شايد بتوان بازار سرمايه را حساسترين بازار ناميد، زيرا بيشتر اتفاقات رخ داده در حوزههاي اجتماعي، اقتصادي و سياسي ميتواند بر اين بازار تاثير بگذارد و متغيرهاي اين بازار را دستخوش تغيير و تحول كند.
برخي بر اين باورند كه بازار سرمايه كشور ما در مقابل مسائل سياسي، عكسالعمل چنداني نشان نميدهد و به عبارت ديگر نسبت به اين مسائل واكسينه شده است، اما نبايد فراموش كرد كه بورس دماسنج اقتصاد كشور است و در برابر كوچكترين تغييرات عكسالعمل نشان ميدهد.
در حال حاضر حوزه سياسي شاهد چهار موضوع مهم است كه عبارتند از: انتخابات رياستجمهوري، تحولات منطقهاي، بحث مذاكره با آمريكا و پرونده هستهاي، اين موارد ميتواند در مجموع يا هر كدام به تنهايي بر بازار سرمايه كشور تاثير بگذارد.
در اين خصوص ديدگاه دو تن از نمايندگان مجلس شوراي اسلامي از نظرتان ميگذرد:
رشد بورس را ميتوان به دولت نسبت داد؟
يك عضو فراكسيون بازار سرمايه مجلس شوراي اسلامي درخصوص تاثير مسائل يادشده به عنوان ريسكهاي سيستماتيك مترتب بر بورس گفت: همه موارد يادشده تشكيلدهنده ابعادي از ريسك سيستماتيك هستند و ميتوانند بازار سرمايه را تحت تاثير قرار دهند، اما ميزان تاثيرگذاري آنها به شدت وضعف اين عوامل بستگي دارد.
محمد حسننژاد افزود: بدون شك هر تغيير و تحولي بر بازار تاثير ميگذارد و به تبع آن مسائل سياسي يادشده به دليل اينكه ميتواند پيامدهاي اقتصادي در بر داشته باشد، براي سرمايهگذاران بازار سهام از اهميت برخوردار است. نماينده مردم مرند و جلفا درخصوص تاثير انتخابات رياستجمهوري بر بورس و اينكه به صورت معمول بازار سهام در ماههاي پاياني فعاليت دولتها مثبت بوده است، گفت: انتخابات رياستجمهوري نميتواند تاثير زيادي بر بازار داشته باشد، زيرا هر دولتي كه بيايد بايد به بازار سرمايه اعتقاد داشته باشد و از بازار حمايت كند.
اين كارگزار سابق بورس خاطرنشان كرد: دولت دهم در حال حاضر كانديدايي براي رياستجمهوري ندارد، البته اين دولت تنها در بخشهاي مسكن مهر و بورس ميتواند مانور بدهد و در بخش اشتغال، كارنامه چندان مثبتي ندارد، ضمن اينكه دور دوم رييسجمهور فعلي نيز در حال پايان است، بنابراين نميتوان رشد بازار را به دولت نسبت داد.
عضو فراكسيون بازار سرمايه مجلس درباره تاثير تحولات منطقهاي بر بازار سرمايه كشور گفت: تاثير تحولات منطقهاي به ويژه سوريه بر بازار ما مستقيم نيست.
وي توضيح داد: بقاي دولت كنوني سوريه براي ايران بسيار حساس است و ميتواند در آينده تحولات مهم منطقهاي به ويژه در مواجهه با موضوع رژيم صهيونيستي تعيينكننده باشد.
حسننژاد درخصوص انتشار اخبار مربوط به مذاكرات ايران و آمريكا، امكان رفع تحريمها و تاثيرات آنها بر بازار سرمايه كشور گفت: در حال حاضر، تحريمها در اوج خود قرار دارند البته در صورت حصول توافق، وضعيت برخي صنايع بورسي از جمله بانكيها، بهتر خواهد شد. ضمن اينكه الان همه تحريمها يكجانبه است و تحريمهاي شوراي امنيت زياد سخت نيست.
بر اين اساس ميتوان رفع تحريمهاي شديد كنوني را به عنوان يك سيگنال مثبت براي بازار سرمايه تلقي كرد.
وي تاكيد كرد: مذاكره و برقراري ارتباط دوباره با آمريكا فقط با نظر مقام معظم رهبري امكانپذير است.
نگران پرونده هستهاي نباشيد
حسننژاد درخصوص تاثير مذاكرات پيرامون پرونده هستهاي بر بازار سرمايه گفت: ما در اين خصوص خوشبين هستيم و در بازار نيز جاي نگراني وجود ندارد. وي در پايان گفت: سرمايهگذاران بايد به دنبال سهامي باشند كه ارزش بنيادي دارد و با توجه به اينكه قيمت دلار كاهش نمييابد، سهامي كه به قيمتهاي جهاني وابسته است ميتواند گزينه مناسبي براي سرمايهگذاران باشد.
وي در پايان شرايط سياسي كشور چه در عرصه بينالمللي و چه در عرصه داخلي را براي رشد متغيرهاي بورس مناسب ارزيابي كرد و افزود: در شرايط كنوني بورس تهران با ريسكهاي سيستماتيك عمدهاي مواجه نيست و شرايط براي شناسايي سود توسط سهامداران مهيا است.
چهره برتر بورس در انتخابات آينده
در ادامه نماينده مردم اسدآباد در مجلس شوراي اسلامي نيز درخصوص بازار سرمايه معتقد است: بورس داراي يك روح زنده است و از مسائل سياسي تاثير ميپذيرد و عوامل يادشده نيز به طور قطع و يقين ميتواند بازار را با نوسان مواجه سازد.
بهروز نعمتي درباره تاثير انتخابات رياستجمهوري بر بازار گفت: واكنش بازار به انتخابات رياستجمهوري به ديدگاههاي مختلف كانديداها درخصوص بورس بستگي دارد، به گونهاي كه انتخاب يك چهره اقتصادي ميتواند وضعيت بازار را بهبود بخشد، اما يك چهره سياسي صرف، برنامهاي در حوزه اقتصاد نخواهد داشت و بنابراين بازار سرمايه روي خوشي به او نشان نخواهد داد.
اين نماينده مجلس درباره تاثير تحولات منطقهاي بر بازار سرمايه گفت: كشور ما خوشبختانه در قبال مسائل مطرح منطقهاي، برنامهريزي خوبي كرده است. بنابراين شاهد آثار مثبتي بودهايم از سوي ديگر با توجه به پيروزي حزبالله و ارتقاي جايگاه ايران در خاورميانه و پتانسيلهاي موجود بازار سرمايه به رونق خوبي دست يافته است.
اين فعال سابق بازار سهام درخصوص اهميت مذاكرات ايران و آمريكا براي بازار سرمايه و شايعات مربوط به برقراري مجدد ارتباط با اين كشور گفت: ما در چارچوب گروه 1+5 حرفهاي خود را با آمريكا زدهايم، اما مذاكره مستقيم با آمريكا به چندين مقوله بستگي دارد. نخست اينكه آمريكا بايد به گونهاي رفتار كند كه اعتماد ايجاد شود، ضمن اينكه خط قرمزهايي در اين خصوص از سوي مقام معظم رهبري مشخص شده و مسوولان ما نيز بايد براساس عزت و مصلحت نظام وارد اين مقوله شوند. اما با توجه به پيشرفت مذاكرات يادشده و اتفاقات رخ داده در اين حوزه به نظر ميرسد اين موضوع تاثير مثبتي بر بازار داشته باشد.
اين نماينده مجلس درخصوص تحريمهاي اعمال شده و تاثير آنها بر بازار سرمايه گفت: در حقيقت كشور ما 30 سال است كه زير فشار تحريمها قرار دارد و در حال حاضر اين تحريمها افزايش يافته است. اگر ما داراي يك مديريت مشخص باشيم تحريمها نميتواند اثر چنداني بر بازار داشته باشد.
وي خاطرنشان كرد: گاهي اوقات ما دچار خودتحريمي شدهايم، به عنوان مثال بخشنامهها و دستورالعملهاي يك شبه بانك مركزي گاهي اوقات اثر منفي بيشتري از تحريمها بر بنگاههاي اقتصادي وارد كرده است. نعمتي درباره تاثير پرونده هستهاي به عنوان يكي از تاثيرگذارترين موضوعات سياسي بر بازار سرمايه گفت: استفاده صلحآميز كشور ما از انرژي هستهاي و فعاليت در چارچوب «انپيتي» يك موضوع مشخص و شفاف است، اما همواره قدرتهاي بزرگ سعي ميكنند اين موضوع را به گونهاي ديگر جلوه بدهند، بنابراين مذاكرات هستهاي نميتواند اثر منفي چنداني بر بازار داشته باشد، ضمن اينكه شاهديم بسياري از بازارهاي سرمايه دنيا در ركود به سر ميبرند، در حالي كه بازار سرمايه ما با قوت به فعاليت خود ادامه ميدهد.
تغيير يك روال تاريخي
در همين حال، يك كارگزار بورس نيز درخصوص چهار موضوع سياسي مطرح شده شامل انتخابات رياستجمهوري، مذاكرات هستهاي، تحولات منطقهاي و مذاكرات آمريكا و امكان تاثيرگذاري آنها بر بازار سرمايه گفت: اين موضوعات ميتواند بر بازار سرمايه تاثير داشته باشد، اما در اين ميان تاثير تحولات منطقهاي بر بازار سرمايه ما چندان نيست. ولي ديگر موضوعات، بازار سرمايه را تحت تاثير قرار خواهند داد.
حسين خزليخرازي درباره تاثير انتخابات رياستجمهوري بر بورس توضيح داد: اگر نوسانات 22ساله بورس يعني از سال 69 به بعد را بررسي كنيم، مشاهده ميكنيم به طور معمول 6 ماه قبل از انتخابات رياستجمهوريهايي كه دو دوره به طول انجاميده بازار با افت مواجه بوده است. به عنوان مثال در نيمه دوم سال 75 اين افت مشهود بود و رونق و صعود مجدد شاخصهاي بورس تا سال 78 يعني يك سال و نيم پس از استقرار دولت جديد طول كشيد.وي افزود: همچنين نزول شاخصها در نيمه دوم سال 83 مشهود است كه در آن زمان بازگشت رونق به بازار تا سال 85 طول كشيد. به همين دليل شخصا بر اين باور بودم كه نيمه دوم سال 91 شاهد تكرار اين روند باشيم. اما رشد سريع قيمت ارز، سودآوري شركتهاي صادركننده بورسي و ركود بازارهاي موازي مانع از ركود بازار سرمايه شده است.خزلي تاكيد كرد: همواره تغيير تيم دولت يكي از مهمترين مسائل تاثيرگذار در همه بورسهاي دنيا بوده است، به عنوان مثال، حوالي سال 2000 اختلاف رييسجمهور و نخستوزير تركيه موجب شد بورس استانبول در يك روز، شاهد افت 10 درصدي شاخص خود باشد.وي افزود: به طور كلي هر اندازه ساختار اقتصادي يك كشور وابسته به دولت و نهادهاي حاكميتي باشد، نوسانات اين اقتصاد با تغيير دولت، افزايش مييابد. اين كارگزار بورس درباره تاثير مذاكرات هستهاي بر بازار سرمايه گفت: با توجه به اينكه مذاكرات پيرامون مساله هستهاي و مذاكرات 1+5 حدود 8 سال است كه ادامه دارد، حساسيت فعالان بازار نسبت به اخبار مثبت و منفي منتشر شده در اين خصوص كمتر شده و بازار نيز واكنش كمتري به اين اخبار نشان داده است.وي درباره تاثير اخبار مذاكره با آمريكا بر بازار سرمايه كشور گفت: اين يك بحث جديد است كه اگر اخبار مذاكره صحت داشته باشد تاثير زيادي بر بازار خواهد گذاشت. زيرا موفقيت در اين مذاكرات به معناي كاهش تحريمها خواهد بود و با توجه به اينكه اگر توافقي در اين خصوص حاصل شود و آمريكا تحريمها را بردارد، كشورهاي ديگر نيز از او تبعيت خواهند كرد.