طلا از گذشتههای بسیار دور، به دلیل جلای زیبا، مقاومت بالا در مقابل اكسیداسیون و دیگر عوامل شیمیایی، شكلپذیری خوب و كمیابی، در طول تاریخ مورد توجه بشر بوده و دارای اهمیت ویژهای میباشد.
طلا به عنوان مهمترین استاندارد پولی جهان مطرح بوده و بیشترین مورد مصرف آن در ساخت سكه و شمش طلا به عنوان ذخایر پولی بینالمللی است.
این فلز به علت زیبایی و مقاومت، به صورت زیورآلات و كارهای هنری نیز استفاده میشود.
این فلز همچنین درساخت لوازم الكترونیكی دقیق مورد استفاده است بهطوریكه در آینده رده اول مصرف طلا را به خود اختصاص خواهد داد.
فلز طلا به عنوان یك سرمایه ملی و پشتوانه اقتصادی كشور مطرح میباشد، بنابراین اطلاع رسانی در مورد آمار قیمت، تولید، ذخیره و ...این فلز گرانبها در ایران در مقایسه با دیگر كشورها برای برنامهریزی بهتر در جهت استخراج و استفاده از آن مفید و حتی ضروری میباشد.
طلا از اسمگوتیك Gult گرفته شدهاست.
این فلز از قدیمیترین فلزات شناخته شده است كه مورد استفاده قرارگرفته است، زیرا به سادگی شكلپذیر میباشد. هندیها اولین بار در كتاب مقدسشان (4000 سال قبل از میلاد مسیح) به طلا اشاره كردهاند.
قدیمیترین معدن طلا (4000 سال قبل از میلاد مسیح) در بینالنهرین، در خاورمیانه و مربوط به سومریان بودهاست.
یافتهها نشان میدهد بین سالهای 2654 تا 2685 قبل از میلاد در آبیدوس (Abydos) و نگده (Nagada) مصر،زرگری مرسوم بودهاست.
این زمان به پیش از تاریخ استفاده از نقره برمیگردد.
در این زمان استفاده از طلا در جواهرسازی و تزئینات، بجز برای فرعونیان،خانواده آنها، كاهنین و مقامات بلند پایه ممنوع بود.
براساس اطلاعات محلی در مصر، طلا برای اولین بار در نیل آبی و معادن خاص گزارش شده كه به سال 2200 قبل از میلاد برمیگردد (O.Medenbach,H.Wilk1986).
گنجینههای فوقالعاده یافت شده در مقبره فرعون توتانخامون (TutanKhamun) كه در سال1350 قبل از میلاد مسیح دفن شده، شاهدی بر استانداردهای بالای زرگری در مصر است.
تابوت او شامل 110 كیلوگرم طلای ناب است كه چهره وی برروی آن با دست كندهكاری و تزئین شده است.
صدها سال بعد در تمدن اینكاها (Incas)، طلا ارتباط تنگاتنگی با پرستش خدا داشت؛ چنانكه معبدی برای خورشید، بنام كوریكانچا (Coricancha) در كوزكو (Cuzco) بنانهاده شد كه پایتخت اینكاها در قرن14 شد.
سقف كاهگلی آن دارای رشتههایی از طلا و روی آن سرشار از تزئینات و سریر زرین بود (O.Medenbach,H.Wilk1986). دریونان باستان سكههای طلا در سدههای هفتم و هشتم پیش از میلاد رایج بوده است و در ارمنستان استفاده از سكههای طلا در سده اول پیش از میلاد شروع شد.