پس از اينكه در معاملات پايان هفته بازارهاي جهاني قيمت طلا رو به نزول گذاشت و دلار هم کاهشی شد، انتظار میرفت طي دو روز ابتدايي هفته جاري، شاهد كاهش نسبي يا نوسان قيمت سكه در محدوده قيمتهاي روز پنجشنبه باشيم به اين دليل كه حالا سكه اين دو بال پرواز قيمت خود را از دست داده؛ ضمن اينكه پيشبينيها براي روند حركتي اونس طلا در هفته جديد ميلادي نيز حكايت از كاهش قيمت داشت، اما برخلاف انتظار در شروع معاملات روز گذشته بازارهاي آتي و نقدي سكه، بر قيمت آنها افزوده شد كه البته در ادامه تا حدودی از اين مسير بازگشتند.
افزايش بهاي سكه نقدي البته چندان چشمگير نبود اما سكههاي آتي از نزديكترين تا دورترين سررسيد در ابتدا بين 10 تا 30 هزار تومان بر قيمت افزودند. به اين ترتيب سه سررسيد اول كمتر از يك و سررسيد شهريور كمتر از دو درصد صعودي شدند. اين صعود البته كمي ادامهدار شد تا جايي كه اين رقم در بالاترين قيمت از سررسيد نزديك تا دور به بين 14 تا 45 هزار تومان (بين يك تا پنج درصد افزايش) رسيد.
از طرفي قيمت دلار كه سهشنبه هفته گذشته توانسته بود مرز 3000 تومان را بشكند، در دو روز پاياني آن هفته دوباره به زير اين سطح سقوط كرد. اين ارز مهم اما ديروز دوباره موفق شد از مرز 3000 تومان عبور كرده و همانند هفته گذشته در محدوده 3025 تومان دادوستد شود. به اين ترتيب يكي از عوامل كمك كننده به صعود سكه بازگشت تا قيمتهاي شنبه را براي ساعاتي با افزايش مواجه كند. به گفته برخي صرافان بازار، وجود تقاضا براي اين ارز توانسته سطح مقاومتي 3000 توماني را براي دلار به سطح حمايتي تبديل كند. با اين وجود و بهرغم اينكه معاملات بازار ارز و سكه اين روزها به نسبت ماههاي اخير كمي رونق گرفته، صرافان معتقدند كه رونق بازار امسال نسبت به مدت مشابه سال قبل كمتر است.
در ادامه خريد و فروشهاي روز گذشته سكههاي نقدي و آتي به تدريج راه صعودي طي شده را بازگشتند تا به قيمتهاي پاياني هفته گذشته نزديك شوند. سكه تمام بهار بازار نقدي حتي در مواردي شاهد كاهش قيمت به نسبت بهاي پنجشنبه بود، اما در اغلب ساعات با قيمت آن روز برابري ميكرد. به عبارت ديگر، ميتوان گفت افزايش بهاي دلار و كاهش قيمت اونس طلا - در معاملات پاياني هفته گذشته - اثر همديگر را بر سكه طلا خنثي كردند تا سررسيدهاي آتي هم به تدريج صعود ساعات آغازين روز گذشته خود را جبران كنند به طوري كه تا ميانه معاملات، افزايش قيمت سكههاي آتي به يك تا دو درصد رسيده بود.
در روزهاي يكشنبه هفته گذشته و هفته پيش از آن (27 بهمن و 4 اسفند)، انتظار معامله گران آتي سكه براي آغاز افزايشي معاملات جهاني طلا در روز دوشنبه، منجر به اين شد تا دادوستد دورترين سررسيد اين بازار، در سقف قيمتي خود به پايان برسد.
به اين ترتيب با وجود اينكه معمولا ميزان خريد و فروشها در روزهاي يكشنبه كمتر از روزهاي ديگر هفته است، در 27 بهمن به دليل نوسانات فراوان قيمت سكههاي آتي و انتظار صعود طلاي جهاني، شاهد بيشترين حجم قراردادهاي معامله شده در اين بازار بوديم. هرچند به تدريج از اين حجم كاسته شد، اما توانست تا 29 بهمن پنج رقمي باقي بماند. پس از آن با آغاز روند كاهشي قيمت ها، از حجم دادوستدهاي اين بازار هم كاسته شد. چند روز بعد اما يك بار ديگر شاهد رشد معاملات بوديم؛ ششم اسفند بود كه طلاي جهاني توانست سطح 1340 دلاري را هم شكسته و به 1345 دلار برسد. به اين ترتيب بازار آتي سكه دوباره هيجاني شد و توانست ركورد جديدي را براي اين حجم ثبت كند. اينها ارقامي بودند كه طي پنج ماه اخير - از شهريور امسال تا اين زمان - تكرار نشده بودند.
از سوي ديگر قرار است از پايان ساعت معاملاتي امروز، وجه تضمين بازار آتي دو ميليون و 100 هزار تومان باشد. هرچند پيش بينيها از روند اين هفته طلاي جهاني كاهشي است، اما به معامله گران آتي سكه توصيه ميشود به دليل افزايش وجه تضمين، پيش از ورود به موقعيتهاي جديد، هرگونه احتمال براي صعودي شدن اونس يا دلار را در نظر بگيرند؛ چراكه اين عوامل در كنار هم ميتوانند اتفاقات دو هفته اخير را تكرار كنند و به كال مارجين شدن معامله گران بينجامند. هفته گذشته هم كارشناسان اقتصادي شركتكننده در نظرسنجي كيتكو نيوز به افزايش قيمت طلا راي داده بودند ولي قيمت اين فلز زرد در هفتهاي كه گذشت با تغيير چنداني روبهرو نشد، بنابراين نميتوان بهطور قطع براساس اين پيشبينيها تصميمگيري كرد و به نظر ميرسد شناخت كامل مكانيزم بازار آتي سكه بهتر ميتواند ريسكهاي پرخطر را كاهش دهد.