بازار دادوستد سهام هفته گذشته با ثبت 2/3 درصد رشد، کارنامه خيره كنندهاي به جای گذاشت تا معاملهگران به ثبت رکوردهای تازهاي در فصل بهار امسال امیدوارتر باشند.
در روز چهارشنبه شاخص کل بورس توانست بار دیگر رکوردشکنی کند و به 42 هزار واحد برسد. انتظار اولیه آن است که با بازگشایی نمادهای متوقف شاخص بتواند در دو هفته آینده به سطوح جدیدی دست یابد که 45 هزار واحد ميتواند هدف کوتاه مدتی برای شاخص باشد. شاخصی که پتانسیل مناسبی را در دو گروه پالایشی و پتروشیمی خود شاهد است. روز چهارشنبه شاخص توانست در حالی به 42 هزار واحد برسد که پتروشیمی شازند در بازگشایی نماد شگفتی ساز شد و این نماد که با تعديل قابل توجه پيشبيني سود خود را برای سال 91 از یک هزار و 987 ریال به سه هزار و 363 ریال افزایش داده و احتمالا با محافظهکاری عجیب سود سال 92 خود را یک هزار و 620 ریال اعلام کرده است، در بازگشایی نماد با اقبال بازار مواجه شد تا 6/43 درصد رشد قیمت را تجربه کند. این اتفاق تاثیرات کوتاهمدت و بلندمدتی را ميتواند بر بازار داشته باشد؛ از نظر تاثیر کوتاهمدت بازگشایی نماد شاراک توانست بازگشایی نماد سرمایهگذاری گروه توسعه ملی «وبانک» را پس از تعدیل 897 ریال به 951 ریال با صف خرید 15 میلیون سهمی مواجه كند. سرمایهگذاری توسعه ملی نیز صف خرید را تجربه کرد. در همین حال در میانمدت بيشتر کارشناسان بار دیگر به تجزیه و تحلیل پتروشیمیها پرداختهاند. همچنين جهش سود مورد انتظار از پتروشیمیهای نظیر زاگرس، خارک، مارون ميتواند روند مثبت شرکتهای هلدینگی نظیر خلیجفارس، نفت و پارسیان و سرمایهگذاریهای صندوق بازنشستگی و غدیر را در پي داشته باشد. در همین حال اولین تعدیلهای گروه تصفیه نفت در دو نماد نفت بهران و ایرانول هم نشان از رشد قابل ملاحظه این گروه دارد که همین امر ميتواند این گروه را نیز امسال صدرنشین سازد.
معاملهگران در بازار سهام همچنین در تحولات سیاسی شاهد اظهار نظر وزیر خارجه و همچنین معاون دکتر جلیلی مبنی بر دعوت از گروه 5+1 برای از سرگیری مذاکرات اتمی بودند؛ انتظار ميرود این سخنان با واکنش مثبت گروه 5+1 مواجه شود.
در همین حال در حوزه اقتصادی تلاش دولت برای مهار تورم که اینک در حوزه مواد غذایی و خدمات عمومی در حال رکوردشکنی است، افزایش یافته است. این در شرایطی است که هفته گذشته خبرهایي در مورد حذف ارز مرجع کالاهای اساسی مطرح شد که این امر جهش 40 درصدی بهای روغن نباتی و گوشت را به همراه آورد؛ اما اینک معاون اول رییس جمهوری ميگوید: دولت مکلف به تامین ارز مرجع برای کالاهای اساسی است و این روند را ادامه خواهد داد.
محمدرضا رحیمی افزود: خبری که از سوی قائم مقام وزیر صنعت، معدن و تجارت مبنی بر اینکه دولت به کالاهای اساسی ارز مرجع نميدهد، کاملا بیاساس و بدون نظر دولت بود.
وی با بیان اینکه در دولت چنین چیزی به تصویب نرسیده است، اظهارکرد: با افرادی سودجو که از این خبر سوء استفاده کردند و کالاهایی مانند روغن را در انبارها احتکار تا با ارز غیرمرجع بفروشند به شدت برخورد ميشود.
در همین حال برخی منابع غیر رسمی مدعی هستند با حذف ارز مرجع به زودی ارز مبادلاتی نیز محدودیتهایي را شاهد خواهد بود و تنها برخی از اولویتها ميتوانند ارز مبادلاتی دریافت کنند.در صورت جهش قیمت در ارز مبادلاتی و انتقال تقاضا به ارز آزاد شرکتهای دارای صادرات جایگاه بهتری را تجربه خواهد کرد.
در همین حال در حوزه بازار جهانی معامله گران شاهد نوسان فوق العاده بازار بودند؛ پس از کاهش شدید بهای فلزات رنگین و طلا، بازار در روزهای گذشته رو به افزایش گذاشت و بخش عمدهاي از افت قیمتها جبران شد.در بازار طلا قیمت به بالای هزار و 460 دلار رسیده است. بهای مس نیز با رشد قابل ملاحظهاي به 7 هزار و 103واحد رسید. بهای سه فلز آلومینیوم ،روی و سرب نیز به ترتیب
بهیک هزار و 879دلار، یک هزار و 883دلار و2هزار و 50 دلار رسید.
بهای سنگآهن نیز تقریبا در سطح ثابت باقی مانده است. در بورس کالا عرضه 60 هزار تنی شمش بلوم فولاد خوزستان با 62 هزار تن تقاضا مواجه شد و 184 ریال افزایش نسبت به قیمت قبلی به قیمت 15 هزار و 874 ریال در هر کیلو عرضه شد.
در بازار چه خبر بود؟
بازار روز چهارشنبه بازار مثبتی بود که برای سومین روز متوالی شاخص بیش از یک درصد رشد کرد. شاخص روز چهارشنبه با 468واحد رشد به 42هزار و 52واحد رسید. با ثبت این کارنامه شاخص در کل هفته پس از درگیری بازار با پرداخت وجه هلدینگ خلیج فارس توانست از روزهای دوشنبه تا چهارشنبه رشد پیوستهاي را به نمایش بگذارد. با این شرایط بيشتر معاملهگران انتظار تداوم رشد بازار را تا پیش از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری دارند؛ هر چند که بازار همیشه مترصد تغییر شرایط خود بر خلاف انتظار معاملهگران است.
در گروه تصفیه نفت، معاملهگران روز چهارشنبه شاهد اعلام گزارش نفت بهران بودند.
نفت بهران در 12 ماهه واقعی 2386 ریال به طور واقعی محقق کرده است. آخرین پیشبینی شرکت 2076 ریال بوده است. بنابراین پرونده سال 91 شرکت با تعدیل مثبت 15 درصدی است.
اما برای سال 92 در دومین پیشبینی 2953 ریال اعلام کرده است که در مقایسه با اولین پیشبینی رشد 5/18 درصدی روبهرو شده است. علت تعدیل افزایش 30 درصدی نرخ فروش و افزایش بهای تمام شده در خصوص ادتیوهای وارداتی از بابت تسعیر نرخ دلار از 2500 به 3500 تومان است. افزایش نرخ فروش بابت افزایش نرخ لوبکات (ماده اولیه اصلی شرکت) از 835 تومان به 1584 تومان بوده است.مقدار تولید و فروش شرکت در سال 91 نیز نسبت به آخرین پیشبینی تغییری نداشته و كل آن در 12 ماهه محقق شده است. مقدار فروش شرکت هم در سالجاری نسبت به سال 91 با رشدي حدود 19 درصد روبهرو شده است. در همین حال بازار در انتظار برای تعدیل سود 92 شرکت نفت بهران نیز هست.
در این گروه ایرانول سود حسابر سی شده سال 92 خود را منتشر کرده است و بر همان سود 1616 ریال تاکید کرده است.اما برای سال 91 مبلغ 2225 ریال به طور واقعی محقق کرده است که نسبت به پیشبینی شرکت یعنی 1547 ریال رشد 44 درصدی داشته است.افزایش نرخ فروش و کاهش بهای تمام شده و البته افزایش جزئی حجم فروش علت تعدیل شرکت بوده است. «شرانل» برای سالجاری نیز قابلیتهاي زیادی برای تعدیل سود خود دارد. هر چند که گزارش منتشره بورس در مورد این شرکت سود 2هزار و 225ریالی را قابل اتکا ندانسته است.
در این گروه، روز چهارشنبه مصاحبه سخنگوی کمیسیون تلفیق در مورد حذف سهم واریز به صندوق توسعه ملی شرکتهای پالایشگاهی موجب تشکیل صف خرید برای این گروه شد.
به گزارش خبرگزاری فارس، جعفر قادری نماینده مردم شیراز و سخنگوی کمیسیون تلفیق لایحه بودجه سال 1392 کل کشور، در جمع خبرنگاران به ارائه گزارشی از آخرین مصوبات کمیته متبوعش پرداخت و اصرار داشت که دولت در لایحه بودجه 92 پیشبینی کرده بود که سهم صندوق توسعه ملی از فرآوردههاي نفتی صادراتی 26 درصد باشد، اما چون قیمت نفت خام تحویلی به پالایشگاههاي داخلی 95 درصد قیمت فوب تعیین شده بود، غیر منطقی بود و کمیسیون آن را حذف کرد.
از دیدگاه کارشناسان این واریزی دیر یا زود حذف خواهد شد. در همین حال پالایشگاههای دولتی موظفند محصولات خود را به پخش و پالایش برای صادرات تحویل داده و پخش پس از صادرات و تبدیل آن براساس ارز مبادلاتی 24 درصد آن را نیز کسر ميکنند که با خصوصیسازی پالایشگاهها این شرکتها ميتوانند رأسا اقدام به صادرات و وجه حاصل را با نرخ آزاد تبدیل كنند. همین تفاوت ارز آزاد و مبادلاتی 36درصد بوده و پرداخت 26درصد نیز حتی در صورت لزوم پرداخت تاثیری بر شرکتها نخواهد داشت. با گذشت یک ماه از پایان سال هنوز گزارشی از وضعیت نمادهای متوقف پالایشگاهی منتشر نشده است، امری که ابهامات را افزایش داده است.
در گروه پتروشیمی، پتروشیمی جم و مدیران صندوق بازنشستگی روز پنجشنبه میزبان گروهی از فعالان بازار سرمایه بودند که در این بازدید حاضران از نزدیک با این مجتمع که بزرگترین واحد تولید اتیلن جهاناست، آشنا شدند. این شرکت که از نظر ظرفیت بزرگتر از پتروشیمی مارون است، قرار است در چند هفته آینده راهی تابلو بورس شود. این شرکت در مجاورت خلیجفارس در منطقه عسلویه و با دسترسی مستقیم به آبهای آزاد قرار دارد. پتروشیمی جم دارای ده کوره است که سه کوره گازی، سه کوره مایع و سه کوره مایع و گازی است و کوره دهم به صورت یدک در مدار و دارای ظرفیت 300 هزار تن پلیمر سنگین و 300 هزار تن پلیمر سبک است. در کنار این محصولات شرکت داراي واحد بوتن یک با ظرفیت صد هزار تن، واحد بوتادین با ظرفیت 115هزار تن است. توان تولید پتروشیمی جم به صورت تقریبی 20درصد بیش از پتروشیمی مارون در بخش تولید اتیلن است. در این بازدید دکتر هاتف، مدیرعامل سرمایهگذاری صندوق بازنشستگی با تاکید بر تلاش مدیران این شرکت برای به فعل رساندن تمامی پتانسیلهای «وصندوق» از برنامه مدون برای بهبود عملکرد شرکتهای زیر مجموعه خبر داد.به گفته هاتف، این شرکت به زودی با انتشار گزارش خود تعدیل سود جدیدی را به بازار اعلام ميکند. وی سرمایهگذاری صندوق بازنشستگی را شرکتی با پتانسیل مناسب که در بخشهای سودآور در حال فعالیت است، توصیف کرد که خبرهای مناسبی از شرکتهای زیر مجموعه آن از جمله فولادسازی صباخلیج فارس و دیگر شرکتهای فلزی آن وجود دارد.
در گروه پتروشیمی، گمرک از خارج شدن نام محصول پرطرفدار پتروشیمیایی «پلی پروپیلن» از لیست سیاه كالاهاي مشمول ممنوعيت صادراتي کشور خبر داد و اعلام کرد: صادرات این محصول پتروشیمیایی از مبادی مرزی کشور آزاد شده است.
به گزارش خبرگزاري مهر، آمارهای رسمی شرکت ملی صنایع پتروشیمی نشان ميدهد که سال گذشته 6/15 میلیون تن انواع محصولات پتروشیمی و فرآوردههای پلیمری به ارزش تقریبی 12 میلیارد دلار به بازارهای جهانی صادر شده است.
در گروه پتروشیمی، معاملهگران همچنین در انتظار عرضه تا 5/1 درصد از سهام هلدینگ خلیجفارس هستند، براساس شنیدههاي اولیه به دلیل شمار پایین کارکنان هلدینگ از 5درصد سهام اختصاص داده شده به کارکنان 5/3 درصد جذب شده و سازمان خصوصیسازی بقيه این سهم را در بازار عرضه خواهد کرد.
در گروه بیمهاي رفتار رخ داده در بازگشایی نماد بيمه آسيا با شگفتی بازار مواجه شده است. بیمه آسیا که اینک در قیمت 513ریال با صف خرید همراه است، هفته گذشته در شرایطی بازگشایی شد که پس از انجام افزايش سرمايه رشدي 115 درصدي را تجربه کرد.
مجمع بيمه آسيادر تاريخ 20 فروردين ماه با افزايش 405 درصدي سرمايه اين شرکت از محل اندوخته موافقت کرد و بهاين ترتيب سرمايه اين شرکت بيمهاي به رقم 2 هزار و 300 ميليارد ريال رسيد. در جريان بازگشايي نماد معاملاتي اين شرکت در دقايق پاياني بازار، بيش از 264 هزار سهم اين شرکت مورد دادوستد قرار گرفت که در نهايت قيمت 1105 ريال بهعنوان قيمت پاياني اين سهم درج شد. اما این معاملات باطل شد تا روز بعد قیمت سهام 513 ریال ثبت شود که با تشکیل صف خرید همراه شود، صفی که اینک بدون تحرک باقی مانده است.
در گروه بیمهای، سنديکاي بيمهگران ايران با ارسال نامهاي به رييس کميسيون اقتصادي، خواستار حذف ماليات مترتب بر بيمههاي شخص ثالث و همچنين 10درصد اين حق بيمهها به خزانه دولت شدند.
مديران عامل و نمايندگان23 شرکت در سنديکاي بيمهگران از رييس کميسيون اقتصادي مجلس شوراي اسلامي خواستهاند تا با هدف پيشگيري از رکود صنعت بيمه، با حذف کليه عوارض مندرج در لايحه پيشنهادي دولت محترم بهخصوص حذف موضوع واريز 10 درصد از حق بيمه شخص ثالث به خزانه، زمينه رشد و بالندگي صنعت بيمه فراهم شود.
در گروه تجهیزات، روز چهارشنبه بانک پاسارگاد مالکیت 54/5 درصد نماد مپنا را در اختیار گرفت. این بلوک را سازمان خصوصی سازی عرضه کرده بود.
در گروه غذایی، دبیر انجمن صنایع روغن نباتی از افزایش 40 درصدی قیمت روغن نباتی خبر داد و گفت: با توجه به تغییر سیاستهای دولت در تخصیص نرخ ارز مرجع برای واردات روغن خام از یکشنبه اول اردیبهشت ماه واردات روغن خام تنها با ارز مبادلهاي صورت ميگیرد.
قاسم فلاحتی در گفتوگو با ایسنا، با اشاره به وابستگی 90 درصدی کشور به واردات روغن خام افزود: تغییر نرخ ارز تاثیر مستقیمی بر قیمت تمام شده کالا دارد. بنابراین براساس مصوبه ستاد تنظیم بازار و هماهنگی به عمل آمده بین انجمن روغن نباتی و وزارت صنعت، معدن و تجارت افزایش 40 درصدی قیمت روغن نباتی تصویب شد.
در این گروه، قند شیرین خراسان در گزارش عملکرد 6 ماهه سال مالي منتهي به شهريور سال 92 توانست مبلغ 32 تومان به ازای هر سهم محقق كند که در مقایسه با پیشبینی قبلی 29 درصد رشد داشته است. شرکت برای سال مالی جاری خود نرخ فروش قند را 1548 تومان و نرخ فروش شکر را 1378 تومان در نظر گرفته است.این نرخها برای کل سال است. در 6 ماهه دوم سال نرخ فروش قند را با نرخ 17750 ریال و شکر بانرخ 15750 ریال و تفاله خشک با نرخ 6500 ریال در این پیشبینی لحاظ شده است.