به نقل از پایگاه اطلاع رسانی بازار سرمایه (سنا)، حسن قالیباف اصل مدیرعامل شرکت بورس تهران به همراه معاون بازار و تعدادی از مدیران این شرکت در تالار شیشه ای در جمع بیش از صد سهامدار حقیقی حاضر شد و به سوالات و دغدغه سهامداران پاسخ داد.
وی در این نشست گفت: دولت از طریق بازار سرمایه تامین مالی می کند، البته اسناد خزانه در بورس معامله می شود، اما گواهی تسویه خارج از بورس معامله می شود.
وی اضافه کرد: بازده موثر اسناد خزانه حدود 23 درصد است اما اوراق تسویه در خارج از بازار با تنزیل 32 درصد معامله می شود. بنابراین در بازار سرمایه نیز نباشد این نقدینگی در خارج از بورس خواهد بود.
از موضوع های مورد توجه بازار سرمایه توقف طولانی مدت نمادهای بانکی بود که به دلیل اختلاف نظر بین بانک مرکزی و بانکها تاکنون ادامه یافته است و همین امر از سوی سهامداران مورد پرسش قرار گرفت.
قالیباف در این باره توضیح داد: در نماد بانکی ها مانند سایر صنایع، سهامداران ریسک صنعت را پذیرفته اند، به عبارتی وقتی شرکت بودجه ای را اعلام می کند، ممکن است متاثر از وضعیت اقتصاد، به بودجه خود نرسد.
وی اضافه کرد: اما درباره نماد بانک ها فقط سازمان بورس با هدف حمایت از سهامداران، روی این قضیه ایستاده تا مشکلات بانکی ها فقط به حساب سهامداران نوشته نشود.
وی افزود: بانک مرکزی بعنوان نهاد ناظر بانک ها، آنها را مجبور به گرفتن ذخایر کرده بود که اکنون این موضوع در حال بازنگری است البته بحث مطالبات بانک ها از دولت نیز مطرح است که قرار شده این موضوع نیز حسابرسی شود که با تکمیل این روند به نظر می رسد تا 10 روز آینده و با ارسال صورت های مالی جدید نماد گروه بانکی باز شود.
قالیباف اضافه کرد: رئیس جمهوری نیز در مورد بانکها وارد قضیه شده است؛ همچنین امیدنامه بانک ها در بورس بررسی شده است تا براساس امیدنامه و تعهدانی که بانک ها بر پایه آن دارند، پیگیری ها صورت بگیرد.
وی درباره طولانی شدن توقف سایر نمادها گفت: براساس دستورالعمل افشای اطلاعات، شرکتها موظف به ارائه بودجه حسابرسی شده در دوره های سه ماهه تا 12 ماهه هستند که چناچه براساس این دستورالعمل ابهامی وجود داشته باشد، نماد متوقف می شود که به دستور رییس سازمان بورس مقرر شده است دستورالعمل افشای اطلاعات بازنگری شود تا توقف نمادها به حداقل برسد.
پیشنهاد راه اندازی تابلوی مراقبت های ویژه
وی گفت: برخورد سفت و سخت، جریمه نقدی و سلب صلاحیت می توانند منجر به اصلاح رفتار مدیران شرکت ها شود تا الزام قانونی را انجام دهند؛ البته در این زمینه پیشنهاد شده که تابلویی باعنوان «مراقبتهای ویژه» راه اندازی شود تا شرکت هایی که اطلاعات خود را منتشر نمی کنند با پذیرش ریسک از سوی سهامداران در این بازار مورد دادوستد قرار گیرند.
الزام صندوق ها به سرمایه گذاری 5 درصدی در خرید سهام
صرف منابع صندوق های سرمایه گذاری در بازارهای خارج از بازار سرمایه یکی دیگر از دغدغه های سهامداران بود که مدیرعامل شرکت بورس با اشاره به مصوبه جدید سازمان بورس در خصوص الزام صندوق های سرمایه گذاری برای خرید سهام گفت: صندوق های سرمایه گذاری از یکشنبه(19دیماه) ملزم شدند که حداقل پنج درصد از منابع خود را به خرید سهام اختصاص دهند که این عدد مبلغی در حدود 60 هزار میلیارد ریال می شود که می تواند اثر چشم گیری در رشد بازار سرمایه داشته باشد.
قالیباف اضافه کرد: مصوبه سازمان بورس لازم الاجراست و چنانچه مدیران صندوق این اقدام را انجام ندهند تخلف محسوب می شود و با آنها بر اساس مقررات برخورد می شود.
برخورد کمیته انضباطی با مدیران متخلف
یکی دیگر از دغدغه های سهامداران، اطلاعات ارسالی در سامانه کدال بود که علاوه بر دغدغه آنها درباره فاصله زمانی بین انتشار اطلاعات و رانت اطلاعات، ارسال اطلاعات مستقیم و بدون نظارت سازمان از سوی سهامداران مورد پرسش قرار گرفت که در این باره مدیر عامل شرکت بورس گفت: شفافیت یک اصل پایدار در بازار سرمایه است که هدف از انتشار مستقیم اطلاعات جلوگیری از رانت اطلاعاتی بوده است، پس مدیرانی که اطلاعات را خارج از سیستم منتشر کنند در کمیته انضباطی با آنان برخورد می شود.
تحویل ویرایش جدید نرم افزار معاملاتی بورسی تا 8 ماه آینده
مدیرعامل شرکت بورس با تاکید بر اینکه سهامداران ذینفعان بازار سرمایه هستند، گفت: سیستم معاملاتی زمانی قفل می کند که بازار پرمعامله است؛ زمانی بازار پرمعامله است که افراد موقعیت های معاملاتی زیادی می گیرند و حجم سفارش ها بالا می رود. در این خصوص با شرکتی که نرم افزار را به شرکت بورس فروخته قرارداد بسته شده که به ما قول مساعد دادند تا مشکل در نسخه جدید برطرف شود.
قالیباف با بیان اینکه اکنون نرم افزار سامانه معاملاتی با ویرایش 2015 فعال است، اضافه کرد: این شرکت تا هشت ماه آینده ویرایش جدید نرم افزار معاملاتی را به بورس تحویل می دهد و این مشکل برطرف می شود.