گزارش بررسی بازارهای مدیریت تحقیق و توسعه بورس تهران که به بررسی عملکردبورس تهران، فرابورس ایران، 17 بورس معتبر خارجی، قیمت ارز و سکه، قیمت جهانی فلزات اساسی و نفت، اطلاعیه های مهم منتشر شده در کدال و خبرهای مهم پرداخته است همچنین نشان می دهد هفته پیش معاملات حدود 4765 میلیون سهم و ارزش آن 9,573 میلیارد ریال بوده است که حجم و ارزش معاملات نسبت به هفته قبل از ان به ترتیب 10 درصد افزایش و 26 درصد کاهش داشته است.
سه صنعت «مخابرات» با 21.2 درصد، «خودرو و ساخت قطعات» با 19 درصد و «سرمایه گذاری ها» با 10.4 درصد بیش از 50 درصد از حجم معاملات هفتگی را به خود اختصاص دادند.
از ابتدای سال تا چهارم اسفند 1395 شاخص کل (هموزن) بورس تهران 18.5 درصد رشد داشته است.
در سال جاری شاخص فرابورس ایران 7.6 درصد، قیمت سکه بهار آزادی 16.3 درصد، قیمت دلار (آزاد) 10.2 درصد و قیمت یورو (آزاد) 6.8 درصد افزایش داشته است.
همچنین در 30 روز منتهی به چهارم اسفندماه 1395، صنعت «استخراج سایر معادن» با بازدهی 85.1+ درصد، در صدر صنایع بورسی قرار گرفت. در مدت مشابه صنعت «بانک ها و موسسات اعتباری» با افت 13.9 درصدی، بیشترین افت را تجربه کرد. در میان شرکت ها، شرکت «تامین ماسه ریختهگری» با 85.1+ درصد بیشترین افزایش و «بانک ملت» با 42.5- درصد بیشترین کاهش را داشتند.
در مقایسه شاخص بورسهای اوراق بهادار، در هفته منتهی به ششم اسفندماه 1395، شاخص بورس شانگهای (SSEC) با رشد 1.6 درصدی، بیشترین بازدهی و شاخص بورس عربستان (TASI) با افت 1.2 درصدی، کمترین بازدهی را به خود اختصاص دادهاند.
از ابتدای سال تا ششم اسفند 1395، قیمت انواع نفت با افزایش همراه بود و قیمت نفت وستتگزاس، برنت و اپک به ترتیب 40.4، 38.8 و 56.4 درصد رشد داشته است. در مدت مشابه و در میان قیمت فلزات اساسی، روی با 60.7 درصد بیشترین و طلا با 2.2 درصد کمترین بازدهی را داشتند.
از مهمترین اتفاقات هفته گذشته می توان به میتوان به اعلام نرخ 8.7 درصدی تورم برای بهمن ماه از سوی بانک مرکزی، تصویب تعدیل در افزایش سرمایه شرکت های بیمه توسط هیات دولت، اعلام قیمت پایه انواع محصولات پتروشیمی از سوی دفتر توسعه صنایع تکمیلی پتروشیمی، امضای تفاهم همکاری مپنا و شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب برای توسعه سه میدان نفتی، دیدار هیات عمانی با مدیر عامل بورس تهران، بازدید هیات فنی پژو فرانسه از شرکت های قطعه ساز ایرانی و تصویب کلیات لایحه بودجه سال 96 کل کشور اشاره کرد.
همچنین از مهمترین اطلاعات منتشر شده بر روی کدال می توان به پیش بینی شرکت ها برای سال مالی جدید، شناسایی 75 ریال زیان بانک صادرات در 9 ماهه نخست سال 95، تعدیل مثبت 83 درصدی پالایش نفت تهران و تعدیل مثبت 106 درصدی پالایش نفت بندرعباس اشاره کرد.
چشمانداز 96 ؛ دوره زمان رونق بازار سرمایه
کمتر از سه هفته برای بورسیها تا پایان سال باقیمانده و همه انتظارات فعالان بازار سرمایه به سال آینده است؛ با این وجود برخی از تحلیلگران بورسی میگویند که چشمانداز مثبتی برای بازار سرمایه در سال 96 متصور است.
همه انتظارات فعالان بازار سرمایه به سال آینده و سال انتخابات ریاست جمهوری است تا شاید در این آخرین ماههای باقیمانده از فعالیت دولت تدبیر و امید تغییر و تحولی مثبت در بازار سرمایه کشور رخ دهد و سرمایهگذاران بورسی را به آینده امیدوار کند.
بورس کشورمان طی ماههای گذشته روزهای آرامی را پشت سرگذاشت و در برخی موارد نوساناتی را هم تجربه کرد، فعالان بازار سرمایه انتظار داشتند که در سال 95 بازار سرمایه رونقی و جانی تازه به خود بگیرد؛ اما اینطور نشد و حال بورس کشورمان در حالی آخرین روزهای سال را سپری میکند که فعالان بورس دیگر امید چندانی به سودهای آنچنانی و رونق بازار سرمایه ندارند.
آنها دلایلی را برای عدم رونق بورس و خواب آلودگی شرکتهای بورس مطرح میکنند و برخی از آنها را از چشم نظام بانکی میبینند و یا مسائل مربوط به نرخ سود بانکی یا جذابیتهای قیمت ارز و امثالهم را پیش میکشند تا جایی که نامههایی را برای مدیران ارشد نظام بانکی کشور مینویسند.
فردین آقابزرگی در گفتگو با شبکه اطلاع رسانی ایبنا درباره وضعیت بازار سرمایه در روزهای پایانی سال جاری و چشمانداز سال 96 گفت: در ابتدا به واسطه فعل و انفعالات بازار پول و رقبایی مثل اوراق بدهی، جذابیت خاصی برای بازار سهام متصور نبود، اما به مرور زمان مشخص شد که با افزایش و بالارفتن نرخ بازدهی زمان که به منزله ریسک برای این اوراق است، تقریبا جذابیتهایی برای بازار سرمایه ایجاد شده است.
این تحلیلگر مسائل بازار سرمایه با اشاره به رفع دغدغههایی که نسبت به مسائل مذکور وجود داشت، افزود: همچنین انتظارات تورمی وجود داشت به این معنا که به نظر میرسد که نرخ تورم واقعی و قابل لمس برای مردم بیش از نرخی است که از سوی مراجع آماری اعلام میشود. نرخ ارز نیز که پیش از این تا حدودی تعادل خود را از دست داده بود در حال حاضر نرخی منطبق با سایر بازارها دارد، بنابراین با توجه به تمام این مسائل به نظر میرسد که برای حفظ و نگهداشت ارزش سرمایه، بورس و اوراق بهادار و سرمایهگذاری در آن میتواند بهترین راه باشد.
وی با بیان اینکه سطح عمومی قیمتها متاسفانه به دلیل بازدهی نامناسب در سال 95 تا این لحظه حدود بیش از سه درصد منفی است به عبارت دیگر بازدهی بورس بیش از سه درصد منفی است، گفت: با این وجود تقریبا قیمتها جذابیت لازم را پیدا کرده است. منهای رقابت نابرابری که اوراق بدهی ایجاد کرده است، انتظار بازدهی بدون ریسک به حدی شده که نسبت P(قیمت به سود) را تهدید میکند.
آقا بزرگی گفت: اغلب گزارشها و پیش بینیها ؛ چشماندازها را مثبت نشان میدهد، مثل سهام شرکتهای پتروشیمی و پالایشی که وزن مناسبتر و بیشتری در بورس به خود اختصاص دادهاند و به نظر میرسد که وضعیت و قیمتهای رو به کاهش و نزولی در پیش نداریم.
کارشناس مسائل بورس چشماندازهای مثبت را قوت قلبی برای سرمایهگذاران و فعالان بورس و بازار سرمایه برشمرد و عنوان کرد: در عین حال انتظار نداریم که به یکباره یک شیب مثبت و تندی را در بازار سهام شاهد باشیم.
وی به راه اندازی بازار تثبیت و امثالهم اشاره کرد و ادامه داد: بافت اینگونه صندوق ها کاملا دولتی است و ممکن است که کارآیی چندانی را نداشته باشد؛ با این وجود و با تمامی این دلایل ذکر شده اگر اتفاق و رویداد خاصی به لحاظ اقتصادی و سیاسی رخ ندهد، میتوان چشم انداز مثبتی را برای بازار سرمایه کشور ترسیم کرد.
آقا بزرگی درباره نماد بانکها دربورس نیز عنوان کرد: هر صنعت و نمادی ممکن است که دستخوش یکسری تغییر و تحولاتی شود که بازگشایی نماد بانکها لزوما به معنی بر هم خوردن کل سیستم و تشکیلات در بورس نیست، مهمترین مزیت بحث نقدشوندگی است و اینکه سهام بانکها و یا شرکتهای بورسی بتوانند به راحتی جابهجا شود.
وی اضافه کرد: اینکه تمام تقصیرات را به گردن IFRS بیاندازیم و یا بحث مطالبات بانکها و یا ذخایر را مطرح کنیم، جایز نیست و این مباحث برای مدتی کوتاه مورد ارزیابی قرار میگیرد و نمیتوان ارزیابی کرد که اثر این موارد و مباحث به پررنگی که برخیها عنوان میکنند، باشد.
بنابراین گزارش برخی کارشناسان معتقدند : بازار سرمایه تقریبا آبرومندانه ترین ؛ ابزار در کشور است و افزایش شفافیت در عملکرد شرکت های بورسی هم رفتارها ی ان را منطقی تر کرده است.