روز گذشته، شاخص کل بورس تهران با افت 382 واحدی (معادل 6/ 0 درصد) مواجه شد و پس از چهار روز معاملاتی، کانال 63 هزار واحدی را واگذار کرد. کارشناسان دلیل ریزش قیمت سهام را ناشی از هیجانات مربوط به گزارشهای 6 ماهه نامطلوب برخی لیدرهای بورس، مانند گروه خودرویی میدانند. در شرایطی که بسیاری از شرکتهای دیگر، گزارشهای مناسبی را در دوره 6 ماهه ارائه کرده بودند؛ اما هیجانزدگی بسیاری از سهامداران موجب شد تا بار دیگر شاهد صفنشینی و ریزش دستهجمعی قیمتها در کل بازار سهام باشیم.
شاخص کل بورس تهران پس از چهار روز توقف در کانال 63 هزار واحدی، روز گذشته در اثر فشار فروش و ریزش عمومی قیمتها این کانال را ترک کرد و وارد کانال 62 هزار واحدی شد.به نظر میرسد انعکاس گزارشهای نامناسب ششماهه شرکتها در معاملات بورس تهران یکی از دلایل افت قیمتها در روز گذشته بوده است. به گفته کارشناسان گزارشهای 6ماهه منفی برخی لیدرهای بازار، سایه ریزش را بر سر دیگر سهمهای بازار انداخته و ریزش قیمتها را رقم زده است.
به اعتقاد کارشناسان در شرایطی که گزارشهای ششماهه برخی شرکتها اتفاقا گزارشهای مثبتی بودهاند اما سهامداران تحتتاثیر هیجان ناشی از جو منفی موجود در وضعیت لیدرهای بورس دست به فروش سهام زدند و این در حالی است که کارشناسان معتقدند با توجه به جذابیت قیمتی سهامها در شرایط کنونی، فروشندههای امروز قطعا خریداران فردا و روزهای آتی خواهند بود. حجم پایین معاملات به علت توقف بسیاری از نمادها به منظور تغییر بااهمیت سودآوری بود. بر این اساس، بار دیگر شاهد لیدرمحوری در بازار سهام هستیم که در صورت تداوم این رفتار، بازگشایی نمادهای مزبور به افت بیشتر شاخص منجر میشود. در ادامه اما با فروکش کردن هیجانات، شرایط مثبتی از نگاه کارشناسان برای بازار سهام پیشبینی میشود.
در مورد وضعیت بازار دیروز، مازیار فتحی، کارشناس بازار سهام گفت: بهطور کلی گزارشهای 6 ماهه در مورد برخی شرکتهای بزرگ و مهم بهخصوص در گروه خودرویی گزارشهای منفی و نامناسبی بودند، این در حالی است که در برخی گروهها مثل حمل و نقل و گروه دارویی شاهد گزارشهای به نسبت مثبتی بودیم اما هیجان سهامداران تحتتاثیر گزارشهای منفی لیدرها منجر به غلبه عرضه بر تقاضا و در نتیجه ریزش شاخص کل شد.بهطور مثال برخی گروهها مثل حملونقل و مسکن که گزارشهای عملکرد 6ماهه مناسبی داشتند، در بازار دیروز با افت قیمتی مواجه شدند.فتحی به افت حجم و ارزش معاملات روز گذشته اشاره کرد و گفت: حجم و ارزش معاملات بورس تهران روز گذشته در اثر بسته بودن نمادهای بزرگ بهخصوص در گروه خودرویی کاهش زیادی داشت که در این مقطع زمانی طبیعی بهنظر میرسد.
این کارشناس بازار سهام به پیشبینی روند آتی بورس تهران پرداخت و افزود: به نظر میرسد با فروکش کردن هیجانات ناشی از گزارشهای 6 ماهه، بورس تهران دوباره وارد روند منطقی و صعودی با شیب نسبتا آرامی شود، ضمن اینکه با توجه به نسبت قیمت بر درآمد کنونی بازار، انتظار افتهای قیمتی شدیدی نمیرود به همین دلیل پیشبینی میشود بورس در یک بازه زمانی کوتاهمدت سه ماهه در مسیر صعودی حرکت کند و شاخص کانالهای 66 هزار واحدی و حتی بالاتر را تجربه کند چراکه در بازه زمانی اشاره شده اتفاقات مهمی در وضعیت سیاسی و اقتصادی کشور و به تبع آن در بازار سهام روی خواهد داد.
رفع تحریمها و اجرای بسته ضدرکود دوم پتانسیل تغییر وضعیت روند بورس را دارد.از طرفی به نظر میرسد سیاستهای انبساطی فدرال رزرو ادامه پیدا کند که در این صورت پیشبینی میشود قیمتهای جهانی در بازار کالاهای پایه در روند صعودی حرکت کنند و از آنجایی که بخش زیادی از شرکتهای فعال در بورس تهران وابستگی زیادی به بازارهای کالایی دارند، این مورد نیز وضعیت بیش از نیمی از شرکتهای بورسی را با تغییر مواجه خواهد کرد. این کارشناس بازار سهام در پایان افزود: هیچ دلیل منطقی وجود ندارد که سهامداران بورس تهران بین ریزش شاخص و وضعیت شرکتهای بورس همبستگی ایجاد کنند، این امر در هیچ جای دنیا مشاهده نمیشود. در بسیاری از بورسهای دنیا یک سهم با صف خرید و یک سهم با صف فروش مواجه بوده و این در حالی است که بازار سهام ما، بین شرکتهای مختلف به دنبال ایجاد همبستگی است.
روز گذشته بیش از 243 میلیون سهم به ارزش بیش از 439 میلیارد ریال در بورس تهران معامله شد که نسبت به روز چهارشنبه، افت به ترتیب بیش از 14 و 9 درصدی را نشان میدهد. مقایسه مقدار این دو مولفه با میانگین یک ماه گذشته آن حاکی از افت به ترتیب 38 و 36 درصدی است که یک بار دیگر وضعیت رکودی بازار سهام را خاطرنشان میکند. دیروز شاخص کل بورس، بهویژه در اثر معاملات منفی در نمادهای «پارسان»، «شبندر» و «وبملت» با افت 382 واحدی مواجه شد تا به این ترتیب بازدهی بازار از ابتدای سال که به بیش از یک درصد رسیده بود، به 42/ 0 درصد محدود شود. «پارسان» که از تاریخ 22 مهر ماه در مسیر رشد قیمتی حرکت میکرد به نظر میرسد تحت گزارشهای نامناسب «شیراز» و «کرماشا» که هرکدام به ترتیب با تعدیل منفی حدود 17درصد و 5/ 14 درصدی مواجه بودند (این دو شرکت از شرکتهای زیر مجموعه «پارسان» هستند)، روز گذشته تغییر جهت داد و شاخص کل را در مسیر نزولی حرکت داد.بررسی عملکرد دو دسته از بازیگران بازار سهام در معاملات «پارسان» نشان میدهد سهامداران حقیقی در معاملات این نماد مشارکت بیشتری داشتند، اما بیش از اینکه خریدار باشند، فروشنده بودند.
دیروز در فرابورس ایران، آیفکس شاهد افت 2/ 1 واحدی معادل 17/ 0 درصد بود تا به این ترتیب بازدهی این بازار از ابتدای سال تاکنون به سطح 81/ 4 درصد محدود شود.حجم معاملات فرابورس روز گذشته با افت 54 درصدی به بیش از 60 میلیون سهم و ارزش معاملات نیز با افت 34 درصدی به 628 میلیارد ریال رسید.
همچنین بیشترین افزایش قیمت دیروز مربوط به سهام کیبیسی و پس از آن بیمه آرمان و قندشیروان بود. در جریان معاملات دیروز فرابورس نمادهای معاملاتی شرکت نفت ایرانول، شرکت نفت پاسارگاد، بانک گردشگری، شرکت فولاد هرمزگان جنوب و شرکت قاسمایران با توجه به تعدیل با اهمیت پیشبینی سود هر سهم سال مالی 1394 متوقف شدند. قیمت هر ورقه اسناد خزانه اسلامی با نماد «اخزا1» روز گذشته با رشد 28/ 0 درصدی به 912 هزار و 615 ریال افزایش یافت.به این ترتیب نرخ سود موثر این اوراق در پایان معاملات دیروز به 9/ 26 درصد رسید.