اگرچه فعالان بازار سرمايه چهارمين ماه سال را با زيان 4 درصدي سپري كردند، اما شاخص بورس در تيرماه توانست با رشد 13 درصدي به حركت فزاينده خود ادامه دهد. فصل مجامع شركتهاي بورسي با سود 4/45 درصدي براي فعالان بازار سرمايه به پايان رسيد و بار ديگر برتري بورس در مقايسه با بازارهاي رقيب به نمايش گذاشته شد.نوسانهاي نگرانكننده دلار، افت قيمت طلا در بازارهاي جهاني و ركود دنبالهدار بازار مسكن، جاذبه سرمايهگذاري در اين بازارها را كاهش داد و موجب شد سرمايهها به سمت تالار شيشهاي سوق يابد.گروههاي مختلف صنايع بورسي در چهار ماه ابتداي سالجاري با سودآوري مناسب توانستند بازدهي خوبي را نصيب سرمايهگذاران كنند، بهگونهاي كه از ميان 40 گروه فعال در بورس، تنها يك گروه با زيان همراه شد.در اين ميان شاخص گروه محصولات كاغذي با بازدهي 5/163 درصدي، صدرنشين صنايع بورسي محسوب ميشود.شاخص صنايع غذايي و لاستيك نيز به ترتيب با بازدهي 160 و 4/153 درصدي در ردههاي دوم و سوم برترينهاي ثلث اول بورس جاي گرفتند.از سوي ديگر شاخص صنعت محصولات چوبي با افت 8 درصدي به عنوان زياندهترين صنعت بورس در 4 ماهه ابتداي سال 92 شناخته شده است.
تيرماه 92 هم به سر آمد و بازار سهام با ارائه عملكردي اعجابانگيز و ثبت ركوردهاي خيرهكننده سرمايهگذاران زيادي را به سمت خود كشاند.
بررسي عملكرد بازار سهام در تيرماه سال جاري از رشد 13 درصدي شاخص بورس تهران حكايت دارد و اين در حالي است كه سرمايهگذاران اين بازار طي تير 91 با تجربه زيان 4 درصدي، بدترين ماه بورس را سپري كرده بودند. اما اين عملكرد در خور توجه سبب شد تا عملكرد بازار سهام در چهار ماهه اول سال يا به تعبيري واضحتر در فصل مجامع با ثبت سودآوري 4/45 درصدي سپري شود، شرايطي كه بورس را در صدر توجهات فعالان اقتصادي قرار داد و سبب شد تا شمار زيادي از مردم به سمت سرمايهگذاري در بازار سهام كشيده شوند. اين آمار حاكي از آن است كه شاخص 38 هزار و 40 واحدي آخر سال 91 در پايان تيرماه 92 ارتفاع 55 هزار و 329 واحدي را تجربه كرده است كه معادل تغييرات مثبت 4/45 درصدي و در واقع رشد 17 هزار و 289 واحدي است كه در يك كارنامه 4 ماهه براي بورس تقريبا بيسابقه بوده است، اما اين ركورد به واقع اعجابانگيز در شرايطي براي بورس تهران رقم ميخورد كه بازار سهام در كل سال 91 معادل 8/46 درصد بازدهي داده بود. بازارهاي موازي همچنان در حاشيه اما رصد ساير بازارهاي سرمايهگذاري و به اصطلاح رقيب بورس گوياي ادامه حاشيهنشيني سكه و طلا است، به طوري كه طلاي 18 عيار ايراني از گرمي 131 هزار تومان در آخر سال 91 به سطح 101 هزار و 400 تومان تنزل پيدا كرده و 22 درصد زيان به خريداران خود رسانده است، حال آنكه اين نوع طلاي پرمعامله در ايران سال گذشته طعم شيرين سود 70 درصدي را به خريداران خود چشانده بود. حال كمي آن طرفتر يعني در بازار سكه، آمار و ارقام موجود گوياي افت 22 درصدي قيمت اين مسكوك پرطرفدار است تا جايي كه سكه يك ميليون و 350 هزار توماني پايان اسفند 91 به رقم يك ميليون و 50 هزار تومان در پايان تير 92 رسيده و عملا يكسوم از بازدهي 75 درصدي خود در سال 91 را پس گرفته است.
همه اين اتفاقات در شرايطي رخ ميدهد كه طلا در بازارهاي جهاني هم با سكه و طلاي ايراني همراهي لازم را نكرده و با افت 17 درصدي خود بر بيرونقي بازار معاملات اين دو كالا در ايران دامن زده است. بررسي آمارهاي موجود حاكي از آن است كه هر اونس طلا در بازارهاي جهاني از عدد هزار و 592 دلار در آخر سال 91 به رقم هزار و 317 دلار در پايان تيرماه سال جاري رسيده است كه معادل افت 17 درصدي است، اما طلا در جهان طي سال گذشته تصوير بهتري را از خود به نمايش گذاشته بود و فقط 4 درصد منفي بود. اما دلار، اين ارز دردسرساز و البته همچنان پراهميت كه پاشنه خيلي از فعاليتهاي اقتصادي روي آن ميچرخد، در 4 ماهه گرم سپري شده از سال 92 هم نتوانست در مقابل فشارهاي موجود براي افت، مقاومت كرده و خود را متعادل نگه دارد. بررسي عملكرد دلار نشان ميدهد كه اين ارز پرمعامله در اين مدت 7/6 درصد افت كرده است، ارزي كه سال گذشته 80 درصد رشد را تجربه كرده بود، در پايان تيرماه 92 قيمت سه هزار و 170 توماني را به خود ديده است كه معادل افت 230 توماني است. اما از بازار مسكن هم خبرهاي رسيده از رشد 15 تا 20 درصدي نرخ مسكن در تهران حكايت دارد، هرچند البته شرايط بازار مسكن ركودي است، اما به هر حال قيمتها در آن همچنان بالاست و چشمانداز مشخصي براي متعادل شدن ندارد. اين شرايط در حالي در بازار مسكن و ساختمان جاري است كه اين بازار در سال گذشته طبق آمار رسمي 40 درصد و طبق آمار غيررسمي عددي معادل 90 درصد رشد قيمت را به خود ديده بود.
چه گروههايي پربازده بودند؟ اما سودآوری اعجابانگیز بورس تهران در شرایطی رقم میخورد که در این مدت به جز یك گروه، بقيه صنایع بورسی با بازدهی مثبت مواجه بودهاند. محسن نظري تحليلگر سايت بورس24 در اين باره گفت: در عملكرد 4ماهه شاخصها شاهد بازدهی بیش از 5/163 درصدی شاخص گروه محصولات كاغذی هستیم، گروهی كه شامل دو سهم كاغذسازی کاوه و كارتن ایران است. دو سهمی كه روند صعودی خوبی را طی یك ماه اخیر در پیش گرفته و بازدهی بسیار خوبی را نصیب سهامداران خود كردهاند. به گفته وي، در پله دوم بهترین بازدهی 4 ماهه سال 92 شاهد بازدهی 160 درصدی گروه صنایع غذایی بودیم. گروهی كه این روزها شركتهای لبنی حاضر در آن به دلیل افزایش نرخ 15 درصدی قیمت لبنیات با بازدهیهای نجومی و خیره كننده ای، رشد عجیب شاخص این صنعت را رقم زدهاند. در همین حال، سومین رتبه بیشترین بازدهی 4ماهه سال 92 نصیب شاخصی شده كه سهام گروه صنعتی بارز، ایران تایر، لاستیك سهند، ایران تایر و سایر شركتهای تایر ساز را در دل خود داشته و به دلیل رشد بالای قیمتی سهام شرکتهای حاضر در این گروه ناشی از افزایش قابل توجه سود این شركتها، شاهد سودآوری عالی سهام این گروه هستیم. نظري خاطرنشان كرد: در این پروسه زمانی شاخص محصولات چوبی با افت 8 درصدی بیشترین زیان دهی را از خود به نمایش گذاشته، گروهی كه تك سهم فیبر ایران را در دل خود جای داده است. این گروه تنها گروهی بود كه در 4 ماهه ابتدایی سال با زيان همراه بوده است.