بورس اوراق بهادار تهران روز گذشته شاهد افزايش عرضهها متعاقب پايان دور جديد مذاكرات هستهاي وين بود.
ديروز در حالي كه نتيجه بهدست آمده در مذاكرات وين چندان دور از ذهن فعالان اقتصادي نبود و كمتر كسي انتظار يك توافق فوري را در مذاكرات داشت، پايان مذاكرات سه روزه وين با افزايش عرضهها در بازار همراه بود و خريداران هيجاني گروه خودرويي، عرضههاي شتابزدهاي را صورت دادند كه امواج اين عرضهها به كاهش شاخص كل منجر شد.در بازار ديروز خبرهاي مربوط به مذاكرات هستهاي وين مورد توجه كارشناسان بود كه در يكي از مهمترين مطالب طرحشده در مورد اين مذاكرات سايت ايران هستهاي در مطلبي خاطرنشان كرد: منابع مطلع در تهران ميگويند تيم مذاكرهكننده هستهاي براي تداوم مذاكرات خود با 1+5 خط قرمزهاي جديدي ترسيم كرده است.
در حالي كه تيمهاي ايران و 1+5 مذاكرات وين 4 را روزهاي سهشنبه تا جمعه (23 تا 26 ارديبهشت 1393/ 13-16 مي2014) برگزار كردند، گزارشهاي دريافتي حكايت از آن دارد كه خطوط قرمزي كه تيم مذاكرهكننده هستهاي ملزم به رعايت آن شده يك درجه پر رنگتر شده است.
اين منابع ميگويند، اين مساله چند دليل عمده داشته است:
اول اينكه ايران باور دارد كه آمريكا گزينهاي جز مذاكره و رسيدن به يك تفاهم ندارد و همانقدر كه ايران نيازمند تفاهم است آمريكا هم چنين نيازي دارد. بنابراين، تصميم گيران در ايران عقيده دارند حالا كه دولت آمريكا نميتواند به آساني ريسك شكست مذاكرات را بپذيرد، ايران بايد از اين فرصت استفاده كند.
دليل دوم اين است كه تجربه نحوه پايبندي آمريكا به توافق ژنو براي ايران حاوي اين پيام بود كه دولت آمريكا تصور ميكند كه ايران در موضع ضعف و حالت اضطرار قرار دارد و بنابراين ميتواند هر امتيازي را از ايران مطالبه كرده و متقابلا به تعهدات حداقلي خود هم پايبند نباشد. به نظر ميرسد تهران تصميم گرفته است با پر رنگ كردن برخي خطوط قرمز خود اين اشتباه محاسباتي را تصحيح كند.
سومين دليل هم اين است كه تيم مذاكرهكننده معتقد است كه نميتواند با مذاكره از موضع ضعف به يك توافق خوب برسد. در واقع اكنون، اين جمع بندي خود تيم مذاكرهكننده و آقاي روحاني است كه ضرورت دارد موضع ايران را درباره آنچه درباره آن مذاكره نميكند، شفاف كند.
بر اين مبنا، شنيدههاي «ايران هسته اي» حكايت از آن دارد كه 5 خط قرمز زير از سوي دولت براي تيم مذاكرهكننده هستهاي ترسيم شده است.
يكم- تحقيق و توسعه قابل مذاكره نيست.
دوم- تمام تحريمها بايد در توافق نهايي به يكباره (و نه تدريجي) لغو شود.
سوم- درباره ظرفيت غنيسازي كه ايران ميتواند در گام نهايي حفظ كند، تنها نياز ايران ملاك است نه چيز ديگر.
چهارم- ماهيت آب سنگين رآكتور اراك بايد حفظ شود.
پنجم- در اين مذاكرات مطلقا به مباحث دفاعي ايران ورود نخواهد شد.
در اين شرايط اكثر كارشناسان انتظار دارند مذاكرات در هفتههاي آينده از سر گرفته شده و روند تدوين توافقنامه ادامه يابد.
در همين حال ديروز دلار از مرز 33هزار ريال عبور کرد.در تحولات اقتصادي ديگر سازمان خصوصيسازي با انتشار اطلاعيهاي فروش بخشهايي از سهام بانك صادرات و حفاري شمال را احتمالا به دليل عدم پرداخت اقساط از سوي خريداران اعلام كرده است؛ براساس اعلام خصوصيسازي 78/3 درصد سهام حفاري شمال از دارايي شركت مالي و سرمايه گذاري پيشرو ايران در نرخ 6هزار و 881ريال به صورت نقدي عرضه ميشود. در نماد بانك صادرات نيز 34/1 درصد سهام از كد شركت كشت و صنعت روغن نباتي ماهيدشت كرمانشاه و يك سهامدار حقيقي در قيمت تابلو به شرطي كه از يك هزار ريال كمتر نباشد، عرضه خواهد شد. در بازار ديروز در گروه خودرويي تلاشهاي اوليه براي جمع آوري عرضههاي صورت گرفت كه به ويژه در مورد نمادهاي زامياد و پارس خودرو موفقتر بود. در گروه خودرويي اعلام معافيت از ماليات تسهيلات دريافتي خودرو سازان از موسسات مالي و اعتباري تا حدودي فشار از شركتهاي خودرويي را كم خواهد كرد. پارس خودرو نيز ديروز با اعلام برگزاري مجمع در روز پنجم خرداد مواجه بود، اين افزايش سرمايه از محل تجديد ارزيابي صورت ميگيرد.
در گروه بانكي ديروز گزارش 12ماهه عملكرد بانك پارسيان نشان از تحقق سود 520ريالي شركت براي سال 92داشت.
در مجموع بازار ديروز بازاري ضعيف بود كه در آن با معامله بلوك 19درصدي پترول، ارزش معاملات به161 میلیارد تومان رسيد.
برای اطلاع از آخرین اخبار بازار طلا و سکه در ایمیل خود، در خبرنامه سایت زر عضو شوید.