بورس اوراق بهادار تهران روز یکشنبه شاهد ادامه توجه معاملهگران به سوی شرکتهای کوچک بود؛ شرکتهایی که به دلیل میزان سهام شناور و حجم مبنا پایین مورد توجه قرار گرفتهاند.در بازار روز یکشنبه هر چند به دلیل تعطیلی میان هفته به مناسبت عید غدیر از تب و تاب درونبازاری کاسته شده بود اما در بیرون بازار مجددا شایعاتی در مورد احتمال بروز تغییرات در مدیریت سازمان بورس پس از مدتها خاتمه مطرح شده است. روز یکشنبه شاخص کل حدود 20 واحد افزایش یافت. در بازار روز یکشنبه همچنان با خبرهای مربوط به عرضههای اولیه احتمالی مواجه بودیم.
براساس برخی خبرها همچنان بحث بر سر عرضه یا عدم عرضههای اولیه در بازار ادامه دارد. در این بخش در کنار پیشنهادهای مطرح شده، یک گزینه ورود همه شرکتهای در لیست پذیرش به بازار پایه و سپس تکمیل فرآیند پذیرش و انتشار گزارشهای لازم نمادها در بازارهای بالاتر فرابورس است تا بازگشایی شده و در نهایت شرکتهای توانمندتر به بورس منتقل شوند.به نظر میرسد این روش میتواند جایگزین مناسبی برای روش بدون ساختار مشخص کنونی باشد.
از دیدگاه کارشناسان این روش همچنین محک خوبی برای شرکتها برای تمرین حضور در بازار سرمایه نیز محسوب میشود.براساس همین روش پیشنهادی شرکتها در صورت عدم پایبندی به تعهدات میتوانند با ساختار قانونمندتری به بازارهای پایینتر منتقل شوند و روش سلیقهای کنونی که برخی شرکتها را به بازار پایه بهصورت ناگهانی منتقل میکند کنار گذاشته شود. از این نظر همانطور که شرکتها از بازار پایه تا بورس با رعایت قوانین و شرایط و دستورالعملها منتقل میشوند به همان صورت نیز شرکتها با از دست دادن شرایط، روند افت را طی میکنند که این مساله ملاکهای جدید و مناسبی را نیز برای ارزیابی کیفیت مدیریت شرکتها ایجاد میکند و به بوروکراسی و بلاتکلیفی کنونی شرکتهای متقاضی پذیرش در بورس و همچنین نارضایتی سهامداران در رابطه با تصمیمهای ناگهانی تغییر بازار برخی شرکتها پایان میدهد. در این رابطه برخی شنیدهها حکایت از احتمال انتقال نماد نسوز پارس به بازار پایه دارد؛ شایعهای که برخی از منابع نیز آن را رد کردهاند. در رابطه با پذیرش شرکتهای جدید دیروز مدیر ناشران فرابورس با اشاره به اینکه برای عرضه اولیه سهام باید با فرآیند ارائه اطلاعات کامل و آمادهسازی شرکت انجام شود، گفت: فعلا شرکتی بهصورت کامل آماده عرضه نشده است و عرضه اولیهای در دستور کار فرابورس نیست. رضا غلامعلیپور در گفتوگو با خبرگزاری فارس با اشاره به روند آمادهسازی شرکتها برای عرضه اولیه سهام در فرابورس اظهار کرد: در حال حاضر مدارک و اطلاعات لازم برای عرضه اولیه شرکتهای درج شده، بهطور کامل تکمیل نشده است. وی افزود: همچنین با اتخاذ رویکرد تنوعبخشی به صنایع، سعی بر پذیرش و عرضه سهام شرکتهایی است که سهم آنها در اقتصاد بالا است اما درصد اندکی از شرکتهای پذیرفتهشده در بازار سرمایه را به خود اختصاص دادهاند.
این مدیر بازار تاکید کرد: تعدادی از شرکتهای درج شده در حال تکمیل اطلاعات هستند اما در شرایط فعلی هیچکدام از شرکتها بهطور 100 درصد آماده عرضه نشدهاند و سهامداران عمده نیز ترجیح میدهند پس از انتشار عملکرد 6 ماهه اول سال جاری شرکتها و با شفافیت بیشتر و اطلاعات کاملتر اقدام به عرضه سهام کنند. وی با بیان اینکه طی 6 ماه اول سال جاری، درخواست پذیرش 28 شرکت بررسی و با پذیرش 15 شرکت موافقت شده است که درج نام برخی از شرکتهای پذیرفته شده در بازارهای اول و دوم فرابورس نیز انجام شده و در حال تکمیل اطلاعات هستند. از این بین میتوان به درج نام شرکتهای لیزینگ امید، خدمات دریایی و مهندسی کشتیرانی قشم، صنعتی مینو، قاسم ایران و بهمن لیزینگ اشاره کرد؛ همچنین درج نام شرکت پتروشیمی نوری (برزویه) در بازار دوم نیز در مهرماه انجام شده است؛ بنابراین عرضه اولیه سهام این شرکتها منوط به ارائه اطلاعات، آمادگی سهامداران عمده و شرایط بازار است. در تحولات اقتصادی بحث درمورد سود بانکی همچنان در جریان است. پورابراهیمی، نماینده مجلس و عضو شورای عالی بورس در این رابطه معتقد است: كاهش نرخ سود بانكي بايد متناسب با مدیریت فضای کلان اقتصاد کشور باشد تا نسبت به سود سپرده تصمیم گرفته شود. وی با بيان اينكه كاهش نرخ سود بانكي موجب رونق اقتصادی کشور ميشود، افزود: همچنين با کاهش سود سپرده به 15 درصد مطمئنا بورس جذابیت ایجاد خواهد کرد. این در شرایطی است که کارشناسان معتقدند کاهش نرخ سود با هدف رونق بورس موضوعی است که پیشتر نیز امتحان شده و اتفاقا در شرایط بحرانی نتوانسته به ایجاد انگیزه در سرمایهگذاران برای ورود به بورس منتهی شود، با این حال تغییر نرخ سود متناسب با تورم مسالهای علمی و لازم است. در تحولات سیاسی مهم نیز شهر وین روزهای سهشنبه و چهارشنبه میزبان رایزنیهای دو و سهجانبه بین هیات مذاکرهکننده ایران، آمریکا و رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا است. به گزارش خبرگزاری فارس، در همین راستا و در پی توافقات حاصله در هفتمین دور مذاکرات جامع ایران و گروه 1+5 (آلمان، انگلستان، فرانسه، آمریکا، روسیه و چین) در نیویورک و به منظور حل اختلافات موجود، قرار شد رایزنیها بعد از دو هفته از سر گرفته شود و اعلام شد که رایزنیها در یکی از شهرهای اروپایی خواهد بود و بر این اساس تیم مذاکرهکننده ایرانی به ریاست محمدجواد ظریف، رئیس دستگاه دیپلماسی، دوشنبه شب راهی وین میشود و سیدعباس عراقچی و مجید تخت روانچی معاونان وزیرخارجه ایران صبح سهشنبه با ویلیام برنز قائم مقام وزیر خارجه و وندی شرمن معاون وزیر خارجه آمریکا در هتل پله کوبورگ شهر وین به گفتوگو خواهند پرداخت.
گروههای بازار در چه وضعی بودند؟
در گروه بانکی برگزاری موفق و آرام مجمع فوقالعاده بانک تجارت به مصوبه تغییر اساسنامه این بانک منجر شد. این مساله راه را برای برگزاری مجدد مجمع بانک ملت در هفته آینده فراهم کرده است. به نظر میرسد با توجه به مصوبات دولت، تغییر نمایندگان سهام عدالت نیز قطعی شده است. در گروه قند و شکر، نگاه سهامداران به خبرهای این صنعت و احتمال افزایش بهای شکر بود که در این بخش خسرو فروغان گرانسایه، رئیس کمیسیون بازرگانی داخلی و خدمات توزیعی اتاق بازرگانی ایران در گفتوگو با «ایسنا» اظهار کرد: در حال حاضر به دلیل اینکه فصل برداشت چغندر است، ثبت سفارش برای واردات شکر به منظور حمایت از تولیدکننده داخلی ممنوع است. وی افزود: نوع ارز برای واردات آتی هنوز مشخص نشده است.
در شرکتهای وابسته به گروه غذایی شرکت سرمایهگذاری گروه صنایع بهشهر ایران با سرمایه 750 میلیارد ريال در گزارش 9 ماه سال مالی منتهی به 30 آذر 93، موفق به تحقق سود هرسهم 593 ريالی شده که در مقایسه با سود هر سهم دوره مشابه سال مالی قبل با کاهش 9 درصدی روبهرو بوده است.عمده دلیل این تغییر، کاهش 20 درصدی جمع درآمدها از محل سود حاصل از سرمایهگذاریها است. در این گروه گلوکوزان امروز برای برگزاری مجمع افزایش سرمایه متوقف میشود. در گروه هلدینگی در حالی که نماد سرمایهگذاری امید برای برگزاری مجمع فوقالعاده متوقف شده است، مجمع فوقالعاده سرمایهگذاری غدیر برای افزایش سرمایه ۱۰۰ درصدی این شرکت برگزار شد و طی آن سرمایه اسمی آن از دو محل به سه هزار و ۶۰۰ میلیارد تومان رسید. 67 درصد این سرمایه از مطالبات حالشده و آورده نقدی سهامداران به میزان هزار و 134 میلیارد تومان و 33 درصد دیگر از اندوخته قانونی 666 میلیاردتومانی تامین خواهد شد. در همین حال صندوق بازنشستگی نیز که با شایعات تغییر مدیریت مواجه است؛ اطلاعیه ثبت افزایش سرمایه خودرا منتشر کرده است.
در گروه پتروشیمی امروز نیز نماد هلدینگ خلیج فارس برای برگزاری مجمع سالانه متوقف میشود.
در گروه پتروشیمی بحث در مورد نحوه فروش خوراک پتروشیمیها احتمالا هفته آینده با از سرگیری جلسات مجلس شورای اسلامی در دستور کار قرار خواهد گرفت.در همین رابطه ثروتی، عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس از مطرح شدن طرح فرمول نرخگذاری خوراک پتروشیمیها در صحن علنی مجلس در هفته آینده خبر داد و گفت: در صورتی که دولت دوباره در تعیین نرخ خوراک تخلف یا سهلانگاری کند، مجلس وظیفه نرخگذاری را هم انجام میهد.
در گروه برقی بهرغم فراز و فرودهای خبری در مورد مالکیت سهام ایران ترانسفو این نماد با صف خرید همراه بود. همچنین نماد جوشکاب یزد بازگشایی شد «بکاب» در گزارش 9 ماهه خود کاهشی را اعمال کرد که به افت نرخ 14درصدی سهام این شرکت منجر شد.
در گروه ساختمانی برخی نمادها از جمله توسعه عمران فارس، بینالمللی توسعه ساختمان و سرمایهگذاری میراث فرهنگی با صف خرید همراه بودند. در گروه حملونقل درحالیکه کشتیرانی جمهوری اسلامی انتهای مهرماه شاهد برگزاری مجمع خواهد بود، با صف اندکی مواجه شد.
این شرکت در سال مالی قبل با تحقق سود 156 ریال مواجه شده است. در این گروه نزدیکی پایان زمان حقتقدمهای دریایی سینا به صف خرید این نماد منجر شد و حملونقل ریلی توریل با صف خرید به کار خود پایان داد. در مجموع بازار یکشنبه بازاری متعادل با نشانههای مثبت بود که در نهایت با رشد 20 واحدی شاخص کل مواجه شد و به رقم 71 هزار و 791 واحد رسید ارزش معاملات نیز در بورس 90 میلیارد تومان و در فرابورس 97 میلیارد تومان بود.