ادامه فرصتسوزی در بازار بدهی
از نکات قابل توجه این روزهای فرابورس ایران، افزایش نرخ بهره در بازار بدهی است. بر این اساس روز گذشته، متوسط نرخ سود موثر اسناد خزانه اسلامی با رشد 5/ 0 واحد درصدی نسبت به روز شنبه در سطح 23 درصد قرار گرفت. این در حالی است که متوسط این نرخ نسبت به متوسط ماه گذشته رشد 3/ 0 واحد درصدی را تجربه کرده است.همانطور که به دفعات در گزارشهای «دنیایاقتصاد» مورد بررسی قرار گرفت، نبود عرضه اولیه در این بازار و نزدیک شدن به زمان سررسید اوراق اسناد خزانه موجود با توجه به پیشیگرفتن تقاضا از عرضه یکی از مهمترین دلایل رشد نرخ سود در این بازار به شمار میرود. معاملات بازار بدهی پیش از این به واسطه بالا بودن نرخ سود مورد انتقاد برخی از فعالان بازار بود. این نگرانیها در نهایت موجب توقف عرضه اسناد خزانه اسلامی در اواخر سال گذشته شد. تصمیمی که در کنار ثبات در شرایط کلان اقتصادی سبب شد تا نرخ بهره در بازار بدهی روندی متعادل در پیش گرفته و از ارقام 28 درصدی در پایان سال گذشته به سطوح 23درصدی در سه ماه ابتدایی سال 96 کاهش پیدا کند. تداوم این روند سبب شد تا نرخ «اخزا»ها سطوح 21 درصدی را نیز تجربه کند.با این همه همچنان عرضه اوراق جدید در بازار بدهی مورد غفلت سیاستگذار قرار گرفت. در مقابل اما شاهد انتشار اوراق بدهی تحت عنوان «سخاب» در بازارهایی به جز بورس و فرابورس بودیم. در شرایطی که نرخ بهره اوراق بدهی موجود در فرابورسی روند متعادلی را در پیش گرفته بود، «سخاب»ها در بازارهای غیرمتشکل با نرخهای بین 30 تا 37 درصد معامله میشوند. در مجموع دیروز در بازار اوراق با درآمد ثابت فرابورس نیز بیش از 368 هزار ورقه به ارزش حدود 363میلیارد تومان در 413 نوبت معاملاتی مورد دادوستد قرار گرفت. در این روز شاهد معامله حدود 296 هزار ورقه اسناد خزانه اسلامی در 199 نوبت معاملاتی به ارزش 29 میلیارد تومان بودیم. «اخزا»ها همچنان در محدوده قیمتی 96تا 98 هزار تومان نوسان دارند.
نگاهی به روند معاملات فرابورس
طی معاملات روز گذشته، فعالان بازار شاهد جابهجایی افزون بر 210 میلیون ورقه بهادار به ارزش افزون بر 94 میلیارد تومان در بازارهای چندگانه فرابورس بودند. از این میزان بازارهای اول و دوم در مجموع دادوستد 143 میلیون سهم به ارزش بیش از 34 میلیارد تومان را بهخود اختصاص دادند.بیشترین افزایش قیمت در این روز به نماد تازهوارد «اوان» اختصاص پیدا کرد. بر این اساس نماد معاملاتی شرکت مبینوان کیش در دومین روز معاملاتی خود پس از عرضه اولیه، رشد حدود 5 درصدی را تجربه کرد تا در این مدت بازدهی 10 درصدی را نصیب سهامداران خود کند. این نماد دیروز با صف خرید 42 میلیون سهمی به معاملات روزانه خود پایان داد. «اوان» روز چهارشنبه بهعنوان نخستین عرضه اولیه فرابورس ایران و دومین عرضه اولیه بازار سهام در سال 96 ثبتسفارش شد. در جریان این عرضه هر سهم شرکت «اوان» در بازار دوم فرابورس ایران 347 تومان کشفقیمت شد که به هر کد 121 سهم تخصیص یافت. شرکت مبینوان کیش در سال 96 به ازای هر سهم 553 ریال سود پیشبینی کرده و موفق شده در سهماهه اول سالجاری، 145 ریال معادل پوشش 27 درصدی را محقق کند. دیگر نماد فرابورسی همگروه «اوان» اما این روزها معاملات خود را در محدوده منفی دنبال میکند. بر این اساس معاملات «اپرداز» روز گذشته تحتتاثیر افزایش عرضهها با افت 5/ 3 درصدی قیمت به پایان رسید. روند نزولی این نماد رایانهای از ابتدای خرداد ماه آغاز شد و در این مدت زیان 57 درصدی را به سهامداران خود تحمیل کرده است. روز گذشته قیمت «اپرداز» به کمترین مقدار از 20 بهمن 95 رسید.
پالایشیها که روز گذشته به واسطه انتشار شایعاتی نادرست با رشد قیمت همراه شده بودند، روز گذشته شاهد برگشت قیمتها به محدوده منفی بودند. بر این اساس دیروز 4 نماد فعال در این گروه با افت قیمت مواجه شدند. «شراز» که شنبه با رشد بیش از 9 درصدی همراه شده بود، دیروز افت 3/ 2 درصدی را تجربه کرد. بر این اساس معاملات 364 هزار سهمی «شراز» به ارزش 6/ 5 میلیارد تومان این نماد را در صدر نمادهای با بیشترین تاثیر منفی بر آیفکس قرار داد. یکی از نمادهایی که روز گذشته در کانون توجهات بازار قرار داشت، نماد معاملاتی شرکت ذوبآهن اصفهان بود. این شرکت که طی روزهای گذشته به عرضه سهام یکی از شرکتهای موجود در پرتفوی خود پرداخته بود، روز گذشته بهطور کامل از جمع سهامداران «کمنگنز» خارج شد.
رصد فعالیت معاملهگران در فرابورس
فرابورس ایران روز یکشنبه در مجموع شاهد تغییر مالکیت حدود 134 میلیون تومانی به نفع معاملهگران حقیقی بود. در این میان نماد معاملاتی شرکت ریلپردازسیر بیشترین حمایت بازیگران حقیقی را به خود دید. بررسی تغییر مالکیت این شرکت طی روز معاملاتی گذشته حکایت از جابهجایی بیش از 4 میلیون سهم «حریل» به ارزش 733 میلیون تومان از سوی بازیگران حقوقی به حقیقی دارد. بر این اساس این نماد فرابورسی روز گذشته توانست بیشترین حجم و ارزش معاملات روزانه را نیز به خود اختصاص دهد. پس از «حریل» نیز «ارفع» شاهد بیشترین تغییر مالکیت به نفع معاملهگران حقیقی به ارزش 305 میلیون تومان بود. در آنسوی بازار نماد معاملاتی شرکت مواد ویژه لیا شاهد بیشترین تغییر مالکیت سهام به نفع حقوقیها بود. بر این اساس دیروز حدود 730 هزار سهم «شلیا» به ارزش 345 میلیون تومان از سبد سهام معاملهگران حقیقی به پرتفوی حقوقیها منتقل شد.
کاهش هزینه دریافت تسهیلات مسکن
روز گذشته فرابورس ایران شاهد معامله حدود 102 هزار ورقه تسهیلات مسکن به ارزش حدود 8 میلیارد تومان در بازار ابزارهای نوین مالی بود. در این روز «تسه»ها در بازه 77 تا 80 هزار تومان نوسان کردند. به این ترتیب متوسط قیمت امتیاز تسهیلات مسکن در فرابورس، دیروز با افت 3/ 0 درصدی (نسبت به روز شنبه) به 79هزار و 288 تومان رسید. بیشترین افزایش قیمت روز گذشته در میان این اوراق نیز با رشد 8/ 1 درصدی به «تسه9601» رسید و در مقابل سررسید اردیبهشت 96 اوراق تسهیلات مسکن با بیشترین افت قیمت همراه شد. به این ترتیب نرخ سود واقعی دریافت وام از این طریق در 22 درصد باقی ماند. بررسیها نشان میدهد زوجهای تهرانی برای دریافت وام 100 میلیون تومانی مسکن با توجه به متوسط قیمت اوراق تسهیلات مسکن، باید 15 میلیون و 869 هزار تومان صرف خرید این اوراق کنند.