رییس سازمان بورس و اوراق بهادار گفت: برای تحلیل شرایط بازار سهام نباید فقط به شاخص کل نگاه کرد، بلکه باید همه نماگرها ازجمله حجم و ارزش معاملات و نقدشوندگی بازار را مدنظر قرار داد تا جایگاه و وضعیت بورس در اقتصاد بهتر مشخص شود.
رییس سازمان بورس و اوراق بهادار شنبه شب در شبکه خبر به ارزش معاملات بورس اوراق بهادار، فرابورس و کالا اشاره کرد و گفت: از ابتدای سال 92، به طور متوسط روزانه هزار میلیارد تومان معامله شده است که در قیاس با دوره مشابه سال قبل، 250 درصد رشد را نشان میدهد.
وی تصریح کرد: از ابتدای امسال دفعات معاملات هفت میلیون و 300 دفعه بود، این رقم در مدت مشابه قبل، دو میلیون و 450 دفعه بوده است.
وي ابراز كرد: در سال جاری دو عرضه مهم انجام شده است. در گام نخست، هلدینگ خلیج فارس در راستای اصل 44 واگذار شد که ارزشی حدود هزار میلیارد تومان داشت. در گام بعد، هفته گذشته نیز پتروشیمی جم وارد فرابورس شد.
صالحآبادی افزود: مجموعه این عوامل موجب شد تا سرمایهگذاران جدید نیز به بورس اوراق بهادار جذب شوند؛ به طوری که هماکنون 6 میلیون و 500 هزار کد معاملاتی صادر شده است که در قیاس با کشورهای منطقه رقمی بینظیر محسوب میشود. وی با اشاره به اینکه گزارشهای سه ماهه شرکتها مثبت بود، گفت: هم اکنون شرکتها در حال آماده سازی گزارشهای شش ماهه خود هستند که این آمارها مثبت ارزیابی میشود. سخنگوی سازمان بورس و اوراق بهادار ابراز كرد: در مجموع برآوردها این است که نگاه مثبتی نسبت به بازار سهام در کشور وجود دارد.
وی در برابر این مطلب که گروهی معتقدند ارزش بازار سهام طی سالهای اخیر از نظر دلاری تغییر نکرده و همچنان 100 میلیارد دلار است، گفت: در این مدت، رشد بورس اوراق بهادار از رشد دلار بیشتر بوده است.
صالحآبادی با اشاره به اینکه در ابتدای سال 91، دلار تقریبا نزدیک دو هزار تومان بود، گفت: روز گذشته ارزش دلار آزاد به 2900 تومان رسید، بنابراین دلار از دو هزار تومان به دو هزار و 900 تومان رسیده است. رییس سازمان بورس و اوراق بهادار ادامه داد: حال چنانچه ارزش بازار بورس و فرابورس که 373 هزار میلیارد تومان است با ابتدای سال که 160 هزار میلیارد تومان بود، مقایسه کنیم بیش از 100 درصد افزایش داشتهایم، در حالی که دلار فقط 50 درصد رشد کرده است.
وی تصریح کرد: اوایل سال 91 قیمت سکه بهار آزادی به بالای یک میلیون تومان رسید، اما امروز زیر این ارقام است. در نتیجه با مقایسه بازارهای مختلف مشخص میشود که بازدهی بورس اوراق بهادار نسبت به سایر بازارها بيشتر است.وی با تاکید بر اینکه شرکتها در پایان سال مالی خود، میان سهامداران سود تقسیم میکنند، افزود: از ابتدای سال 91 تا الان با محاسبه سود نقدی، بورس اوراق بهادار بیش از 140 درصد بازدهی را نصیب سرمایهگذاران خود کرده است.
صالحآبادی با اشاره به اینکه بازدهی بورس اوراق بهادار از سایر بازارهای رقیب مانند طلا، مسکن، ارز و... بیشتر بوده است، ابراز كرد: بازدهی بورس اوراق بهادار از تورم بیشتر بوده است.
رییس سازمان بورس و اوراق بهادار در پاسخ به این سوال که آیا بازار سرمایه در تامین مالی نقش داشته است، ابراز كرد: به طور قطع نقش داشته است. همه تامین مالی به واسطه افزایش سرمایه نیست، بلکه انتشار اوراق مشارکت و انتشار اوراق اجاره هم جزو ابزارهای تامین مالی است. وی ادامه داد: علاوه بر این، وقتی دولت سهام یک شرکت را فروخته و پول آن را به خزانه میبرد، هم تامین مالی دولت محسوب میشود، یا زمانی که یک سهام دار عمده، سهام خود را میفروشد، هم نوعی تامین مالی در بازار سرمایه صورت گرفته است.