تفاهمنامه همکاری بین شرکت بورس کالا و کمیسیون صنایع اتاق بازرگانی، صنایع و معادن و کشاورزی ایران امضا شد. مدیرعامل بورس کالا در مراسم امضای تفاهمنامه همکاری میان این بورس با کمیسیون صنایع اتاق بازرگانی ایران گفت: بورس کالا بستری را فراهم کرده است تا فعالان صنعت و تجارت بتوانند به شیوهای کارآمد و هدفمند، نقشآفرینی کنند. به این ترتیب هر چه تعامل بورس کالا با فعالان اقتصادی بیشتر باشد، اثرات مثبتتر و مطلوبتری در اقتصاد ملی خواهیم داشت. حامد سلطانینژاد با بیان اینکه بورس کالا مدعی است میتواند زیرساختهای انجام معاملات به صورت مدرن و کارآمد را برای فعالان اقتصادی فراهم کند، افزود: امروز کشور ما در بسیاری از کالاها دارای مزیت است و پتانسیل تبدیل شدن ایران به مرجع قیمتی در منطقه وجود دارد. در این بین بورس کالا درصدد نقشآفرینی بیشتر در حوزه صادرات و تاثیرگذاری در بازارهای منطقهای است تا ایران از کانال بورس کالا بتواند به مرجع قیمتی برخی کالاها تبدیل شود. مدیرعامل بورس کالا افزود: باید از مکانیسم قیمتگذاری دولتی به سمت قیمتگذاری بر مبنای عرضه و تقاضا حرکت کنیم که در این راستا اتاق بازرگانی ایران میتواند برای رسیدن به این مهم در اقتصاد ایران یاریدهنده باشد. هر چه قیمت کالاهای بیشتری براساس سیاست عرضه و تقاضا تعیین شود، بورس کالا در حوزه قیمتگذاری و ارائه برنامه برای سیاستگذاران موثرتر عمل خواهد کرد. سلطانینژاد با اشاره به اینکه بورس کالا به بهود سیاستگذاری، کاهش هزینههای معاملات و کشف واقعی قیمت کمک کند، اظهار داشت: همچنین بورس کالا در حوزه بینالمللی زیرساختهایی را فراهم کرده است که گردش پول به حداقل برسد، برای تحقق این کار اگر عرضههای اولیه محصولات وارداتی در بورس کالا صورت گیرد که بخشی از این عرضهها میتواند به شیوه سلف و فوروارد انجام شود که در این صورت شاهد کشف اصولی قیمتها، تامین نیاز مناسب بازار داخل و رفع دغدغههای واردکنندگان خواهیم بود. بررسیها نشان میدهد که مکانیسم سلف و فوروارد بازارهای مالی دنیا را به مرجع کشف قیمت تبدیل کرده است. مدیرعامل بورس کالا در ادامه به محورهای همکاری با کمیسیون صنایع اتاق ایران اشاره کرد و گفت: در حال حاضر مهمترین سوال این است که آیا موانعی برای ورود فعالان اقتصادی به بورس کالا وجود دارد یا خیر که این دغدغه ناشی از فعالیت سالهای ابتدایی بورس کالاست که در ذهن آنها اثر گذاشته و براساس اقدامات انجامشده این موارد کاملا برطرف شده و خواهد شد. وی تصریح کرد: همچنین تسهیل امکان تامین مالی فعالان اقتصادی از محورهای دیگر این همکاری است که بورس کالا میتواند در این زمینه کمک دست فعالان اقتصادی باشد بهطوری که تاکنون بیش از سه هزار میلیارد تومان تامین مالی برای بنگاههای مختلف از طریق بورس صورت گرفته و این روند تامین مالی در حال گسترش است.
مدیرعامل بورس کالا در پایان گفت: تدابیری برای جلوگیری از دامپینگ قیمتی و همچنین ارتباط با بورسهای کالایی دنیا و قرار گرفتن تابلوهای معاملاتی بورسهای دنیا در تالار بورس کالا به منظور رصد و امکان برقراری معاملات بینبورسی از دیگر اهداف بورس کالاست که کمیسیون صنایع اتاق ایران میتواند شرایط را برای تحقق هرچه سریعتر این اهداف مهیا کند. براساس این گزارش، از مهمترین محورهای این تفاهمنامه میتوان به بررسی و رفع موانع احتمالی ورود فعالان اقتصادی به بورس کالا، تسهیل امکان تامین مالی از طریق بورس کالا، هدایت و عرضه اولیه واردات محصولات پذیرششده در بورس جهت کشف قیمت منصفانه و جلوگیری از دامپینگ قیمتی، حمایت از صادرات از طریق بسترسازی برای مرجع قیمتی شدن ایران در کالاهای دارای مزیت، فراهم کردن زمینه مبادلات اطلاعاتی کالاها در راستای هدایت تصمیمگیران به استفاده از اطلاعات بهنگام اشاره کرد. همچنین مدت این تفاهمنامه از تاریخ امضا تا 30 آبان 96 بوده و پس از انقضای مدت مذکور برای دورههای دو ساله با تایید طرفین قابل تمدید خواهد بود که براساس آن دو طرف موافقت میکنند کمیتهای مشترک به منظور تعامل بهتر تشکیل دهند. بر همین اساس کمیتهای متشکل از نماینده بورس با معرفی مدیرعامل بورس و نایبرییس، مشاور و دبیر کمیسیون صنایع اتاق ایران با معرفی رییس کمیسیون صنایع اتاق ایران خواهد بود که ماموریت کمیته، شناسایی و بررسی مشکلات احتمالی صنعتگران کل کشور در ورود به بورس و رایزنی برای حل مشکلات است.
افزون بر این، رییس کمیسیون صنایع اتاق بازرگانی صنایع، معادن و کشاورزی ایران در ادامه این مراسم بر حضور بنگاههای اقتصادی در این بورس به منظور تامین مالی تاکید کرد. ابوالفضل روغنیگلپایگانی گفت: بورس کالا یکی از راهکارهای تامین مالی بنگاهها بوده و شرعیترین و آسانترین راهی است که بنگاهها را به نقدینگی میرساند، بنابراین امیدواریم این تفاهمنامه شروع خوبی برای آشنایی فعالان صنعت با مزیتهای بورس کالا و استفاده از ظرفیتهای این بازار باشد. وی افزود: متاسفانه صنعت کشور از مزیتهای بازار سرمایه و بورس کالا مطلع نیست بهطوری که طبق آمارهای اقتصادی آمریکا، در حال حاضر بیش از ۹۰ درصد منابع مالی بنگاههای آمریکا از طریق بورس تامین میشود. ما نیز باید از ظرفیتهای بورس کالا در راستای سهولت تامین مالی بنگاهها استفاده کنیم که امیدواریم این تفاهمنامه به زودی عملیاتی شود و شاهد ارتقای بورس کالا و همچنین بهبود شرایط بنگاهها در اقتصاد باشیم. رییس کمیسیون صنایع اتاق بازرگانی ایران افزود: همچنین با توجه به مزیتهای بورس کالا، به زودی موضوع صادرات و واردات در شورای روسای کمیسیون اتاق مطرح شده و کمیسیون صادرات، واردات و گردشگری را فعال میکنیم بهطوری که امیدواریم تمامی کمیسیونهای اتاق از ظرفیتهای بورس کالا به نحو مطلوب استفاده کنند. روغنیگلپایگانی در ادامه عنوان کرد: بنابراین اتاق بازرگانی از همکاری و تعامل با بورس کالا استقبال و برای توسعه فعالیتهای اقتصادی در چارچوبی مشخص تلاش میکند. همچنین علاوه بر کمیسیون صنایع، همه کمیسیونهای فعال در اتاق از این موضوع استقبال میکنند.