از سال 1389 اقداماتی برای پیاده سازی به کارگیری استانداردهای بینالمللی گزارشگری مالی (IFRS) باتوجه به مزایای به کارگیری استانداردهای مذکور، انجام شدهاست.
از اهداف مهم تشکیل اداره امور حسابرسی و گزارشگری مالی میتوان به همکاری و هماهنگی با مراجع حسابداری و حسابرسی بهویژه مراجع تدوین استانداردهای حسابداری و حسابرسی و سایر نهادهای سیاستگذاری و نظارتی در حوزه حسابرسان و امور حسابداری و گزارشگری مالی و پیشنهاد آییننامه،
دستورالعملها و مقررات لازم برای اجرای قانون در حوزه وظایف اداره نام برد.
میثم قاسمی، رئیس اداره حسابرسی و گزارشگری مالی سازمان بورس و اوراق بهادار با اشاره به تلاش های سازمان در خصوص پیاده سازی استانداردهای بین المللی گزارشگری مالی افزود: سازمان بورس از سال های گذشته در تلاش است تا این استانداردها را از دو بعد خرد و کلان در بازار سرمایه پیاده سازی کند. از سال 1389 اقداماتی برای پیاده سازی به کارگیری استانداردهای بینالمللی گزارشگری مالی (IFRS) باتوجه به مزایای به کارگیری استانداردهای مذکور، انجام شده است.
قاسمی ادامه داد: طبق آخرین مصوبه هیئت مدیره سازمان در خصوص IFRS در 18 آبان 95، همه شرکت های بیمه ثبت شده نزد سازمان بورس و اوراق بهادار و کلیه شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران و فرابورس ایران با سرمایه ثبت شده 10 هزار میلیارد ریال و بیشتر از آن به تهیه صورتهای مالی سالانه، بر اساس استانداردهای بین المللی گزارشگری مالی ملزم شدند.
وی گفت: بر اساس این مصوبه 77 شرکت ملزم به تهیه صورت های مالی بر اساس استانداردهای بینالمللی گزارشگری مالی شدهاند. باتوجه به این که در راستای به کارگیری استانداردهای مذکور قطعاً مسائل و مشکلاتی برای شرکتها و حسابرسان به وجود میآید، در این اداره اقداماتی در راستای برطرف نمودن و کاهش معضلات در حال انجام است.
قاسمی خاطرنشان کرد: در حال حاضر تفاوت های بین استانداردهای ملی و استانداردهای بینالمللی و تهیه صورتهای مالی نمونه مبتنی بر IFRS به فارسی و انگلیسی جزء پروژه های در جریان این اداره در کمیته استانداردها و آموزش است. همچنین برای برطرف کردن یکی از مهمترین چالش های استانداردهای بینالمللی گزارشگری مالی (IFRS) ، یعنی ارزش منصفانه، کارگروه ارزش منصفانه با عضویت خبرگان بازار سرمایه و حرفه تشکیل شده است.
رئیس اداره حسابرسی و گزارشگری مالی سازمان بورس و اوراق بهادار اشاره داشت: اطلاع رسانی کلیه اقدامات انجام شده در خصوص حرکت به سوی IFRS
در سامانهwww.ifrs.seo.ir>به روز رسانی می شود که برای همه علاقهمندان در دسترس است. این اقدامات را میتوان در بخش خرد اقدامات انجام شده طبقه بندی کرد.
وی در باره بعد کلان رسیدگی به استانداردهای حسابرسی بین المللی گفت: سازمان بورس و اوراق بهادار در سال 1392، با نهادهای ذی ربط از جمله سازمان حسابرسی و سازمان امور مالیاتی، هماهنگی لازم را صورت داده و مواد قانونی لازم را به وزارت امور اقتصادی و دارایی ارائه کرده است.
قاسمی متذکر شد: همچنین همایش "استانداردهای بینالمللی گزارشگری مالی و نقش آن در شفافیت مالی" که با حضور دکتر طیبنیا، وزیر امور اقتصادی و دارایی، دکتر سیف، رییس کل بانک مرکزی، دکتر پورابراهیمی، رییس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی، سهیلی پور، رییس هیأت عامل سازمان حسابرسی، دکتر همتی رییس بیمه مرکزی و رییس شورای عالی بیمه و تقوی نژاد، معاون وزیر و رییس کل سازمان امور مالیاتی که درروز نشبه 7 اسفند ماه برگزار خواهد شد، اقدامی در راستای ایجاد تعامل و هماهنگی و همفکری ارکان اصلی نظارتی و قانونگذاری در سطح کلان است.
وی ابراز امیدواری کرد با برگزاری همایش مذکور و انتقال تجربیات گوناگون، مسیری شفاف و قابل اعتماد برای فعالان بازار سرمایه فراهم شود.
رئیس اداره حسابرسی و گزارشگری مالی سازمان بورس و اوراق بهادار خاطرنشان کرد: در پیشبرد این اهداف، مؤسسات حسابرسی میتوانند بسیار موثر باشند.
حضور موسسات حسابرسی بینالمللی در ایران و استفاده از تجارب آنها میتواند در به کارگیری استانداردهای بینالمللی گزارشگری مالی مفید باشد. موسسات حسابرسی بینالمللی میتوانند به ذینفعان خارجی خدمات اطمینان بخشی ارائه کنند. در خصوص ذینفعان داخلی، مطابق قوانین و مقررات، صلاحیت صدور گزارش های حسابرسی برای حسابداران رسمی و موسسات حسابرسی عضو جامعه حسابداران خواهد بود.
قاسمی در پایان تصریح داشت: موسسات حسابرسی عضو جامعه میتوانند با موسسات حسابرسی بینالمللی مورد تایید جامعه، قراردادهای همکاری منعقد کنند. این همکاری میتواند به صورت پذیرش انواع نمایندگی حرفهای توسط موسسه حسابرسی، انعقاد قراردادهای بلندمدت همکاری و قراردادهای مشارکت موردی انجام شود.