در خدمت و خیانت بازار آتی به اقتصاد

 در خدمت و خیانت بازار آتی به اقتصاد
این روزها شاهد انتشار اخباری در باره آغاز به کار دوباره بازار قرارداد آتی سکه در بورس کالا هستیم. خبرهای دریافتی حاکی است شورای بورس هم در جلسه اخیر خود به بررسی این موضوع پرداخته است. همزمان رئیس کل بانک مرکزی هم دستور ایجاد کارگروهی را با هدف بررسی بیشتر و ایجاد تفاهم بر سر آغاز به کار بازار معاملات آتی سکه را صادر کرده است.

علیرضا توکلی‌کاشی، معاون توسعه کانون نهادهای سرمایه‌گذاری ایران توضیح می‌دهد: یکی از مهم‌ترین مواردی که باید سیاست‌گذاران اصلی اقتصاد از جمله بانک مرکزی و سازمان بورس به آن توجه خاص و ویژه‌ای داشته باشند، ارائه راهکارهای مناسب برای پیش‌بینی‌پذیر کردن اقتصاد است تا بر این اساس فعالان اقتصادی با کمک روش‌های خاص و ابزار مناسب، قادر باشند از آینده اقتصاد تا حدودی مطلع شوند و از سوی دیگر در برابر اتفاق‌های غیرمنتظره آتی اقتصاد نیز بیمه شوند.

علیرضا توکلی‌کاشی ادامه داد: تجربه بازارهای مالی بین‌المللی نشان می‌دهد ابزارهایی از جمله قراردادهای آتی یکی از مهم‌ترین مواردی است که می‌تواند در راستای تحقق این موضوع کمک بزرگی داشته باشد.

او در ادامه با اشاره به اینکه در سال‌های ۹۰ و ۹۱ نیز قراردادهای آتی سکه کارکرد مناسبی داشت و در روند بازار تاثیر مهمی برجای گذاشت، گفت: قراردادهای آتی سکه در غیاب قراردادهای آتی ارز و پیش‌بینی‌پذیر نبودن روند نرخ ارز، توانستند نه تنها بازار سکه را قابل پیش‌بینی کنند، بلکه در بازار ارز و پیش‌بینی پذیر شدن روند این بازار نیز تاثیر مهمی داشتند.

معاون توسعه کانون نهادهای سرمایه‌گذاری ایران در ادامه با اظهار این مطلب که بستن این بازار و توقف قراردادهای مزبور، تنها صورت مساله را پاک کرد، گفت: تغییر نرخ در بازارهایی از جمله طلا، ارز و خودرو از خصوصیات اصلی این بازارهاست و مسدودکردن و بستن کانال‌های مزبور تنها جریان و روند قیمت‌ها را در این بازارها دچار مشکل خواهد کرد.

توکلی‌کاشی در ادامه به ذکر مثالی درخصوص تاثیر حذف شفافیت‌ از بازارها پرداخت و گفت: این روزها شاهد حذف قیمت‌ها از سایت دیوار هستیم. به‌طوری‌که قیمت خودرو و مسکن از این سایت حذف شده و افراد باید برای اطلاع از نرخ این کالا به مشاوران املاک یا بنگاه‌های خرید خودرو مراجعه کنند. این امر نه تنها صرف وقت بیشتری را به دنبال دارد بلکه به دلیل اطلاع نداشتن از قیمت‌ها به‌صورت تجمعی در یک مکان، نرخ‌های متفاوتی نیز اعلام خواهد شد.

او ادامه داد: بر این اساس به متولیان بانک مرکزی و سازمان بورس توصیه می‌شود هم در زمینه نرخ ارز و هم در بازار سایر کالاها از جمله خودرو، سکه، محصولات پتروشیمی و نظایر آن به راه‌اندازی ابزارهای لازم برای شفاف‌سازی بیشتر اقدام کنند و حتی اجازه فعال شدن دوباره بازار قراردادهای آتی را نیز بدهند.

توکلی‌کاشی یک مزیت مهم این امر را اطلاع فعالان از قیمت‌ها اعلام کرد و افزود: همچنین به دلیل اهرم بالا نه تنها هیجان افراد ریسک‌پذیر در این بازار تخلیه خواهد شد، بلکه ابزار مناسبی برای افراد ریسک‌گریز نیز خواهد بود.

این فعال بازار سرمایه توضیح داد: در واقع افراد ریسک‌پذیر به جای فعالیت در بازار نقدی و تحرکات قیمتی این بازار، در بازار آتی فعالیت خواهند داشت و نوسان این بازار باعث تخلیه این هیجان‌ها و انتقال نیافتن این هیجان به بازار اصلی خواهد شد.

توکلی‌کاشی ادامه داد: همچنین از آنجا که در بازار آتی نوسان قبل از سررسید عملا اهمیت چندانی ندارد، در نتیجه تخلیه این هیجان‌ها و بروز نوسان‌ها، باعث پوشش ریسک دیگر افراد فعال در این بازار خواهد شد. به این ترتیب هم افراد ریسک‌پذیر و هم ریسک‌گریز می‌توانند نتایج مهمی از این بازار کسب کنند.

منبع خبر: دنیای اقتصاد
  ۲۶ خرداد ۱۳۹۹ ساعت ۴:۴۴:۵۰ بعد از ظهر
شما اولین نفری باشید که نظر میدهد

 همین حالا نظر خود را ثبت کنید:

نتایج یافت شده: 0 مورد