روند نزولی بازار سرمایه كشور كه از هفته گذشته آغاز شده بود در نهایت سبب شد این بازار در دومین روز كاری خود در هفته جاری شیب تند کاهشی مدت اخیر را با افت 44/1 درصدی ادامه دهد. این در حالی است که افت 5 درصدی بازار سرمایه كشور در چهار روز كاری گذشته، P/E این بازار را از ابتدای سال جاری تا روز گذشته به 5/35 واحد برساند. در حالی شاخص بورس روز گذشته از كاهش 44/1 درصدی برخوردار شد كه در سابقه فعالیتهای این بازار طی سال جاری، فعالان بازار در یک دوره زمانی 4 روزه با چنین افتی مواجه نشده بودند.
روند نزولی بازار سرمایه كشور كه از هفته گذشته آغاز شده بود در نهایت سبب شد این بازار در دومین روز كاری خود در هفته جاری شیب تند کاهشی مدت اخیر را با افت 44/1 درصدی ادامه دهد. این در حالی است که افت 5 درصدی بازار سرمایه كشور در چهار روز كاری گذشته، P/E این بازار را از ابتدای سال جاری تا روز گذشته به 5/35 واحد برساند. در حالی شاخص بورس روز گذشته از كاهش 44/1 درصدی برخوردار شد كه در سابقه فعالیتهای این بازار طی سال جاری، فعالان بازار در یک دوره زمانی 4 روزه با چنین افتی مواجه نشده بودند. اما در بررسی این رفتار بازار سهام، برخی به نگرانی از کسری بودجه سنگین دولت به همراه حجم محدود فروش نفت اشاره میكنند كه سبب در پیش گرفتن روند اصلاحی از سوی شاخص شده است؛ مسالهای كه از سوی گروه دیگری از فعالان بازار سرمایه به شدت رد میشود؛ به گونهای كه گروه دوم رفتارهای غیر متعارف و کاملا هیجانی از سوی اهالی بازار سرمایه را در جایی دیگر جستوجو میكنند.
کارشناسان معتقدند تنور تكنیكالیستها بازار را داغ تر كرده است؛ این گروه در انتقاد از فعالیت تكنیكالیستهای ناآشنا به قواعد بازار، آنها را در برابر این سوال قرار میدهند كه آیا این گونه رفتارها را با چارت و اندیکاتور و الگوها میتوان از پیش تعیین کرد و گارد دفاعی گرفت؟ با این حال بازار سرمایه خارج از ریسكهای سیستماتیك با پایان سال مالی برخی صندوقها و کارگزاریها (منتهی به 30 آذر) و سهام اعتباریها نیز مواجه است؛ مسالهای كه نمیتوان دور از ذهن نگه داشت. با این حال تحلیلگرانی كه چرایی كلیت و روند بازار را به بودجه و قیمت نفت و دلار نسبت میدهند از برابری دلار به ریال در بازار بهعنوان عاملی یاد میكنند كه بازار را به سمت برخی گروهها سوق خواهد داد؛ اما درخصوص برابری دلار به ریال در بودجه نیز از سوی آنها عنوان میشود كه هرچه این برابری بالاتر باشد وامهای ارزی دریافت شده با نرخ بالاتری باید بازپرداخت شود؛ همچنین نرخ گاز پتروشیمیها نیز افزایش خواهد یافت و این وضعیت تنها شرایط بهتری را برای سیمانیها فراهم خواهد آْورد. اگرچه نرخ دلار در بودجه سال بعد رشد قیمت نهادههای انرژی خصوصا گاز را در پی خواهد داشت كه آبستن تاثیرات منفی بر صنعت سیمان و فلزی خواهد بود. در این میان در بررسی وضعیت بازار سرمایه، جلال بختیاری، یکی از كارگزاران بورس در گفتوگو با «دنیای اقتصاد» اظهار کرد: در دو سال گذشته چهار عامل مذاکرات هسته ای، بودجه دولت، ارزش ریال در مقابل دلار و نرخ سود بانکی بهعنوان مهمترین عوامل تاثیرگذار بر ورود و خروج نقدینگی به بازار محسوب میشدند. وی كه این موارد را مربوط به کلیت بازار و خارج از بحث بنیادی صنایع میدانست، برای پیش بینی بازار بهترین راه را بررسی این 4 عامل در شرایط فعلی یاد كرد. این كارگزار بورس در ابتدا به مذاکرات هستهای اشاره كرد و یادآور شد: هر چه به ساعات پایانی مهلت مذاکرات نزدیک میشدیم، تصور فعالان بازار به بسته شدن این پرونده روشن تر میشد بهطوری که روز دوشنبه هفته گذشته، شاهد بازاری سراسر سبز بودیم.
وی ادامه داد: اما با اعلام خبر تمدید و عدم رویدادی قابل توجه در متن توافقنامه، رنگ سبز بازار به قرمز گرایید که نشان از عدم رضایت فعالان بازار از توافقنامه داشت. در این میان باوجود حمایت از بازار در چهارشنبه هفته گذشته كه روندی صعودی در طول آن روز به بازار داد، ابتدای هفته جاری بازار با روندی نزولی فعالیت خود را آغاز كرد؛ به گونهای که این مساله منجر به حیرانی اکثر سهامداران شد. بختیاری در بیان چگونگی این وضعیت عنوان كرد: مقداری از حجم نقدینگی که در سه ماه گذشته با خوش بینی از نتیجه مذاكرات هستهای به تدریج به بازار سرمایه وارد شد، با توجه به عدم تحقق این قضیه طبیعی است که از بازار خارج شود. این كارگزار بورس همچنین به بودجه سال آتی دولت اشاره و اضافه كرد در شرایطی این بودجه به مجلس شورای اسلامی تقدیم خواهد شد كه متاسفانه فعالان بازار خاطره خوشی از بودجه 93 ندارند؛ بهگونهایكه تصویب نرخ خوراک 13 سنتی آبی بود بر آتش شعله ور بورس ایران. وی ادامه داد: بر این اساس نیز در هفتههای پیش رو بحث بودجه 94 را خواهیم داشت که با توجه به قیمت نفت و سیاستهای دولت، به نظر میرسد كه این بودجه انقباضی خواهد بود؛ بودجهای كه احتمالا خوشایند بازار نیست. بختیاری با توجه به اهمیت ارزش ریال، بهترین اتفاق برای بازار را تثبیت منطقی قیمت دلار ذكر كرد و یادآور شد: در سال 91 بازار از بابت کاهش ارزش ریال و افزایش ارزش داراییها و ارزش جایگزینی رشد کرد. وی با اشاره به اینکه این رشد ارزش در حالی اتفاق افتاده که ارزش ریال افت کرده، تصریح كرد: در واقع این رشد منجر به افزایش سودآوری برای فعالان بازار نشد، بلکه در بهترین حالت ممکن حفظ ارزش داراییهای آنها را سبب شد. در حال حاضر نیز رشد قیمت دلار خبر خوبی برای گروه خودرویی که لیدر بازار محسوب میشوند، نیست. به هرحال در کوتاهمدت این مساله میتواند باعث جو منفی در بازار شود. وی به عدم رعایت بخشنامههای بانک مرکزی از سوی موسسات مالی اعتباری اشاره كرد که طبیعتا سود اغواکنندهای برای جذب سرمایههای سرگردان و رقیب سر سختی برای بورس ایران محسوب میشود. این كارگزار بورس در جمعبندی اظهارات خود ابراز کرد: در بلندمدت طبیعتا شاخص صعودی خواهد بود؛ اما در کوتاه مدت انتظار زیادی از رشد شاخص نباید داشت.