این روزها بازار سهام تهران، روند منطقی و رو به رشدی را در پیش گرفته است. به نظر میرسد مجموعه اقدامات کنونی در برخی صنایع به کمک رشد نماگرهای بازار سهام آمده تا مسیر شاخص را به سوی نقطه ۸۰هزار واحدی رهنمود کند. با این حال همچنان برخی نارساییهای بازار سرمایه مانند کمبود نقدینگی، پیشبینی رشد جهشگونه شاخص کل بازار را پیچیدهتر از گذشته میکند.
در همین راستا روز گذشته پالایشیها بیشترین تاثیر مثبت را بر شاخص کل بورس داشتند. بهطوری که با انتشار نرخ جدید فرآوردههای ویژه نفتی در بورس کالا، رغبت معاملانگران به گروه پالایشیها افزایش یافت و حدس و گمانها در نرخ خوراک و تاثیر مثبت آن بر شاخص سودآوری این بنگاهها، موجب شد تا قیمت سهام آنها با روند روبه رشدی همراه شود. از سوی دیگر شرکتهای معدنی نیز در حالی همچنان روند نزولی را ادامه میدهند که شرکتهای معدنی یکی پس از دیگری گزارشهای عملکرد شش ماهه نخست امسال خود را همراه با اعلام تعدیل مثبت سود ارائه میکنند. خودروسازها نیز مانند روز گذشته با تعدیل قیمت سهام خود روبهرو بودند. تحلیلهای تکنیکالی در این خصوص نشان میدهد که سهام شرکتهای خودروسازی در پی اصلاح قیمتی قرار گرفتهاند و گمان میرود ارزش سهام این نمادها با رشدهای قابل توجهی همراه باشد. گروه فلزات اساسی نیز روز گذشته را با افت قیمت سهام خود به پایان رساند تا در آینده نزدیک و مقارن با اجرای سیاستهای افزایش تقاضا در ماههای آینده، شاخص این گروه نیز سیر صعودی خود را آغاز کند. به نظر میرسد گزارشهای عملکرد این گروه عامل اساسی کمرغبتی معاملهگران بوده است. از قابل توجهترین معاملات بازار روز گذشته، میتوان به افزایش قیمت سهام بانکیها اشاره کرد. در حالی نماد بانکیها از تیرماه سال جاری تا چند روز گذشته بسته شده بود که در پی شایعهیی مبنی بر افزایش سود سپردههای بانکی تا حدود 30 درصد، طی معاملات روز گذشته، بعضی از نمادهای این گروه سبزپوش شدند.
شاخص کل قیمت و بازده نقدی بورس تهران در پایان معاملات دیروز (دوشنبه) 3 آبانماه 95 با افزایش 198 واحدی به رقم 78 هزار و 568 واحد رسید. شاخص کل هموزن نیز با 73 واحد افزایش عدد 15 هزار و 486 واحد را تجربه کرد. در این روز همچنین شاخص سهام آزاد شناور با افزایش 188 واحدی عدد 87 هزار و 375 واحد را به نمایش گذاشت. شاخص بازار اول اما در حالی با افزایش 98 واحدی عدد 55 هزار و 5 واحد را تجربه کرد که شاخص بازار دوم با 674 واحد افزایش عدد 171 هزار و 660 واحد را برای خود به ثبت رساند. براساس این گزارش، دیروز معاملات سهام در نماد معاملاتی 3 شرکت پالایش نفت اصفهان با 62 واحد، هلدینگ پتروشیمی خلیج فارس با 53 واحد و پالایش نفت بندرعباس با 34 واحد افزایش، بیشترین تاثیر مثبت را در برآورد شاخص کل بورس به نام خود ثبت کردند. در مقابل معاملات سهام در نماد معاملاتی 3 شرکت مخابرات ایران با 3 واحد، فولاد مبارکه اصفهان با 21 واحد معدنی و صنعتی گلگهر با 19 واحد کاهش، بالاترین تاثیر منفی را بر محاسبه این نماگر به دوش کشیدند. ارزش کل معاملات دیروز بورس تهران اندکی بیش از 199.5 میلیارد تومان بالغ شد که ناشی از دست به دست شدن 794 میلیون و 615 هزار سهم و اوراق مالی قابل معامله طی 70 هزار و 972 نوبت داد و ستد بود. طی معاملات روز دوشنبه هفته جاری، نماد معاملاتی شرکتهای صنایع پتروشیمی خلیج فارس، فرآوردههای تزریقی ایران، سرامیکهای صنعتی اردکان، گروه صنعتی ملی، پتروشیمی خراسان، سرمایهگذاری توسعه و عمران استان کرمان از سوی ناظر بازار سهام بازگشایی و در مقابل نماد معاملاتی شرکتهای مهندسی حمل و نقل پتروشیمی، سیمان شرق و حق تقدم خرید سهام آن، توسعه خدمات دریایی و بندری سینا، گسترش سرمایهگذاری ایرانیان و بانک سرمایه متوقف شدند.
دیروز همچنین نماد معاملاتی پالایش نفت تهران بهطور رسمی از سهشنبه در بازار دوم فرابورس به دلیل انتقال به تابلو معاملات بورس تهران متوقف میشود. در این روز کمتر از 30میلیون سهم صنعتی دریایی ایران از سوی سهامدار عمده به ارزش بیش از 7 میلیارد تومان به کدهای درونگروهی کد به کد شد. 16 میلیون سهم گسترش صنایع انرژی آذراب نیز به ارزش بیش از 3.5 میلیارد تومان کد به کد شد. در ایران ترانسفو اما کمتر از 8 میلیون سهم به ارزش کمتر از 13 میلیارد تومان به کدهای درونگروهی سهامدار عمده انتقال داده شد. دیروز همچنین حق تقدم خرید سهام بانک خاورمیانه به حجم کمتر از 17 میلیون سهم به ارزش 2.5 میلیارد تومان به کدهای درونگروهی سهامدار عمده انتقال داده شد.
بازار دیروز سهام با هیجان ناشی از ابلاغیه جدید شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی برای افزایش قیمت انواع فرآوردههای ویژه در بورس براساس نرخ ارز آزاد، شاهد شکلگیری صف خریدهای پایدار در ابتدای معاملات بود. این اتفاق در حالی رخ داد که با افزایش عرضه سهام از سوی معاملهگران حقیقی و حقوقی و در عین حال شائبه بر سر تاثیر کم اهمیت فرآوردههای فرعی در سودآوری پالایشیها شاهد واگذاری صفهای خرید و حاکم شدن معاملات متعادل در این گروه بود. در گروه ساختمانیها اما بازار شاهد رنج شدن قیمت سهام در اغلب نمادهای معاملاتی با صدور سیگنالهای خرید در الگوهای چارتی بود، در عین حال بازار سهام همچنین در حجمهای ناچیز با دیدگاه کوتاهمدت نگری به دنبال نوسانهای حداکثر 10 درصدی در گروههای کوچک و با سهام شناور پایین است.
بازار فرابورس ایران معاملات دیروز را با نقل و انتقال 291 میلیون ورقه بهادار به ارزش بیش از یکهزار و 167 میلیارد ریال پشت سر گذاشت. در میانه هفته معاملاتی جاری، سهامداران شاهد خریدوفروش بیش از 183 میلیون سهم به ارزش 578 میلیارد ریال در مجموع بازارهای اول، دوم و پایه نیز بودند که نماد معاملاتی شرکت پالایش نفت تهران با معامله 26 میلیون سهم به ارزش حدود 93 میلیارد ریال، بالاترین ارزش معاملاتی و نماد شرکت ریل پرداز سیر با نقل و انتقال 42 میلیون سهم به ارزش نزدیک به 63 میلیارد ریال بیشترین حجم معاملات را از آن خود کردند. شاخص کل فرابورس ایران نیز در پایان بازار افت 2.7 واحدی را در عملکرد روزانه خود به ثبت رساند که بخش عمدهیی از این ریزش ناشی از تاثیر منفی نمادهای «مارون»، «دماوند» و «میدکو» بود. البته نمادهای «شتران»، «زاگرس» و «حکمت» سه نمادی بودند که با تاثیر مثبت خود بر آیفکس مانع از ریزش بیشتر آن شدند. دیروز بازار سهام فرابورس ایران شاهد بازگشایی و توقف نمادهای متعددی بود. نمادهای معاملاتی شرکت توسعه خدمات دریایی و بندری سینا بهمنظور برگزاری مجمع عمومی فوقالعاده صاحبان سهام، شرکت گسترش سرمایهگذاری ایرانیان برای برگزاری مجمع عمومی عادی بهطور فوقالعاده صاحبان سهام و نماد معاملاتی بانک سرمایه، با توجه به عدم ارائه اطلاعات، در پایان بازار متوقف شدند. همچنین در جریان بازار نماد معاملاتی شرکت پتروشیمی خراسان با توجه به اطلاعات دریافتی مبنی بر ارائه اطلاعات پیشبینی با محدودیت دامنه نوسان قیمت بازگشایی شد. روز گذشته همچنین نمادهای شرکت آتیه دادهپرداز و دامداری تلیسه نمونه که هر دو با رشد قیمتی روبهرو شدند، در صدر نمادهای پربازدید فرابورسی قرار گرفتند. ضمن آنکه نمادهای «بساما» و «غگلستا» با بیشترین رشد قیمتی و نمادهای «بالاس» و «وگستر» با بالاترین ریزش قیمتی روبهرو شدند. در بازار اوراق با درآمد ثابت نیز سرمایهگذاران معامله بیش از 367 هزار ورقه به ارزش بیش از 342 میلیارد ریال را تجربه کردند. در این بازار نماد «اخزا4» با معامله 106 هزار ورقه به ارزش 105 میلیارد ریال بالاترین حجم و ارزش معاملات را در میان سایر اوراق تجربه کرد. پس از آن بهترتیب نمادهای اخزا 7 و 5 با بالاترین حجم و ارزش مبادلاتی روبهرو شدند. دیروز در بازار ابزارهای نوین مالی شاهد تداوم روند ریزشی قیمت اوراق تسهیلات مسکن بودیم بهطوریکه امتیاز تسهیلات مسکن اسفند 93 حدود 4 درصد ریزش، بیشترین افت قیمتی را تجربه کرد. در نهایت هر ورقه تسه در بازه قیمتی 762 تا 882 هزار ریال مورد مبادله قرار گرفت.