ديروز در اولين روز كاري بازارهاي جهاني، شاهد صعود اونس بوديم كه اين رشد، مقدمات رشد بازار آتي را نيز فراهم آورد. بازار جهاني طلا كه روز جمعه روي قيمت 1318 دلار بسته شده بود؛ ديروز تا حدود 1330 دلار نيز صعود كرد كه اين رقم نشاندهنده رشد یک درصدي اونس جهاني است. پيش بيني ميشود اين هفته براي اونس از بابت آمارهاي اقتصادي، از آنجايي كه جمعه بهدليل همزماني با عيد پاك، بازارهاي جهاني تعطيل هستند، هفته بسيار شلوغي باشد.
به عقيده يكي از كارشناسان احتمالا در هفته جاري اونس جهاني در محدوده 1340 دلار نيز رشد خواهد داشت و پس از آن اقدام به اصلاح قيمتي تا 1320 دلار خواهد نمود. در ادامه، بسته به اينكه آمارهاي اقتصادي اعلام شده چگونه خواهند بود و موضوع اوكراين چطور پيش خواهد رفت؛ جهتگيري بازار اونس مشخص ميشود.
ديروز قيمت جهاني طلا همچنين در پي تشديد بحران اوكراين افزايش يافت و به بالاترين حد خود در 2 هفته اخير رسيد. تشديد تنشهاي سياسي در اوكراين سرمايهگذاران بينالمللي را براي خريد بيشتر طلا تشويق كرده است. تنش سياسي اوكراين همچنين تاثير منفي زيادي بر شاخص سهام در بازارهاي بينالمللي داشته است؛ هرچند ديروز روند بورسها مناسب بود. در اين بين، آمريكا براي اعمال تحريمهاي جديد ضد روسيه آماده ميشود. كشورهاي غربي به شدت نگران اقدامات نظامي جديد روسيه در شرق اوكراين هستند و بازار در انتظار مشخص شدن نتايج اين تهديدها است.
در اين ميان قيمت جهاني طلا پس از كاهش 28 درصدي درسال 2013 ميلادي، از ابتداي امسال تاكنون بيش از 9 درصد رشد داشته است. در بازارهاي جهاني اما دلار در برابر سبدي از ارزها افت قيمت داشته است، با اين حال بورسهاي معتبر جهاني نسبت به روز جمعه افزايش يافتهاند. بهرغم رشد قيمت اونس، دلار اما رفتاري نوساني از خود نشان داد؛ به طوريكه اگرچه تا 3 هزار و 126 تومان هم بالا رفت اما در ميانه روز برگشت. همين روند در بازار آتي سكه نيز ديده شد. كارشناسان معتقدند دلار به چند دليل در حال افزايش است. يكي از مهمترين عوامل، ريزش سنگين شاخص بورس در حدود سه هزار واحد در دو روز گذشته است كه اين آمار، نشاندهنده خروج بالاي نقدينگي از بورس بوده كه گفته ميشود ممكن است در نهايت مقدار زيادي از اين نقدينگي سرگردان، جذب سپردههاي بانكي شود. در اين بين با توجه به اينكه موضوع اجراي فاز دوم هدفمندي يارانهها، احتمالا تورم جديدي را به همراه خواهد داشت؛ پيشبيني ميشود بخشي از اين نقدينگي براي حفظ ارزش دلار در مقابل تورم؛ به ارز و سكه تبديل خواهد شد.
به عقيده يكي از فعالان بازار، به نظر ميرسد بانك مركزي نيز براي اجتناب از شوكي مشابه آنچه كه در سال 89 به بازار دلار وارد شد؛ به اين ارز اجازه داده تا قيمت خود را تا حدي رو به بالا تعديل كند. اما با توجه به اينكه اجراي موفقيتآميز قانون هدفمندسازي يارانهها، مستلزم آرامش در بازار دلار است؛ به محض اينكه قيمت دلار قصد خروج از كانال صعودي كه بانك مركزي براي آن در نظر دارد را داشته باشد؛ گزينه تزريق دلار ميتواند بازار دلار را به عددهاي مطلوب و مورد نظر آن برگرداند.
بنابراين بهنظر ميرسد كه در چنين شرايطي سپردههاي بانكي با توجه به اينكه بدون ريسك هستند و سود سالانه آنها تا بالاتر از 25 درصد نيز رسيده؛ همچنان جذابيت خود را نسبت به بازارهاي سهام و سكه و ارز حفظ ميكنند.
در نهايت ميتوان پيشبيني كرد كه با اين اوصاف، صعود قيمتي جديد در بازار نقدي و يا افزايش سود آربيتراژي، نامحتمل بهنظر ميرسد.
در اين ميان به گفته فعالان بازار از آنجا كه مردم بر اين باورند كه سه هزار تومان، كف قيمتي دلار است؛ بنابراين تقاضا بر عرضه پيشي گرفته و موفق شده تا دلار را به كانال صعودي 3100 تومان وارد كند. هم اكنون چشم فعالان اقتصادي و توليدكنندگان در انتظار اعلام قيمت نهايي بنزين و گازوئيل و معيار دولت براي حذف افراد از دريافت يارانه است. اين دو فاكتور، جهتگيري آينده بازار دلار را تعيين ميكنند. در بازار آتي نيز همچنان حركت بازار بر اساس قيمتهاي جهاني طلا آرام و متناسب است. انتظار ميرود اين بازار در هفتههاي پيش رو با تبعيت از روند دلار كمي با افزايش قيمت روبهرو شود. در حال حاضر نيز قيمت سررسيد ارديبهشت بازار آتي از يك ميليون تومان گذشته و اين در حالي است كه در بازار نقدي اختلاف زيادي با اين قيمت داريم. اين مساله تا حدي ميتواند بازار را تشويق به خريد بيشتر كند.