغییرات آنها نزدیک به 3 درصد منفی شد.
از دیروز فرآیند تحویل سکه سررسید خرداد آغاز شد که قرار است با قیمت حدود یک میلیون و 248 هزار تومان تحویل معاملهگران شود و به جای آن سکه تازه نفس شهریورماه در بازار آتی سکه نمایان شد و معاملات آن کلید خورد. دیروز پس از گذشت چند هفته، حجم معاملات صورتگرفته در این بازار تقریبا از همان شروع معاملات نسبتا بالا بود (طی روزهای گذشته در ساعات مشابه دیروز، تعداد معاملات در نهایت کمی بالاتر از 1000 معامله بود؛ اما این رقم روز گذشته بیش از 4000 معامله بود) که مهمترین دلیل آن، کاهش وجه تضمین قراردادهای آتی سکه بود. این در حالی است که با توجه به اینکه این مساله از روز گذشته آغاز شده است، هنوز بسیاری از معاملهگران از آن اطلاع نداشتند بنابراین به نظر میرسد طی روزهای آینده باز هم بر حجم معاملات روزانه این بازار افزوده شده و بر تعداد موقعیتهای باز نیز اضافه شود. به هر روی با نگاهی به روند روز گذشته بازار آتی سکه میتوان نتیجه گرفت که کاهش وجه تضمین و تبدیل شدن اهرم بازار از 2 به 2.5، توانسته است بر بازار موثر واقع شود. از سوی دیگر حجم قراردادها در مجموع سه سررسید در پایان معاملات روز گذشته بيشاز 10000 معامله بود. از سوي ديگر بازگشايي نماد شهريورماه روزگذشته و استقبال گسترده از اين نماد نيز توانست بر افزايش حجم معاملات موثر واقع شود.
از آنجا که به رغم ریزشهای اخیر در بهای سکه و طلا، سکه همچنان دارای حباب است، پیشبینیهای معاملهگران بازارها روز گذشته درخصوص نوسانات قیمتی بازارهای طلا، ارز و سکه این بود که پس از نشست عصر دیروز رییسجمهور جدید و جو خوشبینانهای که در پی آن ایجاد خواهد شد، قیمتها در بازار سکه ریزش جدیدی را به خود ببیند. سکه نقدی در حال حاضر با توجه به قیمت روز گذشته دلار در بازار آزاد، با احتساب مالیات بر ارزش افزوده، دارای حباب 40 هزار تومانی است.
بنا به گفته سلیمانی از کارگزاران بازار قراردادهای آتی سکه، وجه تضمین اولیه قراردادهای آتی، یک میلیون و 500 هزار تومان کاهش یافته است. البته این وجه تضمینی است که بورس کالا در شرایط اضطرار بازار آن را وضع میکند و در صورت لزوم میتواند با توجه به ثبات در این بازار، آن را حذف کند. در آغاز جلسه معاملاتی روز گذشته، وجه تضمین مورد نیاز برای هر قرارداد معادل وجه تضمین اولیه به علاوه وجه تضمین باقی مانده، برابر با مبلغ 5 میلیون و 200 هزار تومان و نسبت به آخرین نرخ با یک میلیون و 500 هزار تومان کاهش تعیین شده است.
در همین راستا بنابر اطلاعیه رسمی بورس کالای ایران، ﭘﺲ از اﺗﻤﺎم ﺟﻠﺴﻪ ﻣﻌﺎﻣﻼتی روز ﻳﻜﺸﻨﺒﻪ ﻣـﻮرخ 1392.03.26 مبلغ 4 میلیون و 500 هزار ریال ﺑﺎقیماﻧﺪه وﺟﻪ ﺗﻀﻤﻴﻦ اﺿﺎفی اﻋﻼم ﺷـﺪه در اﻃﻼﻋﻴـﻪ ﺷـﻤﺎره 5113. م ح ﻣـﻮرخ 1391.07.10 و همچنین مبلغ 10 میلیون و 500 هزار ریال از وﺟﻪ ﺗﻀﻤﻴﻦ اﺿﺎفی اﻋﻼم ﺷﺪه در اﻃﻼﻋﻴﻪ ﺷﻤﺎره 5192.م ح مورخ 1391.07.18 آزاد میشود. ﻣﺒﻠﻎ 10 میلیون رﻳﺎل از وﺟﻪ ﺗﻀﻤﻴﻦ اﺿﺎفی اﻋﻼم ﺷـﺪه در اﻃﻼﻋﻴـﻪ شماره 5192. م ح ﻣـﻮرخ 1391.07.18 ﻫﻤﭽﻨﺎن ﺑﻪ ﻗﻮت ﺧﻮد ﺑﺎقی اﺳﺖ. بنابراین از آﻏﺎز ﺟﻠﺴﻪ ﻣﻌـﺎﻣﻼتی روز دوﺷـﻨﺒﻪ ﻣـﻮرخ 1392.03.27 وجه ﺗﻀﻤﻴﻦ ﻣﻮرد ﻧﻴﺎز ﺑﺮای ﻫﺮ ﻗﺮارداد ﻣﻌﺎدل ﺑﺎ وﺟﻪ ﺗﻀﻤﻴﻦ اوﻟﻴﻪ ﺑﻪ ﻋﻼوه وﺟـﻪ ﺗﻀـﻤﻴﻦ ﺑـﺎقی ﻣﺎﻧـﺪه، ﺑﺮاﺑـﺮ ﺑـﺎ ﻣﺒﻠـﻎ 52 میلیون ریال ﺧﻮاﻫﺪ ﺑﻮد.
از طرفی به گفته برخی فعالان بازار آتی سکه، با ایجاد ثبات در این بازار و اینکه وجه تضمین اولیه کاهش یافته، امکان بازگشایی سررسید چهارم نیز وجود دارد؛ البته هنوز بورس کالا در این خصوص اطلاعیه یا اعلام رسمی نداشته است و در صورت چنین تصمیمی آن را از طریق سایت بورس کالا اعلام خواهد کرد. این در شرایطی است که در تمام بورسهای دنیا، معاملات آتی سکه در چهار سررسید پیگیری میشود.
روز گذشته در نهایت پس از نوسانات زیاد در بازار قراردادهای آتی، سکه سررسید تیر با کاهش 2.03 درصد، سررسید مرداد با 1.04 درصد کاهش و سکه تازه نفس سررسید شهریورماه با افزايش 0.08 درصدی به ترتیب در محدوده قیمتی (پایینترین و بالاترین قیمت) یک میلیون و 240 هزار تا یک میلیون و 265 هزار تومان، سررسید مرداد در محدوده یک میلیون و 257 هزار تا یک میلیون و 287 هزار تومان و سکه سررسید شهریورماه در محدوده یک میلیون و 288 هزار تا یک میلیون و 312 هزار تومان معامله شد. البته بالاترین قیمت برای سکه شهریورماه بیش از قیمت کشف شده در حراج تک قیمتی روز گذشته برای این سررسید بود.