بانک مرکزی گزارش «بررسي وضع اقتصادي- ارزي كشورهاي عمده» با نگاه ویژه به بازارهای «سهام، طلا و نفت» را منتشر کرد. در این گزارش با اشاره به وضعيت اقتصادي آمريكا در هفته گذشته عنوان شده که این وضعیت «دورنماي متناقضي از خود به نمايش گذاشت.»
بنا به این گزارش، فدرال رزرو در گزارش ماهانه خود از اقتصاد آمريكا موسوم به «کتاب بژ» (Beige Book) رشد اقتصادي اين كشور را كند توصيف کرد و حتي در برخي از شهرها از جمله نيويورك وضعيت اقتصادي رو به وخامت گذارده بود. در اين گزارش رشد اقتصادي بخش مسكن مطلوب ارزيابي شده بود؛ اما بخش مصرف و صنعت تغيير مناسبي را ثبت نكرد. ساير گزارشهاي ارائه شده از جمله شاخص قيمت واردات و توليدكننده بر روند افزايش قيمتها با توجه به افزايش قيمت نفت خام تاكيد داشتند كه البته هنوز نگرانكننده نيست؛ اما سطح اعتماد مصرفكننده با توجه به شاخص دانشگاه ميشيگان/رويترز بهبود قابلملاحظهاي يافت. تعداد متقاضيان بيمه بيكاري نيز در هفته منتهي به 6 اكتبر كاهش مناسبي را تجربه کرد تا تاييدي بر كاهش نرخ بيكاري در آستانه انتخابات رياست جمهوري در اين كشور باشد.
بانک مرکزی در بخش دیگری از این گزارش به اقتصاد منطقه اروپا پرداخت و نوشت: در آن سوي آتلانتيك در منطقه يورو همچنان نگرانيها در مورد مشكلات بدهي حوزه يورو به قوت خود باقي بود. هر چند وزراي دارايي اين منطقه به اقدامات اسپانيا در مورد ايجاد تحولات اقتصادي دلگرم بودند و معتقدند كه اين كشور به كمك مالي احتياج نخواهد داشت؛ اما كاهش مجدد رتبه اعتباري اين كشور توسط موسسه « S&P» سبب كاهش دسترسي اين كشور به بازارهاي تامين مالي خواهد شد و نياز اين كشور به دريافت كمك را افزايش خواهد داد. خانم كريستين لاگارد رييس صندوق بینالمللی پول بر اعطاي زمان بيشتر به اسپانيا و يونان براي كاهش كسري بودجه تاكيد کرد تا چند صباحي بازارهاي مالي را آرام سازد، اما آمارهاي اقتصادي اين منطقه هنوز نگرانكننده بود و رشد توليدات صنعتي همچنان به روند منفي خود ادامه داد. در گزارش بانك مركزي اروپا اقتصاد اين منطقه دچار ضعف برشمرده و زمان آغار رشد مثبت اقتصادي نيمه دوم 2013 پيشبيني شده است. در بازار طلا روند كلي كاهش ارزش فلز زرد به نمايش گذاشته شد. پيش بيني روند كاهش رشد اقتصاد جهاني از جمله در كشور چين، تقاضاي تورمي طلا را كاهش داد. البته دليل عمده كاهش ارزش طلا را بايد تقويت دلار در روزهاي ابتدايي هفته دانست. در اواخر هفته نيز انتشار آمارهاي مطلوب در اقتصاد آمريكا به روند نزولي قیمت طلا كمك كرد؛ اما با توجه به اينكه هماكنون داراييهاي شركتها فعالي در بازار طلا به حداكثر خود رسيد، به نظر ميرسد تقاضای طلا همچنان بالا باشد؛ اما بر خلاف طلا، با توجه به گسترش تنشهاي سياسي بين تركيه و سوريه و همچنين با وجود برخی نگرانيها در خاورمیانه قیمت نفت خام روند صعودي تجربه کرد كه به نظر ميرسد در هفته جاري نيز اين روند ادامه يابد.
نوسانات هفته گذشته طلا در بازار نيويورك در محدوده هزار و 754 دلار و 55 سنت تا هزار و 755 دلار و 39 سنت براي هر اونس در نرخهاي پاياني ثبت شد. طلا روز دوشنبه به روند كاهشي قيمت در روز جمعه ماقبل ادامه داد و بزرگترين افت دو روزه از ماه اوت تاكنون را رقم زد. دلار آمريكا نيز در اين روز از كمترين سطح قیمتی دو هفته گذشته خود افزايش يافت، دليل اين افزايش، بيشتر بودن احتمال بهبود وضعيت اقتصادي در آمريكا نسبت به اروپا و آسيا بود. افزايش نرخ دلار دليلي براي كاهش قيمت طلا بود. در اين روز مشخص شد كه داراييهاي طلا در « ETP»ها (صندوقهای سرمایهگذاری ارزی) ركورد تاريخي جديدي را به ثبت رسانده و به 725/74 ميليون اونس رسيده است. در مجموع در سال 2012 ، ميزان داراييها 7/5 ميليون اونس افزايش يافته است. طلا در روز سه شنبه براي سومين روز متوالي كاهش قيمت را تجربه كرد. هشدار شديداللحن صندوق بينالمللي پول پيرامون رشد اقتصاد جهاني و نگراني پيرامون كاهش رشد اقتصادي در چين، انگيزه خريد طلا به منظور پوشش تورم را كاهش داد. هجوم يونانيهاي معترض به خيابانها كه براي اعتراض به عدم تعهد مركل به كمكهاي بيشتر به اين كشور صورت گرفته بود نيز همراه با تضعيف يورو، طلا را با افت قيمت روبهرو كرد. كاهش نیم درصدي طلا در اين روز قيمت هر اونس را به 1764 دلار رساند. در روز چهارشنبه طلا براي چهارمين روز متوالي افت قيمت را تجربه كرد. بازگشت نگرانيها پيرامون بحران بدهي حوزه يورو و نگراني بيشتر پيرامون كندي رشد اقتصاد جهاني، تقاضاي طلا به عنوان پوشش تورم را كم و به افت قيمت فلز زرد منجر شد. از سوي ديگر در اين روز نظرسنجي از سوي موسسه رويترز صورت گرفت كه بر اساس آن اكثريت تحليلگران به رشد قيمتهاي طلا در بلندمدت راي داده بودند. در روز پنجشنبه فلز رد با افزايش قيمت روبهرو شد. افزايش ارزش بازار سهام آمريكا و صعود قيمت ديگر كالاها، باعث شد كه طلا به چهار روز متوالي افت قيمت پايان دهد. در اين روز طلا همسو با يورويي حركت كرد كه كاهش رتبه اعتباري چهارمين اقتصاد بزرگ منطقه از سوي آن ناديده گرفته شد. طلا در روز جمعه در حدود يك درصد از ارزش خود را از دست داد و بزرگترين افت روزانه در دو ماه گذشته را به ثبت رساند. بهبود شاخص تمايلات مصرفكننده در آمريكا و آمار اشتغال اين گمانهزنيها را دامن زد كه برنامه فوق انبساطي فدرال رزرو در مدت زمان كوتاه تري پايان خواهد يافت، اين موضوع عاملي در جهت كاهش ارزش طلا محسوب ميشود. در مجموع قيمت طلا، با در نظر گرفتن قيمتهاي ابتدا و انتهاي هفته، در اين هفته افت 5/1 درصدي را تجربه کرد و بزرگترين افت هفتگي از ژوئن سال جاري تاكنون را رقم زد.
برای اطلاع از آخرین اخبار بازار طلا و سکه در ایمیل خود، در خبرنامه سایت زر عضو شوید.