تدوین بسته خروج غیرتورمی کشور از رکود با محوریت برخی بخشها از جمله مسکن، معدن، توریسم و پتروشیمی و دو بازار ارز و سرمایه بار دیگر ضرورتهای اصلاح ساختاری در بورس را گوشزد میکند.
این در حالی است که روند متعادل این بازار در هفتههای اخیر به دنبال حمایت دولت از بخش پتروشیمی و برخی مشوقها در بازار سهام نشاندهنده بازگشت منطق و تحلیلگری به این بازار است. این هفته نیز بورس تهران برای سومین هفته متوالی بازدهی مثبت را عاید سرمایهگذاران کرد. به عقیده کارشناسان بازار، این روند تاییدکننده بازگشت آرامش و اعتماد به بازار سهام است که میتواند تا پایان سال ادامه داشته باشد. در این رابطه یک کارشناس بازار سرمایه درباره راهکارهای موفقیت دولت در افزایش تولید و رونق اقتصادی و نقش بازار سرمایه در خروج از رکود گفت: بازار سرمایه وصل به تولید است و دولت باید از طریق مشوق مالیاتی و صادراتی نقشه راه تدوین کند.
علیرضا عسگریمارانی با اشاره به اینکه بازار سرمایه وصل به تولید است، سیاستهای تشویقی و مالیاتی را در پیشبرد اهداف دولت ضروری دانست و اظهار کرد: دولت باید سیاستهای تشویقی صادراتی و مالیاتی مشخصی داشته باشد.
وی که با خبرگزاری فارس گفتوگو کرده است، ادامه داد: اخیرا نیز بحث آزادسازی صادرات در مجلس شورای اسلامی و در حضور اعضای کمیسیون برنامه و بودجه مجلس مطرح شد که رئیس کمیسیون و برخی اعضا از این مساله استقبال کردند.
این کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه به تولید باید به صورت ویژه توجه شود، گفت: تولید کشور را از رکود خارج و از این طریق اشتغال افزایش پیدا خواهد کرد، بنابراین دولت نباید به دلیل کمبود گاز یا برق کارخانههای تولیدی را تحت فشار قرار دهد.
وی افزود: رفتار دولت در برخورد با تولیدکنندگان به سرعت بر اقتصاد اثرگذار است و اگر کمبودی وجود دارد، باید مردم یا ادارات دولتی آن را جبران کنند، چراکه در این صورت اگر تولید کاهش یابد به دنبال آن صادرات نیز کاهش خواهد یافت.
عسگریمارانی با اشاره به دلایل و الزامات برداشتن محدودیتهای صادراتی گفت: اگر دولت به تولید توجه نمیکند و از طرفی اجازه صادرات به آنها نمیدهد، قطعا تولید کاهش خواهد یافت، ولی اگر صادرات محدودیتی نداشته باشد، تولیدات در خارج کشور به فروش خواهد رسید و این به معنی افزایش تولید و اشتغال است.
تدوین طرح جامع صنعت به صنعت
مدیرعامل سرمایهگذاری ملی با اشاره به اینکه حتما باید در صنایع مختلف طرح جامعی نوشته شود، گفت: به دنبال این طرح جامع باید به صورت شرکتی برنامه نوشته شود، به طوری که طرحهای توسعهای، تولید و موانع صادراتی آنان برطرف شود.
وی گفت: این اتفاق باید با هماهنگی سهامداران عمده و تشریح وظایف وزارتخانههای مربوطه از جمله نفت، صنعت، معدن و تجارت، نیرو و سایر وزارتخانهها باشد و در کنار آن وظایف بورس و اوراق بهادار نیز تعیین شود.
چهار پیششرط اصلی رونق تولید و افزایش سرمایهگذاری در بورس
مارانی با بیان اینکه مالیات باید متکی بر انگیزه برای افزایش سرمایه و تولید با نگاه بیشتر به مناطق محروم و سپس عادی باشد، گفت: به عنوان مثال اگر معافیت شرکتهای بورسی 10 درصد است، به 30 تا 40 درصد افزایش یابد و در صورتی که شرکتها افزایش سرمایه برای استفاده در تولید میدهند، در مناطق محروم صد درصد و در مناطق عادی 50 درصد از معافیت مالیاتی برخوردار شوند.
وی افزود: دومین و مهمترین بحث صادرات بدون قید و شرط باید آزاد شود و اگر یکی دو مورد ممنوعیت هم طبق قانون ایجاد میشود، باید برای مدت معینی باشد، اما مابقی محصولات بهطور کامل بدون قید و شرط و عوارض آزاد شود.
این کارشناس بازار سرمایه با اشاره به اینکه سومین گام دولت باید در راستای ساماندهی نرخ سود بانکی باشد، گفت: نرخ سود سپردههای بانکی باید به سرعت زیر 15 درصد تعیین شود، چرا که هیچکسب و کار سلامتی بیش از این نمیتواند بازدهی داشته باشد.
وی درباره چهارمین راهکار خروج از رکود و افزایش نقشآفرینی مردم در تولید به واسطه بازار سرمایه گفت: بحث بعدی فروش نسیه سهام به مردم است و این اجازه داده شود که از طریق کارگزاران 100 تا 200 میلیون تومان سهم به صورت نسیه و در بازه 4 تا 5 ساله به مردم فروخته شود.
مارانی افزود: دولت از طریق صندوقهای بازنشستگی و دیگر صندوقهای زیرمجموعه خود، با شرایطی آسان نسبت به نظام بانکی مردم را در اقتصاد شریک کرده و آنان را از طریق فروش نسیه سهامدار شرکتها کند.
این کارشناس بازار سرمایه تصریح کرد: طی این دوران نرخ سود بابت نسیهفروشی هم باید بسیار مناسب و نسبت به نرخ سود بانکی کمتر باشد یا اینکه سودی بابت این کار دریافت نشود، چراکه مردم در اقتصاد شریک خواهند شد.
وی در پایان با اشاره به وضعیت شرکتهای پالایشگاهی و الزام آنان به کیفیسازی گفت: دولت با چه تفکری قصد دارد طی یک سال این اتفاق بیفتد، در حالی که این شرکتها به تازگی از دولت به بخش خصوصی واگذار شده است. مارانی گفت: کیفیسازی بحث خوبی است، اما این امر باید در برنامه پنج ساله ششم گنجانده شود و با سیاستهای تشویقی به همراه فرصتدهی انجام شود.