پس از اينكه بازارهاي ارز و سكه داخلي در طول دو هفته گذشته نشان دادند كه مسائل و رويدادهاي سياسي مهم مثل آغاز لغو تحريمها بر ضد ايران و نتايج مثبت مذاكرات ژنو، بيش از روند حركتي اونس طلا برايشان اهميت دارد، انتظار ميرفت با كمرنگ شدن اثرات اينگونه اخبار، شاهد رويگرداني بازار طلا و سكه به سمت مسير اونس طلا باشيم. اين انتظار البته براي شنبه هفته گذشته به نتيجه رسيد و به دليل صعود مهم طلا به بالاي 1270 دلار در معاملات روز جمعه (4 بهمن)، بر قيمت سكه در اين روز،افزوده شد.
البته برخي فعالان بازار طلا بر اين باورند كه صحبتهاي وزير امورخارجه آمريكا در روز جمعه پيرامون وجود گزينه نظامي عليه ايران در صورت عدم پايبندي اين كشور به توافقات صورت گرفته در ژنو، هم بر متشنج شدن بازار تهران و صعود ارز و سكه روز شنبه بيتاثير نبوده است. در اين روز قيمت دلار با افزايش 10 توماني به 2950 تومان رسيد و سكه تمام بهار آزادي هم 11 هزار تومان افزايش قيمت گرفت.
سررسيدهاي بازار آتي سكه هم در اين روز به تبع دلار و سكه نقدي بر قيمتها افزوند تا جايي كه افزايش قيمت به بالاي يك درصد و گاهي نزديك به دو درصد رسيد. اين روند براي سكه در روز يكشنبه هم تكرار شد با اين تفاوت كه در اين روز در ميانه معاملات مسير حركت قيمتها تغيير كرد تا در نهايت بازارهاي نقدي و آتي سكه با كاهش قيمت به كار خود پايان دهند. البته قيمتهاي نهايي با بهاي روز شنبه تفاوت چنداني نداشت؛ اما نكته اينجا بود كه سكه نقدي در اين روز حباب منفي گرفته و آتي سكه هم اختلاف سررسيدها را كم كرده بود.
دلار هم با وجود همه اخبار خوش روزهاي پيش از آن، در حدود 2950 تومان معامله ميشد كه تفاوت قابل ملاحظهاي به نسبت هفته پيش از آن نشان نميداد؛ اما با اين وجود جو خوشبيني هنوز ادامه دارد و تقاضاي سرمايهگذاري براي ارز و سكه وارد بازار نميشود. در اين ميان كساني كه بر صعود اونس طلا براي ماههاي پيش رو اميد دارند بر اين باورند كه فلز زرد دوباره سكه را با خود بالا خواهد كشيد تا جايي كه مجددا سرمايهها به بازار ارز و سكه بازگردد و باز هم شاهد حضور سفته بازان در اين بازارها باشيم. از طرفي تجربه نشان داده كه دادوستد سكه زير قيمت جهانی طلا دوام چنداني نخواهد داشت و اين اميدواري وجود داشت كه در روزهاي پاياني هفته گذشته شاهد اصلاح اين روند باشيم كه البته نوسان اونس طلا در جهت كاهش قيمت نگذاشت اين انتظار برآورده شود.
روز دوشنبه گذشته با آغاز به كار بازارهاي بينالمللي و شروع دادوستدهاي طلا، در ساعات ابتدايي معاملات، بر قيمت اين فلز افزوده شد تا جايي كه به رقم 1279 دلار هم رسيد. تا میانه اين روز كمترين و بيشترين قيمت طلا به ترتيب 1263 و 1279 دلار بود كه اختلاف 16 دلاري را نشان ميداد. به اين ترتيب با تاثيرپذيري بازارهاي داخلي از اونس طلا، روز دوشنبه شاهد افزايش نوسانات بازار سكه – البته در دامنه محدود – بوديم. در اين روز قيمت سكه بين 500 تا 5000 تومان بالا و پايين ميشد که بر قيمت دلار هم به ميزان اندكي افزوده شد. در ادامه معاملات جهاني طلا اما قيمت اين فلز به تدريج رو به كاهش گذاشت تا در نهايت با كاهش 13 دلاري به نسبت قيمت روز جمعه، به 1257 دلار رسيد. يكي از مهمترين دلايل اين امر گمانهزنيهاي قوي پيرامون كاهش 10 ميليارد دلار ديگر از ميزان خريد اوراق قرضه توسط فدرال رزرو آمريكا بود.
سكههاي آتي روز دوشنبه در هر دو محدوده مثبت و منفي نوسان داشتند. در ابتدا شاهد كاهش قيمت اين سكهها به نسبت روز يكشنبه بوديم اما به تدريج دو سررسيد نزديك اين بازار افزايش بها گرفتند و كمي بعد دوباره با ساير سررسيدها هم مسير شدند. در نهايت سررسيدهاي آتي در اين روز با كاهش قيمت كمتر از يك درصد از بازار خداحافظي كردند. گفتني است حجم قراردادهاي معامله شده سررسيدهاي جاري سكه آتي همچنان بسيار محدود و غالبا روزانه كمتر از 3000 قرارداد است.
روزهاي سهشنبه و چهارشنبه هفته گذشته از اين جهت داراي اهميت بودند كه قرار بود بانك مركزي آمريكا در پي انتشار بيانيهاي در پايان نشست دو روزه خود خبر از تصميم نهايي پيرامون كاهش خريد اوراق قرضه بدهد. به اين ترتيب در اين روز هرچند قيمت طلا با نوسانات زيادي روبه رو شد اما در نهايت با قيمت 1256 دلار – تقريبا هم قيمت روز قبل - از بازار خداحافظي كرد تا معامله گران همچنان منتظر پايان وقت روز چهارشنبه و نتيجه نهايي آن بمانند.
در اين روز دلار در محدوده 2950 تومان خريد و فروش ميشد كه تفاوت كمي با روز دوشنبه داشت و سكههاي نقدي هم به ميزان اندكي ريزش داشتند. در اين ميان سكههاي آتي هم بين 1000 تا 3000 تومان كاهش قيمت داشتند. ريزشهاي تدريجي آتي سكه نشان ميدهد كه فعالان اين بازار براي حداقل پنج يا 6 ماه آينده انتظاري براي افزايش قيمت ندارند.
روز چهارشنبه در حالي كه بازار جهاني طلا با هيجان زيادي روبه رو بود و انتظار نتيجه نشست بانك مركزي را ميكشيد، در اغلب ساعات معاملاتي نوسان قيمت طلا زير 1256 دلار بود تا از كاهش قيمت خبر دهد اما از حوالي عصر اين روز به وقت تهران، بهاي طلا رو به افزايش گذاشت و در نهايت قيمت 1267 دلار (11 دلار افزايش نسبت به روز سهشنبه) را ثبت كرد. فدرال رزرو آمريكا روز چهارشنبه سرانجام به انتظارات پايان داد و كاهش مجدد خريد اوراق قرضه را اعلام كرد. به اين ترتيب براي روز پنجشنبه با كاهش 24 دلاری فلز زرد رنگ روبهرو شديم.
اين ميزان ريزش البته كمي دور از پيشبينيها بود چراكه اين كاهش ارزش محرك پولي به 65 ميليارد دلار، مورد انتظار بود. البته فدرال رزرو همچنين تصميم گرفته تا نرخ بهره بانكي را در شرايط فعلي بدون تغيير نگه دارد. به اعتقاد كارشناسان اقتصادي اين دو تصميم بانك مركزي آمريكا تاثيرات متفاوتي را بر ارزش دلار و قيمت طلا خواهد داشت. افزايش نرخ بهره ميتواند به ضرر قيمت طلا تمام شود و كاهش محرك پولي نيز ميتواند ارزش دلار را افزايش دهد. در اين ميان اما برخي تحليلگران اقتصادي بر اين باورند كه نقش چين و تقاضاي اين كشور بر تحولات قيمت طلا به مراتب مهمتر از سياستهاي پولي فدرال رزرو آمريكا است. برخي سرمايهگذاران طلا بر اين باورند كه قيمت طلا اكنون در كف خود قرار دارد و با افزايش بدهيهاي آمريكا و نااطمينانيهاي موجود در اقتصاد جهاني، قيمت طلا با افزايش چشمگيري روبهرو خواهد شد.
آنچه روز چهارشنبه در بازار طلاى تهران شاهد بوديم بهرغم نوسان اونس طلا در جهت ريزش، افزايش بهاى سكه بود. در اين روز تا ميانه معاملات بر قيمت سكه تمام بهار طرح جديد، 5000 تومان افزوده شد، اما ساير سكهها تغييرات قيمتى اندكى داشتند. در مقابل، بازار قراردادهاى آتى سكه كه پيش از سکه نقدى كار خود را آغاز كرده بود، با كاهش قيمت به استقبال معامله گران رفت كه اين ريزش براى سررسيد بهمن، 4000 تومان بود. به تدريج با آمدن قيمت سكه نقدى، از شدت ريزش آتى سكه كاسته شد اما با وجودى كه بازار نقدى سكه افزايش قيمت را نشان مىداد، سررسيدهاى آتى همچنان قيمتها را پايينتر از بهاى روز سهشنبه نگه داشته بودند تا نشان دهند كه معامله گران اين بازار كماكان انتظارى براى صعود قيمتها براى چند ماه آينده ندارند. سررسيد بهمن نیز باز هم زير قيمت سكه نقدى معامله مىشد.
روز پنجشنبه با ريزش چشمگير بهاي اونس طلا، قيمت سكه در بازار نقدي به نسبت روز چهارشنبه 10 هزار تومان كاهش را نشان ميداد. در اين روز قيمت دلار هم كمي كاهش داشت و در محدوده
2940 تومان دادوستد ميشد. سررسيدهاي آتي سكه هم در اين روز كمتر از يك درصد افت قيمت داشتند. ديروز هم معاملات جهاني طلا ادامه داشت و كمترين و بيشترين قيمت براي اين فلز – تا عصر جمعه به وقت تهران – 1238 و 1249 دلار بود. اما آخرين قيمت اين روز ميتواند ملاك خوبي براي شروع بازارهاي نقدي و آتي امروز باشد. در چنين شرايطي كه پيشبينيها از آينده طلا بسيار متفاوت است و براي دلار هم چشمانداز افزايشي متصور نيست، سكههاي آتي هم چندان منتظر صعود قيمت نيستند. از طرفي اين بازارها چشم بهراه رويداد و اخبار مهمي هم نيستند و براي روزهاي پيش رو روندي متفاوت از چند هفته اخير پيشبيني نميشود.
برای اطلاع از آخرین اخبار بازار طلا و سکه در ایمیل خود، در خبرنامه سایت زر عضو شوید.