همانطور که اشاره شد در میان نمادهای با بیشترین تاثیر منفی بر شاخص فرابورس نمادهایی از جمله «ذوب»، «اپرداز» و «شراز» حضور داشتند.در گزارشهای پیشین «دنیایاقتصاد» به دفعات این نکته مورد تاکید قرار گرفت که رشد هیجانی یک سهم بدون توجه به شرایط بنیادی آن شرکت پایدار نخواهد ماند. نکتهای که در معاملات سهام مذکور دیده میشود. نماد معاملاتی شرکت ذوبآهن اصفهان پس از افزایش سرمایه و گزارش رفع ابهامات در فروردین سال جاری با رشد قیمت به بازار بازگشت، اما فشار فروش مانع از ادامه مسیر صعودی آن شد. «اپرداز» نیز که پیش از این رشدهای هیجانی را تجربه کرده بود، از این مساله در امان نماند. روز گذشته فرابورس ایران شاهد حضور 100 درصدی سهامداران حقیقی در سمت فروش این نماد معاملاتی بود، بهطوری که افزایش عرضهها منجر به تشکیل صف فروش حدودا 7/ 1میلیونی در ساعات میانی معاملات در این نماد شد و افت حدود 5 درصدی قیمت آن را رقم زد. نماد معاملاتی پالایش نفت شیراز که فروردین ماه قیمتهای 1800 تومانی را نیز تجربه کرده بود، با توجه به رشد بدون دلایل بنیادی در مسیر نزولی قرار گرفت و در دو ماه اخیر زیان بیش از 30 درصدی را در کارنامه خود ثبت کرده است. این موارد نمونههایی است که میتواند این نکته را یادآور شود که رشد هیجانی سهام یک شرکت بدون تغییر عوامل بنیادی در آن ناپایدار خواهد بود.
کوچ «سرچشمه» به بازار دوم
از مهمترین رخدادهای روز گذشته فرابورس ایران میتوان به گشایش نماد شرکت سرمایهگذاری مس سرچشمه در بازار دوم فرابورس اشاره کرد. بر این اساس هر سهم «سرچشمه» 3855 ریال کشف قیمت شد و در صدر بیشترین افزایش قیمت روز یکشنبه قرار گرفت. این نماد معاملاتی در اولین روز از حضور خود در بازار دوم فرابورس مورد توجه سهامداران قرار گرفت تا پس از «ذوب» بیشترین حجم معاملات فرابورس را به خود اختصاص دهد. تغییر مالکیت این نماد فرابورسی نیز نشان از توجه معاملهگران حقیقی به «سرچشمه» داشت، بهطوری که 13 میلیون و 320 هزار سهم «سرچشمه» به ارزش بیش از 5 میلیارد تومان از پرتفوی حقوقیها به سبد سهام معاملهگران حقیقی منتقل شد.
رصد فعالیت معاملهگران در فرابورس
فرابورس ایران روز یکشنبه در مجموع شاهد تغییر مالکیت حدود یک میلیارد و 800 میلیون تومانی به نفع معاملهگران حقیقی بود. همانطور که اشاره شد سهامداران حقیقی «سرچشمه» سهم قابل توجهی از این رقم را در اختیار داشتند، بهطوری که با کسر معاملات این سهم تغییر مالکیت فرابورس به نفع معاملهگران حقوقی رقم میخورد. همچنین دیروز بیشترین تغییر مالکیت سهام به نفع حقیقیها نیز به نماد معاملاتی شرکت كشت و صنعت شهداب ناب خراسان تعلق گرفت. بر این اساس دیروز بیش از 3 میلیون سهم «غشهداب» به ارزش 652 میلیون تومان به پرتفوی حقیقیها افزوده شد.
نگاهی به آمار معاملات
در مجموع طی معاملات روز یکشنبه، فعالان بازار شاهد جابهجایی بیش از 230 میلیون ورقه بهادار به ارزش 79 میلیارد تومان در بازارهای چندگانه فرابورس بودند. از این میزان 121میلیون سهم به ارزش 35 میلیارد و 600 میلیون تومان در بازارهای اول و دوم دادوستد شد که بالاترین حجم و ارزش معاملات به ترتیب به نمادهای «ذوب» و «سرچشمه» اختصاص یافت. در بازار اوراق با درآمد ثابت فرابورس، روز یکشنبه حدود 173 هزار ورقه به ارزش 7/ 16 میلیارد تومان در 636 نوبت معاملاتی مورد دادوستد قرار گرفت. این بازار روز گذشته شاهد معامله بیش از 113 هزار ورقه اسناد خزانه اسلامی در 368 نوبت معاملاتی به ارزش بیش از 7/ 10میلیارد تومان بود تا این اوراق در محدوده قیمتی 93 تا 97 هزار تومان مورد معامله قرار گیرند. در عین حال بررسیهای «دنیای اقتصاد» نشان از کاهش نرخ سود اوراق اسناد خزانه اسلامی نسبت به روز شنبه دارد. بر این اساس دیروز متوسط نرخ سود موثر اسناد خزانه اسلامی با افت 1/ 0 واحد درصدی در 4/ 23 درصد قرار گرفت. همچنین متوسط این نرخ نسبت به متوسط هفته گذشته با افت 3/ 0 واحد درصدی همراه و نسبت به متوسط ماه گذشته کاهش 13/ 0 واحد درصدی را تجربه کرده است.