از آنجائیكه كشور ایـران از لـحاظ جغرافیایی بر روی كمربند معدنی جهان قـرار دارد و از ذخائــر عظیم فلـزات وكانی های با ارزش برخــوردار است. بنابر این از نقـطه نظر تاریــخی همین موضوع موجبـات گسترش دانش وصنعت فلز كاری از ایـــران به سایــر منــاطق جهــان رافراهم ساخته ، بطوری كــه ساكنین مصر، بابل، هندوجیحون باتمام پیشرفتهایی كه در عصر خود داشتند نتوانستند در این زمینه بر ایرانیان پیشی بگیرند. صنعت طلا و جواهر و ساخت وتولید زیور آلات و مصنوعات فلزات قیمتی ایـران در این رابطه سرآمد كشورهای جهان است .آثار هنری بسیار ارزشمند وگرانبها ئی كه امروزه مــوزه های معتبر داخلی وخارجی ومجموعه های خصوصی كلكسیونر های معروف دنیا رادر سراسر جهان كلكسیونر های معروف دنیا رادر سراسر جهان زینت بخشیده است بیانگر این حقیقت میباشد كه طلا و جواهرسازان ایرانی در ادوار مختلف تاریخی چه پیش از اسلام و چه بعد از آن در ساختن اشیاء، تزئینی وزیور آلات گرانبها از مهارت خارق الـعاده ای برخوردار بوده اند وامروزه هر بیننده ای كه آنها در موزه های معروف بین المللی مشاهده مینماید خلاقیت وتوانمندی حیرت برانگیزسازندگان ایرانی این اشیاء راتحسین می كند. مجسمه مشــهور بز بالـدار جام طلای افسـانه زندگی ، جام طلای مارلیك ودهها اثر تاریخی دیگر اصیل ترین اسناد تـاریخ فرهنگی وهنری صنعتگران ایرانی در گذر گاه زمان وكارنامه درخشان پیشینیان ما بشمار میروند.
همـچنین باید اشاره كرد كه در دوره هخــامنشیان برای اولین بار در جهان سكه طلا توسط داریــوش كبیر در ایــران ضرب گردید كه به آن داریــك گفته میشود.در عصر ساسانیان نیز مصرف طـلا در ایــران فراوان بود.براساس نوشته های مورخین سرشناسی نظیر ویل دورانت،گیرشمن ،شاردن ودیگران در ادوار مختلف تاریخی فعـالیتهای تولیدی وب ـازرگانی مصنوعات طلا و جـواهـر و سنگــها ومــواد طــبیعی قیمتی رونق فـراوانی داشته است وطبقه اشراف وثروتمندان جامعـه عموما از وسـایل واشیاء زینتی گرانبهائی كه از طلا وجواهرات ساخته شده بود استفاده میكردند. ازشكوه وعظمت دست ساخته های هنری ایـرانیان در روزگاران هخــامنشی وساسانی هرچه گفته شود كم است .پادشاهان این سلسله نظـیر هرمز اول ،خسرو دوم چنان بـه ساخت زیور آلات اشرافی وبویژه تاج وتخت پادشاهی توجه داشتند كه حیرت مـورخین را برانگیختـه است. تئوفیلاكتوس مورخ بیزانسی وثعالبی مورخ عرب در وصف تاج وتخت پادشاهان مذكور مـطالبی نگاشته اند واعتراف كرده اند كه طلا وجواهر سازان ایــرانی در عصر خود همواره شـهره آفــاق بـوده اند.
با گام نهادن به قرن بیستم صنعت طلا جــواهر سازی ایران وارد عصــر جدیدی شد. زیرا به تدریج لباسهای ایـــرانیان از حالت سنتی گذشته خــارج گردید ودر اثر افزایش رفت وآمـد های مردم ایـران بویژه با اروپائیان تاحدود زیادی صنعت طلا وجواهر سازی هم تحــت تاثیر قرار گرفت وسبك های جـدیدی در تولیـــد مصنوعات مردم پسند بـــكار گرفته شد .البته در تاریخ ایــــران پس از استقرار سـلسله پهلوی نیز تزئینات شــاهی نــظیر تاج جدید چــوگان جدید وجامه های جدید وغیره ساخته شد كه هم اكنون در موزه جواهــرات بانــك مركزی نگهداری میشود.به هر صورت تاریخ طــلا وجــواهرات ایــران سر شار از غرور وافتخارات فراوان برای سازندگان وهنــرمندان این صنف وصـــنعت است ونشـان میدهد كه همواره در طول تاریخ این كشور طلا وجواهرسازان هنرمند ایــــرانی باخلق آفرینش های بی نظیر وبی همتــا توانسته اند توجه جـــهانیان رابه خود جلب كنند وشاهـــكار های هنری آنــان همیشه خواهد توانست در سطح بین المللی مــطرح باشد وكارنامه این صنعت وهـــنر اصیل ایــرانی در خشان تر .از گذشته باقی بماند
طلا( از واژه سانسکریت Jval ؛ آنگلوساکسون gold ؛ لاتین aurum که همگی به معنی« طلا» هستند) را از دوران باستان شناخته و به ارزش بالای آن پی بردند.
زمان زیادی است که طلا یکی از گراقیمت ترین فلزات به حساب آمده و قیمت آن در تاریخ معیاربسیاری از پولهای رایج می باشد( تحت عنوان پایه طلا شناخته می شود).از طلا بعنوان نمادی برای پاکی،ارزش،سلطنت و مخصوصا" نقشهایی که ترکیبی از این ویژگیها است استفاده می شود
در طول تاریخ از طلا برای پشتیبانی پول و در سیستمی تحت عنوان پایه طلا استفاده می شد که در این سیستم یک واحد از پول رایج معادل مقدار معینی طلا بود.
گاهی اوقات مالکیت طلا به خاطر نقشی که بعنوان پشتوانه پول دارد محدود ویا ممنوع می شود
چون طلا مدت زمان بسیار طولانی ارزش خود را حفظ کرده است ، بعنوان یک سرمایه گذاری مشهود اغلب به صورت بخشی از یک سهام نگهداری می شود. چون طلا ارزش خود را حتی هنگامیکه پول بی پشتوانه بی ارزش می شود حفظ می کند،بنابراین مخصوصا" در زمان ناتوانی یا تورم شدید مورد نیاز می گردد. اگرچه طلا در صنعت و هنر بسیار مهم است ، این عنصر وضعیت منحصر به فردی نسبت به تمامی کالاها دارد و آن حفظ ارزش خود در دراز مدت می باشد.
طلا از گذشتههای بسیار دور، به دلیل جلای زیبا، مقاومت بالا در مقابل اكسیداسیون و دیگر عوامل شیمیایی، شكلپذیری خوب و كمیابی، در طول تاریخ مورد توجه بشر بوده و دارای اهمیت ویژهای میباشد. طلا به عنوان مهمترین استاندارد پولی جهان مطرح بوده و بیشترین مورد مصرف آن در ساخت سكه و شمش طلا به عنوان ذخایر پولی بینالمللی است. این فلز به علت زیبایی و مقاومت، به صورت زیورآلات و كارهای هنری نیز استفاده میشود. این فلز همچنین در ساخت لوازم الكترونیكی دقیق مورد استفاده است بهطوریكه در آینده رده اول مصرف طلا را به خود اختصاص خواهد داد.
فلز طلا به عنوان یك سرمایه ملی و پشتوانه اقتصادی كشور مطرح میباشد
Gold(طلا) از اسم گوتیك Gult گرفته شدهاست. این فلز از قدیمیترین فلزات شناخته شده است كه مورد استفاده قرارگرفته است، زیرا به سادگی شكلپذیر میباشد. هندیها اولین بار در كتاب مقدسشان(4000 سال قبل از میلاد مسیح) به طلا اشاره كردهاند. قدیمیترین معدن طلا(4000 سال قبل از میلاد مسیح) در بینالنهرین، در خاورمیانه و مربوط به سومریان بودهاست. یافتهها نشان میدهد بین سالهای2654 تا 2685 قبل از میلاد در آبیدوس(Abydos) و نگده(Nagada) مصر، زرگری مرسوم بودهاست. این زمان به پیش از تاریخ استفاده از نقره برمیگردد. در این زمان استفاده از طلا در جواهرسازی و تزئینات، بجز برای فرعونیان، خانواده آنها، كاهنین و مقامات بلند پایه ممنوع بود. براساس اطلاعات محلی در مصر، طلا برای اولین بار در نیل آبی و معادن خاص گزارش شده كه به سال 2200 قبل از میلاد برمیگردد(O.Medenbach,H.Wilk1986).
در یونان باستان سكههای طلا در سدههای هفتم و هشتم پیش از میلاد رایج بوده است و در ارمنستان استفاده از سكههای طلا در سده اول پیش از میلاد شروع شد.
در زبان پارسی باستان كلمه "زرنه" و در زبان پهلوی كلمه "زر" معرف طلا بود. ایرانیان از حروف A.U.R به عنوان نشانه طلا استفاده میكردند كه از كلمه لاتین Aurum به معنی طلوع گرفته شده است. اسلاوها، ژرمنها و فنلاندیها از حروف G.Z.O.L بهعنوان نشانه طلا استفاده میكردند. روسها كلمه Zoloto را برای این منظور به كار میبردند. در علم كیمیاگری، خورشید نشانه طلا بود و در علم شیمی Au معرف طلا میباشد
طلا فلزی گرانبها است که در زبان های فارسی به زر، فرانسه به OR ، انگلیسی به GOLD ، آلمانی به GOLD ، ایتالیایی به ORO و عربی به ذهب معروف است.زر از جمله فلزاتی است که از زمان های باستان مورد استفاده ی بشر قرار گرفته است.
باستان شناسان عقیده دارند که در ایران طلا از هزاره ی سوم قبل از میلاد مورد استفاده قرار گرفته و از آن اشیاء زینتی درست می کرده اند.قسمتی ازاین اشیاء در حفریات باستان شناسی به دست آمده است.
در ایران معادن طلا و نقره هم یافت می شود که در قدیم در آنها کار می کرده اند. شاه عباس هم خواست آنها را استخراج کند اما چون خرجش بیشتر از دخلش بود از آن منصرف شد.
- اولین سابقه زری سکه ی طلا:
در دوره ی هخامنشی تولید طلا در داخل کشور و همچنین واردات طلا به ایران افزایش یافته است و در این دوره سکه ی طلا برای اولین بار در جهان ضرب شد. نام این سکه که در 516 قبل از میلاد ضرب گردید، داریک بود. تا آن دوره در دنیای آن روز هنوز سکه های طلا ضرب نشده بود. سکه های رایج از مس، مفرغ و نقره بود و پس از داریوش در کشورهای دیگر هم سکه ی طلا ضرب شده . در رم در سال 225 قبل از میلاد.
در دوران ساسانی طلا در ایران فراوان بوده به طوری که ظروف و دیگر اشیاء طبقه ی مرفه همه از طلا یا نقره ساخته می شده و این وضع پس از حمله ی اعراب به ایران ادامه داشته است.