آخرین بار دلار ۴ مهرماه ۹۷ در کانال ۱۸ هزار تومانی نوسان کرده بود. دلار در طول تاریخ خود قیمتهای بالای این کانال را تجربه نکرده است و تنها برای لحظاتی در سال ۹۷، با قیمت ۱۹ هزار و ۲۰۰ تومانی نیز مورد خرید و فروش واقع شده است. به گفته فعالان، صعود دلار به کانال ۱۸ هزار تومانی با متانت و آرامی صورت گرفت. این صعود به اندازهای آرام بود که انتظارات نوسانگیران برای صعود با شیب زیاد را تا حدی کمرنگ کرد.
در واقع دیروز بازار با عبور از کانال یادشده دچار هیجان خاصی نشد و معاملات تقریبا جریان عادی روزهای قبل خود را داشت.
البته زمانی که قیمت دلار با آرامش بالا میرود، انتظار معاملهگران در مورد تغییر جهت قیمت نیز پایینتر میآید.
شاخص ارزی از ۸ خردادماه هرگز قیمتهای زیر سطح حمایتی ۱۷ هزار و ۵۰۰ تومانی را تجربه نکرده است و از نظر فعالان تا زمانی که این سطح حمایتی در بازار حفظ شده است، احتمال رشد قیمت میتواند بیشتر باشد.
البته گذر از مرز ۱۸ هزار تومانی هم امتیاز بزرگی برای افزایشیهای بازار محسوب میشد.
با این حال نمیتوان از نظر دور داشت که رشد قیمت دلار در سال ۹۹ به اندازهای نبوده است که برای معاملهگران و سفتهبازان بزرگ جذاب باشد. افزایش روزهای اخیر دلار شاید تنها بتواند زمینهساز ورود افرادی به بازار شود که نیاز دارند در ماههای آینده اقدام به تهیه ارز کنند. ممکن است این عده از هراس قیمت، بیشتر سعی کنند ارز مورد نیاز خود را زودتر تهیه کنند و همین مساله سمت تقاضا را تقویت کند. با این حال، بیشتر فعالان باور دارند آنچه در سال ۹۹ و حتی در روزهای اخیر زمینهساز افزایش قیمت شده است، بیشتر مربوط به ضعف عرضه است تا قدرتنمایی سمت تقاضا. به گفته این عده، شایعاتی که در مورد سخت شدن تامین ارز وجود دارد، یکی از عواملی است که میتواند انتظارات افزایشی در بازار آزاد را افزایش دهد. در روزهای اخیر نیز که در سامانه نیما برای دلار قیمتی اعلام نشده است، به تقویت این شایعات کمک شده است.
دیروز نیز در خبرهایی عنوان شد که گروهی نسبت به عدم دریافت ارز از صرافیها در سامانه نیما به بانک مرکزی معترض شدند. در هر صورت تمامی این اخبار بر روی ذهن بازیگران بازار اثرمیگذارد و توجه آنها را به سوی دلار جلب میکند. در این شرایط، اطمینان دادن به فعالان اقتصادی در زمینه تامین ارز مورد نیاز آنها، یکی از گامهایی است که میتواند آرامش را به بازار ارز آزاد هم بازگرداند. در مقابل، هر قدر که مشکلات بر سر راه تامین ارز مورد نیاز برای واردات بیشتر شود، احتمال رشد بیشتر در بازار آزاد نیز وجود دارد.
در این میان، افرادی هم دیروز سعی داشتند با تکیه بر اخباری که منبع آنها معتبر نبود، فضای بازار ارز را متشنج کنند. بهعنوان مثال، شایعهای دیروز در کانالهای معاملهگران غیررسمی منتشر میشد که مجلس بهدنبال تغییر رئیسکل بانک مرکزی است.
این شایعه که هیچ پشتوانه محکمی نداشت، از سوی معاملهگران غیررسمی به اندازهای برجسته میشد که ذهنیت بازار را تحتتاثیر قرار دهد. در آن سوی معاملات، در بازار سکه، دیروز خریدها بار دیگر افزایش یافت و این فلز گرانبها به کانال ۷ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان بازگشت. دیروز فلز گرانبهای داخلی ۶۰ هزار تومان افزایش را به ثبت رساند و به بهای ۷ میلیون و ۶۱۰ هزار تومان رسید.
این افزایش پس از آن صورت گرفت که سکه در معاملات روز شنبه ۵۰ هزار تومان افت قیمت را به ثبت رسانده بود.
دیروز بازارهای جهانی تعطیل بود و طلا نوسان خاصی نداشت، در نتیجه نوسانات سکه تحتتاثیر دلار بود.