روز یکشنبه 24 بهمن ماه ، با حضور جمعی از مقامات ارشد از جمله علی اکبر مهرفرد قائم مقام وزیر جهاد کشاورزی، حسن امیری معاونسازمان بورس و اوراق بهادار و همچنین حسین صفایی مدیرعامل سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران، معاملات گواهی سپرده زعفران بطور رسمی در شهر مقدس مشهد افتتاح شد.
خبرهای دریافتی از تالار نقره ای حاکی است ؛ در ابتدای این مراسم نخستین معامله رسمی گواهی سپرده زعفران در سامانه tsetmc بین نماینده اتحادیه مرکزی تعاون روستایی به عنوان خریدار و اتحادیه تعاون روستایی استان خراسان رضوی به عنوان فروشنده انجام شد و در نهایت طی معاملات امروز ، یک کیلو و 160 گرم زعفران ایرانی به ارزش بیش از 50 میلیون ریال در قالب گواهی سپرده کالایی به فروش رفت.
بر اساس این گزارش، پس از انجام نخستین معامله گواهی سپرده زعفران، امیر مسعود پژمان پور، مدیرعامل اتحادیه تعاونی های روستایی استان خراسان رضوی به عنوان میزبان،عنوان کرد: بیش از 160 هزار خانوار کشاورز در حوزه زعفران به عنوان کالایی ارزشمند، فعال هستند اما به دلیل نبود برنامه ریزی مناسب، نوسانات قیمت و نبود بازاری متشکل برای کشف واقعی قیمت زعفران، این خانوارها جزو ضعیف ترین اقشار هستند. برهمین اساس درصدد هستیم با استفاده از مکانیسم های بورس کالا، حرکتی روبه جلو در زمینه بازاریابی، ایجاد بازاری پایدار، کوتاه کردن دست دلالان و حل مشکلات نقدینگی کشاورزان کشور انجام دهیم.
در ادامه این مراسم، حامد سلطانی نژاد، مدیرعامل بورس کالا گفت: معاملات زعفران در بورس کالای ایران هم به صورت گواهی سپرده کالایی و هم در بازار فیزیکی به صورت نقد، سلف و نسیه انجام می شود.
این مقام مسئول به مزایای معاملات زعفران به شیوه گواهی سپرده کالایی اشاره کرد و گفت: امکان ورود کشاورزان به معاملات و فروش محصولات خود، تسهیل در فروش محصول و دریافت سریع وجه، امکان انجام معاملات در سطح خرد و کلان، عرضه مستمر و کشف نرخ روزانه و کاهش هزینه های جابه جایی محصول از جمله مزایای راه اندازی معاملات گواهی سپرده زعفران در بورس کالا است.
سلطانی نژاد افزود: همچنین ارتقاء کیفی و استاندارد سازی کالا و کمک به ارتقای برند زعفران ایرانی با توجه به انتشار اطلاعات قیمت ها و حجم معاملات به صورت برخط و از طریق اینترنت در سامانه www.tsetmc.com در نماد زعفران و نیز امکان حضور مستقیم خریداران بین المللی در این معاملات از دیگر مزایای راه اندازی معاملات گواهی سپرده زعفران به شمار می رود.
نحوه معاملات گواهی سپرده زعفران
به گزارش فارس،در معاملات گواهی سپرده کالایی، کشاورزان محصول خود را به انبارهای تحت کلید بورس کالا می سپارند و معادل میزان محصول انبار شده که دارای استانداردهای لازم است، گواهی سپرده یا همان قبض انبار دریافت کرده و با مراجعه به کارگزاری های مجاز، محصول خود را روی تابلوی معاملات می برند تا شاهد ثبت عرضه، تقاضا و کشف واقعی قیمت زعفران در بورس کالا باشند.
برای ارزیابی و نمونه گیری زعفران، مبلغ 150 هزار ریال به ازای هر کیلوگرم به صورت نقدی به انباردار پرداخت می شود. همچنین انبار دار مجاز است به منظور ارزیابی محصول حداکثر تا 3 گرم از کالا به ازای هر محموله را برای آزمون استخراج و تشخیص رنگ های افزودنی را مورد استفاده قرار دهد و قبض انبار را براساس وزن خالص صادر کند.
مدت زمان لازم جهت ارزیابی کالا، 24 ساعت پس از زمان دریافت کالا است که در این مدت محصول در قرنطینه انبار باقی می ماند و امکان عودت آن به مالک کالا وجود ندارد که در صورت عدم انطباق با استاندارد مشخص شده، محصول به مالک بازگردانده می شود که البته در غیر اینصورت، قبض انبار صادر می شود.
بر اساس این گزارش ، معاملات گواهی سپرده زعفران در روزهای شنبه تا چهارشنبه از ساعت 9 تا 15:30 انجام شده و وجه حاصل از معامله، ظرف دو روز کاری پس از انجام معامله با لحاظ هزینه های انبارداری و کارمزد معاملات به حساب دارنده زعفران واریز میشود.
هزینه های انبارداری برای این محصول به مبلغ یک ریال به صورت روزانه به ازای هر گرم بوده و حداکثر مدت نگه داری در انبار اتحادیه تعاونی های روستایی خراسان رضوی تا پایان بهمن 96 است.