سرانجام هفته گذشته تمام بازارهاي رقيب بورس تهران وارد عرصه رقابت شدند تا ازتوان بورس تهران كاسته و آن را از گردونه رقابت حذف كنند؛ اما روانه شدن گزارشهای سه ماهه شركتها به بازار سرمايه، توقف و بازگشايي اغلب نمادها به منظور برگزاري مجمع عمومي عادي سالانه و تقسیم سود اين شركتها و تاثیر آن بر شاخص كل سبب شد تا باز هم بورس تهران ميداندار کسب بازدهی در میان بازارهاي سرمايهگذاري در كشور باشد.
اما در عرصه بينالمللي، در ايالات متحده آمريكا، سرمايهگذاران به دليل احتمال كاهش ديرتر از انتظار خريدهاي ماهانه اوراق قرضه توسط بانك مركزي آمريكا از گمانهزنيهاي خوشبينانه در مورد دلار عقبنشيني كردند. رييس كل بانك مركزي آمريكا در آخرين اظهارات خود خطاب به قانونگذاران اين كشور اظهار کرده بود كه بانك مركزي هنوز انتظار دارد كه كاهش خريد اوراق قرضه را در اواخر سال جاري آغاز كند. اگرچه وي تغيير اين گزينه را در صورت تغيير در چشماندازهاي اقتصادي كشور محتمل دانست اما با این حال به تضعيف ارزش دلار از اواسط هفتهاي كه گذشت منجر شد. در این میان انتشار گزارش ميزان فروش مسكن در بازار آمريكا طي ماه ژوئن به بالاترين حد خود در 5 سال اخير رسيد و منجر به تقويت دلار شد. اما اين روند با انتشار گزارشهاي جديد مبني بر افزايش نرخ بيكاري، كاهش تقاضا براي كالاهايي همچون خودرو و وسايل خانگي در آمريكا معكوس شد و اميدواري درباره بهبود وضعيت اقتصادي آمريكا را به عنوان بزرگترين اقتصاد جهان نقش بر آب كرد. در نهایت انتشار اين گزارشها سبب شد تا دلار در برابر يورو تضعيف شود. اگرچه در قاره اروپا نيز به موجب جديدترين گزارش وزارت كار فرانسه، تعداد بيكاران در دومين اقتصاد بزرگ منطقه يورو پس از آلمان، طي ماه ژوئن با افزایش ركورد جديدي روبهرو شد، اما افزایش ميزان توليد بخش خصوصي منطقه يورو در ماه جاري براي نخستين بار در يك سال اخير تاثیر گزارش بیکاری در فرانسه را خنثی کرد.
در بازار جهاني طلا؛ دولت هند در هفتهاي كه گذشت بار ديگر حجم واردات طلاي خود را با هدف كاهش كسري حساب جاري محدود كرد. اين در حالي است كه شوراي جهاني طلا پيشبيني كرده است كه احتمالا در سال جاري ميلادي چین جايگزين هند به عنوان بزرگترين مصرفكننده طلا در جهان خواهد شد. تقاضاي طلا در چين در سال 2013 احتمالا بين 950 تا يك هزار تن خواهد بود و احتمال دارد تقاضا از يك هزار تن نيز فراتر رود. براین اساس به نظر ميرسد افزايش تقاضاي چين تاثير زيادي بر رشد فزاينده قيمت طلا در ماههاي آينده داشته باشد. به موجب آمار خبرگزاري رويترز؛ جريانهاي خروجي طلا از ETFها كه اوراق بهادار با پشتوانه موجودي فيزيكي شمش منتشر ميكنند در سال جاري به طور متوسط 20 تن در هفته بوده است.
بر اين اساس طي هفتهاي كه گذشت هر اونس طلا در بازارهاي جهاني، سرمايهگذارانش را از بازدهي 7/1 درصدي برخوردار ساخت. اما در بازار جهاني طلاي سياه؛ انتشار خبر مصمم بودن دولت چين به تقويت رشد اقتصادي از طريق تشويق هزينههاي مصرفي، كاهش موجودي انبار نفت آمريكا، ادامه ناآراميها در مصر و ليبي منجرشد تا روند رو به كاهش قيمت در بهاي تمام شده نفت خام كند شود. معترضان جویای شغل در ليبي بندر نفتي زوينتینا در شرق اين كشور را بسته نگه داشتهاند. از سوی دیگر به موجب آمار هفتگي موسسه نفت آمريكا، موجودي انبار نفت اين كشور در هفته منتهي به 19 ژوئيه 4/1 ميليون بشكه كاهش يافته است. همچنين به موجب اين گزارش ذخاير بنزين و فرآوردههاي نفتي اين كشور نيز از كاهش غيرمنتظرهاي برخوردار شده است. شرايط نامساعد جوي و توقف فعاليت خط لوله صادراتي كركوك- جيحان سبب شد تا صادرات نفت خام عراق در ژوئيه 2013 كاهش يابد. از سرگيري فعاليت يك پالايشگاه نفت در ژاپن به دليل انفجار گاز در تاسيسات اين پالايشگاه نيز از عوامل تاثيرگذار بر افزايش قيمت نفت در هفته گذشته بود. اما در ادامه نوسانات قيمت نفت در حالي كه كاهش ارزش دلار منجر به افزايش تقاضاي نفت ميشود، ادامه نگرانيها درخصوص اقتصاد چين افزايش قيمتها را محدود كرده است. بر این اساس انتظار ميرود كه كاهش رشد اقتصادي چين، افزايش قيمت نفت را محدود كند. به موجب آمارهاي منتشرشده از چين، توليدات صنعتي اين كشور در ماه جولاي از كاهش شديدي برخوردار شده است.
اما در بازار داخلي؛ تلاش كنگره آمريكا براي قطع كامل صادرات نفت ايران در هفته جاري، كاهش تحريمهاي صادرات تجهيزات پزشكي از سوي آمريكا، كاهش واردات 26 درصدي كشور در 3 ماهه اول سال جاري، تصويب دستورالعمل اجرايي تاسيس، فعاليت و نظارت بر صرافيها، ممنوعيت عضويت مديرعامل يك صرافي در هيات مديره يا شراكت در صرافي ديگر، عدم تغيير نرخ سود بانكي در سال 92 و اظهارات بهمنی مبنی بر بازنگري در بسته سياستي- نظارتي بانك مركزي در سال جاري از سوي دولت يازدهم از جمله اخبار در عرصه سياسي و اقتصادي بود. بر اين اساس در هفتهاي كه گذشت هر دلار آمريكا در مركز مبادلات ارزي از 24 هزار و 792 ريال به 24 هزار و 787 ريال و هر يورو از 32 هزار و 580 ريال به 32 هزار و 731 ريال رسيد. در بازار آزاد، هر دلار آمريكا و هر يورو طي هفتهاي كه گذشت به طور ميانگين از رشد 2/2 و 5/2 درصدي برخوردار شدند. قيمت سكه تغییر چندانی نداشت اما، هر گرم طلاي 18 عيار رشد 3 درصدي را تجربه كرد. در بازار مسكن نیز شاهديم كه در بازار ساخت و سازهاي مسكوني در شهر تهران شتاب احداث و همچنين تقاضا براي اخذ پروانه ساختماني از سرعت افتاده است به طوري كه در سه ماه اول امسال تعداد واحدهاي مسكوني جديد ساخته شده در تهران بدون افزايش نسبت به مدت مشابه سال قبل از حجم ثابتي برخوردار بوده است.
اين در حالي است كه در فصل بهار سال 91 تعداد واحدهاي جديد حدود 60 درصد نسبت به بهار 90 افزايش يافته بود كه اين مساله نشان از صفر شدن نرخ رشد ساخت و ساز مسكن در تهران درسال جاری دارد. با توجه به حركت سرمايهها به سمت بازار ساخت پروژههاي غيرمسكوني همچون هتل، اماكن تجاري، اداري و ساختمانهاي ورزشي، كارشناسان كاهش قيمت مسكن را پيشبيني ميكنند. اما در بازار سرمايه؛ در فعاليت 5 روزه بورس اوراق بهادار تهران در هفته منتهي به دوم مردادماه تعداد معاملهگران در بازار از كاهش 6/8 درصدي برخوردار شد تا به اين واسطه تعداد دفعات معاملات نيز از كاهش 6 درصدي برخوردار شود. اما با اين حال حجم و ارزش معاملات بدون تاثيرپذيري از اين مساله به ترتيب از رشد 2 و 23 درصدي برخوردار شد. بر اين اساس در طول هفتهاي كه گذشت 3 ميليارد و 879 ميليون سهم و حقتقدم به ارزش 15 هزار و 520 ميليارد ريال مورد معامله قرار گرفت تا به اين واسطه شاخص كل بورس تهران را با رشد 66/3 درصدي همراهي سازد. بر اين اساس شاخص كل بورس تهران در هفته منتهي به دوم مردادماه 92 با رقم 56 هزار و 426 واحد به فعاليت خود پايان داد. ماشينآلات و دستگاههاي برقي، فرآوردههاي نفتي، انتشار، چاپ و تكثير، خودرو و ساخت قطعات و فلزات اساسي از جمله صنايع مورد توجه بازار سرمايه در هفته گذشته بودند.