پس از دو هفته کاهش مداوم بورس تهران و افت حدودا 11 درصدی شاخص کل بازار سرمایه، دیروز رشد 782 واحدی بورس و 30 واحدی فرابورس را شاهد بودیم. این در حالی است که حضور پررنگ حقوقیها در بازار سرمایه توانست اثر خود را بر بازار بگذارد و پیشبینی مسوولان و فعالان بازار از تداوم حضور این گروه از معاملهگران خوشبینانه است. در این بین تصمیمات مجلس از جمله تعیین احتمالی قیمت 15 سنتی برای خوراک پتروشیمیها از موارد اثرگذار بر بازار است که در حال نهایی شدن است.
بورس اوراق بهادار تهران روز گذشته شاهد به ثمر نشستن رايزنيها و هماهنگيهاي صورت گرفته براي متوقف ساختن روند افت شاخص بود. به دنبال حدود دو هفته افت تقريبا مستمر شاخص، ديروز سرانجام خريدهاي گسترده معاملهگران حقوقي و حقيقي كه از روز دوشنبه آغاز شده بود به نتيجه رسيد و روند قيمتي بيشتر سهام بازار تغيير كرد.
با جمعآوري صفهاي فروش خودروسازان در روز دوشنبه برخي از نمادهاي اين گروه روز گذشته به صف خريد رسيدند. در همين حال نمادهاي بانكي نيز شروع مناسبي را تجربه كردند كه با صفهاي خريد به پايان رسيد و توانست شرايط بهتري را براي كل بازار رقم بزند. در بازار ديروز معاملهگران در ابتداي شروع بازار شاهد انتشار خبرهايي در مورد جلسه سرمايهگذاران حقوقي بودند؛ سرمايهگذاراني كه پس از جلسه صبح روز دوشنبه اين بار در سرمايهگذاري ملي گردهم آمدند تا در مورد هماهنگي براي تعادل بازار رايزني كنند. در مورد اين جلسه مديرعامل سرمايهگذاري ملي گفت: بيش از 50 شركت حقوقي براي حمايت از بازار و ورود نقدينگيهاي جديد به جمعبندي رسيدند.
عليرضا عسگريماراني ادامه داد: جلسه بسيار خوب برگزار شد و با توجه به وضعيت مناسب شركتها از منظر سودآوري، عمده شركتهاي سرمايهگذاري به اين جمعبندي رسيدند كه از شركتهاي زيرمجموعه خود حمايت و دفاع كنند. وي ادامه داد: شركتهاي سرمايهگذاري و ديگر حقوقيها بر حمايت از نقدينگيهاي وارد شده به بازار تاكيد كردند و بهطور جدي نيز مساله حمايت بيشتر از بازار پيگيري خواهد شد. وي افزود: بايد دولت و مجلس طوري عمل كنند كه اين بازار دائما در حال رشد باشد، زيرا خروج سرمايهها از بورس و ورود آن به بازارهاي كاذب و غيرمولد، آثار جبرانناپذيري خواهد داشت. در همين حال همچنان نگاه بازار به سوي تحولات بيروني بازار نيز هست؛ جايي كه از امروز (چهارشنبه) مجلس شوراي اسلامي كار بررسي لايحه بودجه را شروع خواهد كرد. موضوعات مطرح شده در لايحه بودجه در چند هفته اخير از جمله مهمترين موضوعاتي بوده كه در افت بازار نقش داشته است. مجلس شوراي اسلامي ديروز در آخرين دستور پيش از شروع بررسي لايحه بودجه كليات لايحه اصلاح قانون مالياتهاي مستقيم را تصويب كرد.
در همين حال در تحولات سياسي به نقل از روزنامه «گلوب اند ميل» كانادا، مشاوران كنگره روز دوشنبه اعلام كردند كه تلاش براي تحميل تحريمهاي جديد عليه ايران در كنگره متوقف شده است و احتمالا اعضاي كنگره در حال مذاكره براي معرفي يك لايحه ضعيف براي تحريم عليه تهران هستند. اعضاي سنا و مجلس نمايندگان آمريكا در حال بررسي يك قطعنامه غيرالزامآور هستند كه درباره برنامه هستهاي ايران ابراز نگراني ميكند و از مذاكرهكنندگان 1+5 ميخواهد، شرايط سختي را در مذاكره مقابل تهران قرار دهند. در بازار ديروز در گروه پتروشيمي معاملهگران شاهد سخنان يك عضو كميسيون تلفيق مجلس در مورد تعيين نرخ خوراك گاز پتروشيمي بودند. عضو كميسيون تلفيق مجلس گفت: دولت بايد نرخ خوراك گاز واحدهاي پتروشيمي را به گونهاي قيمتگذاري كند كه نرخ بازگشت سرمايه داخلي آنها تا 25 درصد شود و اين نرخ براي واحدهايي كه صنايع تكميلي خود را مورد توجه قرار دهند،۳۰ درصد خواهد بود. داريوش اسماعيلي در گفتوگو با خبرگزاري فارس با اشاره به تصميم نهايي كميسيون تلفيق مجلس در خصوص نرخ خوراك گاز پتروشيميها ادامه داد: از طرف ديگر مقرر شد واحدهاي پتروشيمي كه به صنايع تكميلي و ارزش افزوده بيشتر بپردازند نرخ خوراك شان به گونهاي تعيين شود كه نرخ بازگشت سرمايه داخلي آنها 30 درصد شود كه اين مورد نيز نرخ تشويقي محسوب خواهد شد. اين سخنان البته برداشتهاي متفاوتي را در ميان كارشناسان بازار ايجاد كرده است؛ براي ايجاد نرخ بازدهي داخلي محاسبات متعددي صورت گرفته است كه براساس محاسبات انجمن كارفرمايان صنعت پتروشيمي IRR صنعت پتروشيمي با خوراك 13 سنتي 16 درصد و با گاز 5 سنتي 23 درصد خواهد بود. اين در حالي است كه برخي منابع به نقل از مركز پژوهشهاي مجلس معتقد به ايجاد IRR 25 درصدي با نرخ گاز 5/15 سنتي هستند. در هر شرايط نرخ گاز بيش از 7 سنت در منطقه خليج فارس گرانترين گاز محسوب شده و شانسي براي سرمايهگذاري خارجي در صنعت پتروشيمي كشور ايجاد نخواهد كرد. در مجموع بازار ديروز بازاري مثبت بود كه در آن شاخص با رشد 97/0 درصدي معادل 782 واحد به 81هزار و 644واحد رسيد كه اخابر، پارسان و تاپيكو بيشترين تاثير مثبت را بر رشد شاخص داشتند. ارزش معاملات نيز با جهشي اميدواركننده در بورس و فرابورس به 635ميليارد تومان بالغ شد.