در ابتدای پنجمین روز هفته، سکه و دلار هر دو رکوردهای جدیدی را ثبت کردند؛ در معاملات سکه قیمت سکه بهار آزادی با یک میلیون و 136 هزار تومان کلید خورد که افزایشی 17 هزار تومانی نسبت به قیمت سکه بسته شده روز سهشنبه داشت. این بیشترین میزان افزایش روزانه از 7 خرداد 95 بود و سکه را به بالاترین قیمت از اواسط شهریور 92 برد. با وجود این شروع هیجانی، در ادامه روز فضای بازار آرامتر شد و قیمت سکه حتی کمی از این سقف پایین آمد و نهایتا قیمت سکه بهار آزادی با یک میلیون و 135 هزار تومان به کار خود پایان داد. به این ترتیب، واکنش بازار سکه تا حد زیادی مشابه با قیمت طلای جهانی بود که با بالا رفتن شانس پیروزی ترامپ در مسیر صعودی قرار گرفته بود؛ ولی هر چقدر از شروع روز گذشت، بهای آن تعدیل شد.
در نوزدهمین روز آبان ماه، دلار نیز شروع آرامی نداشت. دلار که معاملات خود را با قیمت 3 هزار و 643 تومان آغاز کرده بود، در کمتر از یک ساعت تا قیمت 3 هزار و 654 تومان بالا رفت؛ ولی با پایین آمدن از اوج روزانه در نهایت با قیمت 3 هزار و 652 تومان به کار خود پایان داد. این قیمت که 15 تومان بالاتر از روز سهشنبه بود، بیشترین افزایش دلار از تاریخ 9 تیر 95 محسوب میشد و موجب شد که این ارز به بالاترین قیمت از 8 بهمن 94 برسد. به گفته فعالان، معاملهگرانی که تصور میکردند با پیروزی دونالد ترامپ قیمت از سطوح جدیدی عبور خواهد کرد، از همان ابتدای روز وارد بازار شدند و قیمت را دستخوش نوسانات افزایشی کردند. در گزارش روز سهشنبه خود به 4 رویکرد و دیدگاه معاملهگران بازار نسبت به انتخابات آمریکا اشاره کرده بودیم. یک رویکرد حداکثری در بازار باور داشت که در صورت پیروزی ترامپ، ممکن است قیمت دلار و حواله درهم سطوح جدید قیمت را لمس کنند. با این حال، یکی از عواملی که در روز سهشنبه باعث تعدیل دامنه نوسان شد، حضور و عرضه فعال بازارساز بود.
تعدیل هیجان
صبح چهارشنبه بازار ارز حالت عجیبی داشت. همه در انتظار چگونگی واکنش بازار به پیروزی احتمالی دونالد ترامپ بودند که تقریبا از نظر بسیاری از معاملهگران این پیروزی قطعی شده بود. حدود ساعت 10 و نیم صبح کسی در بازار ارز تمایلی نداشت، دلار خود را زیر محدوده 3 هزار و 640 تومان به فروش برساند. به گزارش اقتصاد آنلاین به نقل از دنیای اقتصاد، این در حالی بود که روز سهشنبه این ارز با قیمت 3هزار و 637 تومان به کار خود پایان داده بود. اولین معامله در بازار با قیمت 3 هزار و 643 تومان انجام شد که نشاندهنده افزایشی 6تومانی نسبت به قیمت بسته شده چهارمین روز هفته بود. با این حال، این پایان کار نبود و این ارز به سرعت هرچه تمامتر راه افزایشی را در پیش گرفت؛ بهطوریکه تا پیش از ساعت 12 بعدازظهر حتی از محدوده 3 هزار و 650 تومان عبور کرد. البته در ابتدا قیمت در معاملات فردایی از این مرز عبور کرد. در چنین شرایطی، کمتر کسی همچنان در بازار حاضر به فروش دلار بود و همین موضوع فضای بازار را هیجانیتر میکرد. با این حال، عرضه بازارساز کمی این فضا را آرام میکرد. روز چهارشنبه، عرضه کننده عمده بازار شماری از صرافیهای بانکی بودند که فروش ارز خود را از همان ابتدای روز برای کاهش تاثیر نوسانگیران آغاز کردند. همین عرضه بازارساز تا حد زیادی اثرات هیجان سازی معاملهگران غیررسمی را کاهش داد و موجب شد که از ساعت 12 ظهر به بعد هیجان بازار کمی تعدیل شود. از حدود ساعت 12 ظهر، نوسانات افزایشی دلار کاهش یافت و حتی قیمت تمایل به کاهش نشان داد. در نتیجه این موضوع، ساعت 3 بعدازظهر قیمت 3 هزار و 652 تومان برای دلار ثبت شد که افزایشی 15 تومانی نسبت به قیمت بسته شده روز سهشنبه داشت. این در حالی بود که در مقطع کوتاهی حتی دلار به محدوده 3 هزار و 660 تومان نزدیک شده بود.
اختلاف خرید و فروش
روز چهارشنبه، در میان صرافیهای بازار ارز نیز قیمتهای بالاتری نسبت به قیمتهای پاساژ افشار در حال ثبت بود. حتی تعدادی از صرافیها در مقطعی از روز قیمت 3 هزار و 665 یا 3 هزار و 670 تومان را بر تابلوی خود ثبت کردند. در این میان، نرخ خرید نیز فاصله بیشتری نسبت به روزهای پیشین با نرخ فروش داشت. در ابتدای روز چهارشنبه اختلاف نرخ خرید و فروش دلار بین 15 تا 25 تومان بود. حتی صرافیهای محدودی فاصله این دو نرخ را به بالای 30 تومان رسانده بودند. این در حالی است که بهطور معمول فاصله نرخ خرید و فروش بین 5 تا 15 تومان بوده است. به گفته یکی از فعالان، فاصله نرخ خرید و فروش یکی از نشانههایی است که از میزان اطمینان معاملهگران رسمی به قیمتها حکایت میکند. فاصله زیاد نرخ خرید و فروش نشاندهنده نااطمینانی و ناپایداری قیمتها است؛ یعنی معاملهگران ارزی در ابتدای روز چهارشنبه انتظار جابهجایی بیشتر قیمت را داشتند. در این میان، هر چه از ابتدای روز فاصله گرفته شد، این فواصل نیز به میزان کمی کاهش یافت.
عبور درهم
روز چهارشنبه، به گفته فعالان، نرخ حواله درهم تحتتاثیر پیروزی نامزد جمهوریخواه در مسیر افزایشی قرار گرفت و حتی از مرز هزار تومان عبور کرد. به گفته حاضران در بازار، حواله درهم در نهایت با قیمت هزار و 2تومان به کار خود پایان داد. این در حالی بود که به گفته شماری از حاضران در بازار، عرضه یکی از صرافیهای دولتی بانکی در دوبی قوی بود و مانع از رشد بیشتر قیمت شد. یکی دیگر از عواملی که فضای بازار ارز را تحتتاثیر قرار داد، افزایش فروش معاملهگران بازار سهام بود؛ عاملی که این انتظار را در میان بازیگران ارزی ایجاد کرد که بخشی از سرمایهها از بازار سهام خارج و به بازار ارز وارد خواهد شد. در کنار این، تعداد زیادی از معاملهگران پیش از انتخابات باور داشتند که با پیروزی دونالد ترامپ، قیمت دلار در بازار داخلی نوسانات بیشتری را تجربه خواهد کرد. این عده با جوسازی پیرامون پیروزی نامزد جمهوریخواه سعی کردند در ابتدای روز قیمت را به سطوح بالاتری وارد کنند؛ ولی بازار چندان با آنها همراه نشد. در این وضعیت، برخی از فعالان اعتقاد دارند، موضع گیریهای رئیسجمهوری جدید آمریکا پیرامون «برجام» میتواند قیمتها را در روزهای آینده دچار نوسان کند.
سکه و رکوردزنی
صبح چهارشنبه قیمت جهانی طلا تا نزدیکی محدوده هزار و 340 دلار بالا رفت؛ البته هنگامی که بازار داخلی آغاز به کار کرد، اونس طلا در حال تعدیل قیمت و در محدوده هزار و 320 دلار قرار گرفته بود. با وجود این، افزایش حدود 40 دلاری اونس طلا نسبت به قیمت ساعت 3 بعدازظهر روز سهشنبه موجب شد که قیمت سکه بهار آزادی با رشد کانالی و با یک میلیون و 136 هزار تومان آغاز به کار کند. این قیمت 17 هزار تومان بالاتر از چهارمین روز هفته بود. این دو قیمت در نوع خود رکورد بودند. رقم 17 هزار تومانی بالاترین میزان رشد فلز گران بهای داخلی از 7 خرداد 95 بود و آن را به بالاترین قیمت از شهریور92 رساند. به گفته فعالان، تا ساعت 3 بعدازظهر روز سهشنبه بهای اونس طلا به میزان بیشتری از اوج ابتدای روز پایین آمد و در محدوده ابتدای مرز هزار و 300 دلار نوسانات خود را ثبت میکرد.ساعت 7 عصر دیروز قیمت طلای جهانی به هر اونس 1287 دلار رسید هرچند ممکن است بعد از آن قیمتهای دیگری را تجربه کرده باشد. با وجود پایین آمدن اونس از اوج روزانه، این رشد دلار بود که مانع از پایین آمدن بیشتر سکه از سقف ابتدای روز شد.