روز يكشنبه بازار آتي با وقفهاي چند ساعته همراه بود كه دليل آن نيز بروز اشكال فني در سيستم معاملات اعلام شده است. با اين حال روند مبادلات روز يكشنبه با كاهش قيمتي همراه بود كه اين كاهش بيشتر به دليل افت اندك قيمت دلار اعلام شده است.
با توجه به فشردگي حجم معاملات در ساعات پاياني روز يكشنبه، قيمت تسويه سررسيدها تقريبا معادل قيمتهاي پاياني معاملات اعلام شد. ديروز در ساعات ابتدايي معاملات، بازار آتي بر خلاف حركت صعودي اونس و دلار و نيز با توجه به افزايش حباب منفي سكه، روندي كاهشي را پشت سر گذاشت.
در حال حاضر بازار روي سودهاي آربيتراژي متناسبي قرار دارد كه نشان دهنده وجود تعادل در سررسيدهاي مختلف آتي است. حباب منفي سكه ديروز به 15 هزار تومان معادل 5/1 درصد قيمت سكه رسيد كه در مقايسه با رقم 11 هزار توماني روز يكشنبه از رشد برخوردار بود.
نگرانيهاي سياسي اما در بازار كاهش يافته است. مسوولان كشوري از احتمال بالاي توافق نهايي خبر ميدهند و اين موضوع تاثيرات مثبت و مناسبي را روي بازارهاي ارز و سكه گذاشته و به آرامش آنها منتهي شده است.
البته افزايش قيمت طلاي جهاني مهمترين عامل كنترلكننده بازار سكه محسوب ميشود، با اين حال در بازار آتي سررسيدها متعادل ترند.
در بازار ارز؛ ديروز دلار تا 3285 تومان نيز بالا رفت و در ادامه ساعات معاملات تا 3 هزار و 275 تومان كاهش يافت.
دلار در سطح 3270 تومان از حمايت خوبي برخوردار است. ديروز اعلام آمار ماهانه شاخص تورم توليدكنندهها (PPI) به ميزان 7/2 درصد از يكسو؛ و نيز نتيجه مذاكرات و اخبار و حواشي پس از آن بالاخص تكذيب خبر ديدار اشتون و ظريف در استانبول تركيه از ديگر سو، به همراه افت حدود 500 واحدي شاخص بورس؛ دست به دست هم دادند تا عامل فاندامنتالي براي تغيير قيمتي دلار وجود نداشته باشد. به عقيده كارشناسان؛ احتمال تثبيت قيمت دلار روي 3300 تومان در كوتاه مدت وجود دارد.
در بازارهاي جهاني اما قيمت اونس با 8/0 درصد افزایش به 1304 دلار رسيد. قيمت اونس چند روزی است که در محدوده هزار و 295 تا هزار و 305 دلار در نوسان است. در اين بين آمارهاي جديد منتشر شده حاكي از بهبود وضعيت بخش مسكن آمريكا بوده و نشان ميدهد كه ميزان ساخت و ساز مسكن در اين كشور طي ماه آوريل به بالاترين حد خود در 6 سال اخير رسيده است.
ميزان ذخاير طلاي صندوق اسپيدي آر نيز روز جمعه با 26/0 تن كاهش به كمتر از 782 تن رسيده است.
اظهارات ماه گذشته جانت يلن رئيس فدرال رزرو آمريكا در خصوص احتمال افزايش نرخ بهره بانكي تاثير منفي زيادي بر قيمت جهاني طلا داشته و موجب شده تا ارزش دلار افزايش يابد. فدرال رزرو آمريكا در 4 نشست قبلي خود 40 ميليارد دلار از محرك پولي 85 ميليارد دلاري را كاهش داده ولي نرخ بهره بانكي را تغيير نداده است.
همچنين طلا از ابتداي سال 2014 تاكنون تحت تاثير تشديد بحران اوكراين با افزايش روبهرو شده و اين مساله نشان ميدهد كه اين فلز جايگاه خود را به عنوان بهشت امن سرمايه از دست نداده است.
در صورت افزايش شديد نرخ تورم در اقتصاد جهاني يا ادامه تنش و بحران در اوكراين تقاضا براي خريد طلا در بازارهاي بينالمللي افزايش خواهد يافت. قيمت طلا از ابتداي امسال تاكنون بيش از 60/91 دلار در هر اونس معادل 6/7 درصد رشد داشته است.
بسياري از كارشناسان اقتصادي معتقدند ميانگين قيمت هر اونس طلا تا يك ماه آينده به كمتر از 1250 دلار خواهد رسيد. بهاي جهاني طلا در پنج سال گذشته از 900 دلار به حدود 1300 دلار در هر اونس رسيده است در حاليكه قيمت آن در سال 2011 تا مرز 1900 دلار نيز پيش رفت و بسياري از كارشناسان از ثبت ركورد طلاي 2000 دلاري در سال 2012 سخن ميگفتند كه اين اتفاق هيچگاه
رخ نداد.
از اواخر سال 2012 ميلادي به واسطه بهبود اقتصاد آمريكا وکاهش تنشهاي سياسي در نقاط مختلف دنيا روند افزايش قيمت طلا متوقف شد و افت قيمت طلا آغاز شد به طوري كه قيمت طلا در پايان سال 2013 به حدود 1300 دلار رسيد.
بهطور سنتي طلا در مقابل رشد نرخ تورم و تنشهاي سياسي در جهان واكنشي مثبت دارد و اين در شرايطي است كه با وجود تنشها در اوكراين قيمت اين فلز زرد رنگ افزايش چشمگيري نيافته و كارشناسان با توجه به بهبود وضعيت اقتصادي آمريكا و رشد ارزش دلار افقي منفي را پيش روي اين بازار ترسيم كرده و زمان حاضر را براي خريد طلا مناسب نميدانند.
تحليلگران اقتصادي در شرايط كنوني سطح حمايتي طلا را 1280 دلار و سطح مقاومتي را 1320 دلار ميدانند و معتقدند با شكسته شدن سطح مقاومتي زمينه لازم براي افزايش بيشتر طلا و حتي دستيابي به قيمت 1400 دلار فراهم ميشود.