نگاهی به روند صنایع
قندیها: صنعت قند و شکر حدود 5/ 0 درصد از ارزش کل بازار سهام را در اختیار دارد. این صنعت در سالیان اخیر با نوسانات قیمتی زیادی مواجه بوده است. اخبار مختلف نظیر میزان تولید چغندر، تغییرات قیمتی در بازارهای داخلی و خارجی، واردات شکر خام و تصمیمات دولت مبنی بر تخصیص یارانهها بر مسیر نوسانی قیمت سهام شرکتهای این گروه قرار گرفتهاند. بررسی رشد و نزول این صنعت نیز حکایت از رشد حدود 60 درصدی شاخص قندیها در یک سال اخیر و صعود حدود 80 درصدی از ابتدای سال دارد. در این میان بررسیها نشان میدهد از میان 7 گزارش میان دورهای منتشر شده در این گروه، گزارش 3 شرکت با تعدیل مثبت و 2 نماد نیز با تعدیل منفی همراه بودهاند.
قند اصفهان نیز در سهماه نخست سال مالی 261 ریال سود به ازای هر سهم کنار گذاشت. «قصفها» در حالی سود هر سهم خود را با تعدیل مثبت 16 درصدی 884 ریال گزارش داده است که در فصل بهار موفق به پوشش 30 درصدی سود خالص برآوردی خود شده است. «قشکر» و «قشرین» اما به ترتیب خبر از تعدیل منفی 27 و 11 درصدی را در گزارشهای پیشبینی درآمد بر اساس عملکرد 9 ماهه دادهاند. قند نیشابور با تعدیل مثبت 57 درصدی سود در گزارش پیشبینی سود بر اساس عملکرد 9 ماهه مواجه بوده است. به این ترتیب سود هر سهم این شرکت از 157 ریال به 247 ریال افزایش یافت. نکته قابل توجه پوشش 257 ریالی معادل 104 درصد) این شرکت در 9 ماهه ابتدای سال مالی است.به نظر میرسد تفاوت عمده این صنعت نسبت به سال گذشته، دو نوبته شدن کشت چغندر در سال است. پیش از این شرکتهای قندی تولیدکننده چغندر (در حال حاضر تمامی شرکتهای زیرمجموعه گروه قندوشکر تولیدکننده چغندر هستند) یک نوبت در سال کشت داشتند و ایام باقیمانده از سال را به فروش محصولاتشان میپرداختند. این موضوع سبب افزایش هزینههای اضافی این شرکتها همچون هزینه سربار، دستمزد و... شده بود و ظرفیت اسمی سالانه نیز مورد استفاده قرار نمیگرفت. روندی که بعدها تغییر کرد تا شرکتهای قندی دو بار در سال به کشت چغندر مشغول شوند. در کنار این موضوع، به صرفه بودن قیمت شکر خام وارداتی و امکان سودسازی شرکتها از این طریق سبب شد شاهد رشد مناسب شاخص قندیها و شکسته شدن سقف تاریخی این گروه باشیم.
فلزیها: بررسیها نشان از پوشش مناسب فلزیها در گزارشهای سه ماهه دارد؛ بهطوری که از 18 گزارش منتشر شده نمادهای زیرمجموعه این گروه، تنها یک نماد با تعدیل منفی همراه شده است و شاهد 8 تعدیل مثبت در میان فلزیها هستیم. پس از انتشار اولین پیشبینی بودجه 96 شرکتهای زیرمجموعه گروه فلزات اساسی، کارشناسان از محافظهکارانه بودن مفروضات مطرح شده در این گزارشها سخن میگفتند. در اوایل سال جاری نیز ریزش قیمتهای جهانی به جهت نگرانی از وضعیت اقتصاد چین مانع از حرکت نقدینگی به سمت فلزیها شده بود. پس از آن وضعیت قیمت فلزات در بازارهای جهانی تغییر کرد. افت شاخص دلار در کنار کاهش نگرانیها نسبت به اقتصاد چین به خصوص در هفتههای اخیر (با رشد اقتصادی بیش از پیشبینیها) و همچنین رشد تولیدات صنعتی زمینه تقویت خوشبینی نسبت به تداوم رشد تقاضای چین را فراهم کرد. پس از آن شاهد رشد قیمت فولاد و سنگآهن بودیم. بر این اساس بهبود قیمتها در بازارهای جهانی سبب پوشش مناسب سودآوری شرکتهای فولادی شد. فولادخوزستان با تعدیل مثبت 29 درصدی نسبت به اولین پیشبینی همراه شد. به این ترتیب سود هر سهم این شرکت از 475 ریال به 614 ریال افزایش یافت و نکته قابل توجه پوشش 267 ریالی این شرکت در سهماه نخست سال مالی است. فولاد مبارکه نیز در سهماه نخست سال مالی 121 ریال سود به ازای هر سهم کنار گذاشت. «فولاد» سود هر سهم در گزارش جدید را با تعدیل مثبت 19 درصدی 302 ریال عنوان کرده که در فصل بهار موفق به پوشش 40درصدی سود خالص برآوردی خود شده است.
روی نیز که جهت گالوانیزه کردن فولاد مورد استفاده قرار میگیرد، همزمان با رشد قیمت فولاد، رشد کرد و سطوح بالاتر از 2800 دلار در هر تن را تجربه کرد. هر چند این سطح قیمتی پایدار نماند و به زیر 2800 دلار در هر تن رسید اما همچنان نسبت به رقم در نظر گرفته در بودجه این شرکتها افزایش چشمگیری داشته است( نرخ 2400 دلاری در هر تن). بر این اساس تولیدکنندگان روی نیز تعدیلات مثبت و پوشش مناسب سودآوری داشتند. در این گروه «فاسمین» سود هر سهم بر اساس عملکرد سهماهه را نسبت به پیشبینی قبلی با رشد 5 درصدی معادل 168ریال به بازار ارائه کرد. مانند دیگر شرکتهای گروه فلزات اساسی کالسیمین نیز با پوشش 34 درصدی پیشبینی جدید، فضا را برای تعدیلات مثبت آتی باز نگه داشت. «فرآور» نیز در وضعیتی نسبتا مشابه سود خالص خود را در پیشبینی جدید 6 درصد نسبت به اولین پیشبینی از سال مالی 96 رشد داد و در این میان 303 ریال سود خالص به ازای هر سهم (معادل 32 درصد) از پیشبینی جدید را در فصل بهار پوشش داد. شرکت ملی سرب و روی ایران اما تنها شرکت این گروه بود که با انتشار گزارشهای 3 ماهه خود خبر از تعدیل منفی داد. بر این اساس «فسرب» در سهماه نخست سال مالی 20 ریال سود به ازای هر سهم کنار گذاشت. این شرکت سود هر سهم در گزارش جدید را با تعدیل منفی 6 درصدی 154 ریال عنوان کرده است.
قیمت مس نیز که در فصل بهار تا کمتر از 5500 دلار نیز در بورس فلزات لندن نزول یافته بود، طی هفتههای اخیر با رشدهای متوالی به قیمتهای بیش از 6 هزار دلار رسید. سطوح کنونی قیمت مس و رشدهای احتمالی نرخ دلار در آینده سبب شد تا شاهد گزارشهای مناسبی از شرکتهای وابسته به این کالا باشیم. بر این اساس «فملی» سود هر سهم سال مالی 96 را با افزایش 33 درصدی معادل 272 ریال عنوان کرده است. این شرکت در سهماه نخست سال مالی 33 درصد از پیشبینیهای جدید خود را پوشش داده است. پوشش مناسب سودآوری ملی مس در سهماه نخست سال مالی در حالی رخ داد که در این میان سود بالای تقسیمی این شرکت در مجمع عمومی سالانه روز چهارشنبه (معادل 35 تومان به ازای هر سهم) از قیمت سهام کاسته و جذابیت ورود نقدینگی جدید را به همراه خواهد داشت.
سیمانیها: 19 شرکت سیمانی نیز گزارشهای میان دورهای فصلی خود را روی سامانه کدال قرار دادند. در این گزارشها تعدیل مثبت 8 شرکت خودنمایی میکند. تنها 2 شرکت سیمانی با تعدیل منفی همراه شدهاند. در حال حاضر به نظر میرسد عمده مشکل سیمانیها مقدار فروش محصولات این شرکتهاست. پس از افزایش نرخ سیمانی فضا برای افزایش سودآوری این شرکتها فراهم شد اما مقدار فروش با توجه به پتانسیل بازارهای داخلی و همچنین میزان تقاضا در بازارهای صادراتی تعیین میشود. به عبارتی تداوم صادرات این شرکتها اهمیت بسیاری برای شرکتهای تولیدکننده سیمان دارد. در این گروه «سنیر» سود هر سهم خود را بر اساس عملکرد سهماه نسبت به پیشبینی پیشین با رشد 43 درصدی معادل 659 ریال عنوان کرد و 288 ریال به ازای هر سهم (معادل 44 درصد) از پیشبینی جدید را در فصل بهار پوشش داد. «سشرق» نیز در گزارش پیشبینی درآمد بر اساس عملکرد 9 ماهه، سود خالص خود را 41 درصد نسبت به پیشبینی قبلی برای سال مالی 96 افزایش داد. شرکتهای سيمان فارس نو و سيمان شمال اما تنها شرکتهای این گروه بودند که با انتشار گزارشهای فصلی خود خبر از تعدیل منفی دادند. بر این اساس «سفانو» در سهماه نخست سال مالی 83 ریال سود به ازای هر سهم کنار گذاشت. این شرکت سود هر سهم در گزارش جدید را با تعدیل منفی 15 درصدی 487 ریال عنوان کرده است. «شمال» نیز در وضعیتی مشابه سود هر سهم خود در گزارش 9 ماهه را 127 ریال اعلام کرد که نسبت به گزارش پیشین این شرکت، تعدیل منفی 5 درصدی تجربه کرده است.
شیمیاییها: گزارشهای سه ماهه شرکتهای این گروه مناسب به نظر میرسد. بهطوری که از 20 گزارش منتشر شده تنها دو تعدیل منفی به چشم میخورد. در این میان بررسی روند قیمتی متانول در بازارهای جهانی خالی از لطف نیست. ماههای میانی سال گذشته قیمت متانول به سبب رشد قیمت زغالسنگ در بازارهای جهانی روند صعودی به خود گرفت و از سطح 300 دلار در هر تن عبور کرد. موضوعی که سبب ورود هیجانی معاملهگران به نمادهای متانول محور شد.(جزئیات مربوط به گزارشهای فصلی شرکتها در جدول صفحه 20 آورده شده است.)
پس از آن با روند قیمتی متانول در مسیر اصلاحی قرار گرفت تا جایی که متانول (CFR چین) طی معاملات هفته گذشته به 281 دلار در هر تن رسید. با این وجود به نظر میرسد بیشترین عامل تاثیرگذار بر تعدیل مناسب شرکتهای متانول ساز افزایش میزان فروش این شرکتها است. در عین حال قراردادهای این شرکتها در زمان رشد قیمت متانول بسته شده که خود بر وضعیت سودآوری این شرکتها تاثیرگذار بوده است. بر این اساس پتروشیمی زاگرس با تعدیل مثبت 80 درصدی نسبت به اولین پیشبینی صدرنشین این گروه شد. به این ترتیب سود هر سهم این شرکت به 1103 ریال افزایش یافت. همچنین «زاگرس» موفق به پوشش 27 درصدی سود خالص خود در سهماه نخست سال مالی شد. پتروشیمی فناوران نیز در سهماه نخست سال مالی 1455 ریال سود به ازای هر سهم کنار گذاشت. «شفن» در حالی سود هر سهم خود را با تعدیل مثبت 21 درصدی 4478 ریال گزارش داده است که در فصل بهار موفق به پوشش 32 درصدی سود خالص برآوردی خود شده است. «شپدیس» و «شپارس» در گزارشهای پیش بینی درآمد خود بر اساس عملکرد 9 ماهه به ترتیب خبر از تعدیل منفی 35 و 21 درصدی دادند.
پالایشیها: همانطور که در گزارشهای پیشین «دنیای اقتصاد» اشاره شده بود یکی از سناریوهای موجود درخصوص رشد سودآوری شرکتهای پالایشی، توجه نرخگذار در بخش مواد اولیه و محصولات اصلی و انتظار این نهاد برای انجام طرحهای کیفیسازی از سوی این شرکتها بود. در این میان شاهد رشد فاصله قیمتی خوراک و محصولات در این شرکتها بودیم. بر این اساس به نظر میرسد سیاست نرخگذار سبب شده تا سال 95 به کام شرکتهای پالایشی تمام شود. در حال حاضر تنها 3 شرکت زیرمجموعه گروه فرآوردههای نفتی گزارش سه ماهه خود را روی سامانه کدال قرار دادهاند که در این میان نفت سپاهان در سهماه نخست سال مالی 369 ریال سود به ازای هر سهم کنار گذاشت. این شرکت سود هر سهم در گزارش جدید را با تعدیل مثبت 7 درصدی، 1318 ریال ( نسبت به اولین گزارش پیشبینی سال مالی 96) عنوان کرده است. طی روزهای اخیر شاهد انتشار صورتهای مالی حسابرسی شده نسبتا مناسبی از شرکتهای پالایشی بودیم. تعدیل مثبت سودآوری شرکتهای پالایشی به دنبال اعلام نرخهای جدید برای سال 95، موجی از تعدیل مثبت در سود سهام شرکتهای پالایشی برای سال 95 را به ارمغان آورد بهطوری که «شتران»، «شاوان»، «شبندر»، «شپنا» و «شبریز» سود هر سهم خود برای سال مالی گذشته را به ترتیب 66، 200، 48، 19 و 181 درصد (نسبت به آخرین پیشبینی ارسالی در سال95) افزایش دادند.
رایانهایها: گروه «رايانه و فعاليتهاي وابسته به آن» پس از عرضه «آپ» در مهرماه سال گذشته و درخشش این نماد بورسی (کسب بازدهی 166 درصدی از روز عرضه تاکنون) در کانون توجهات فعالان بازار قرار گرفت. پیوستن شرکتهای بزرگی همچون شرکت آسانپرداخت پرشین و همچنین بهپرداخت سبب شده تا این صنعت در میان 10 صنعت برتر بازار سهام از نظر ارزش بازار قرار گیرد. «آپ» در گزارش سه ماهه خبر از تعدیل مثبت 16 درصدی نسبت به اولین پیشبینی خود داد. به این ترتیب سود هر سهم این شرکت از 2362 ریال به 2737 ریال افزایش یافت. نکته قابل توجه پوشش 610 ریالی (معادل 22 درصد) این شرکت در سهماه نخست سال مالی است. بهپرداخت نیز در سهماه نخست سال مالی 503 ریال سود به ازای هر سهم کنار گذاشت. «پرداخت» سود هر سهم در گزارش جدید را با تعدیل مثبت یک درصدی 2689 ریال عنوان کرده که در فصل بهار موفق به پوشش 19 درصدی سود خالص برآوردی خود شده است.