شاخص کل فرابورس روز گذشته با افت اندک ۹/ ۰ واحدی(معادل ۰۸/ ۰ درصد) مواجه شد و در سطح هزار و ۸۶ واحد قرار گرفت. در جریان معاملات دیروز بیشترین تاثیر منفی بر شاخص از سوی نمادهای زیرمجموعه گروه فلزی رقم خورد. در عین حال، نمادهای زیرگروه پالایشی در این روز خوش درخشیدند و معاملات مثبتی را پشت سر گذاشتند. ضمن اینکه با افزایش تحرک سهامداران در بازار اول و دوم ارزش معاملات خرد نسبت به روز شنبه حدود ۴۵ درصد افزایش یافت. ارزش کل معاملات فرابورس نیز رشد ۷۰ درصدی را تجربه کرد.
در دومین روز هفته جاری فعالان فرابورسی دادوستدهای بیشتری را ثبت کردند. حجم و ارزش دادوستدها در این روز نسبت به روز شنبه به ترتیب با رشد ۱۵ و ۷۰ درصد مواجه شد. در این میان، معاملات بازار اول و دوم نیز رونق گرفت و در نتیجه حجم و ارزش آن رشد کرد. به نظر میرسد رفع ریسک سیاسی و بازگشت آرامش به بازارها در تقاضای سهام موثر بوده است. اما نکته قابلتوجه این است که با وجود رشد ارزش معاملات طی دادوستدهای دیروز، همچنان این متغیر از روزهای اوج خود فاصله نسبتا زیادی دارد. به عبارت دقیقتر، در یک ماه گذشته میانگین ارزش معاملات خرد سهام در بازار اول و دوم بالاتر از ۴۰ میلیارد تومان بوده است؛ در حالی که ارزش معاملات در پایان معاملات دیروز- در ادامه روزهای کمرمق خود در دو هفته اخیر- به زحمت به سطح ۳۰ میلیارد تومان نزدیک شد. دلیل این امر را باید در متغیرهای درونی بازار جست. چنانکه میدانیم اغلب شرکتها ملزم هستند تا طبق دستورالعمل، گزارشهای عملکرد ۹ ماهه خود را تا پایان دیماه به اطلاع سهامداران برسانند. این موضوع در کنار گزارشهای عملکرد ماهانه شرکتها برای دیماه، به ایجاد فضای انتظاری در بازار انجامیده است. بنابراین، تا زمان مزبور نمیتوان انتظار رشد چندانی در گردش نقدینگی داشت. البته این نکته را نباید از نظر دور داشت که متغیرهای موثر بر سودآوری شرکتها در وضعیت مناسبی قرار دارند و همین موضوع میتواند تقاضا را در روزهای آتی تقویت کند. دیروز در بازار اول و دوم فرابورس حدود ۱۰۱ میلیون سهم به ارزش بیش از ۲۹ میلیارد تومان دستبهدست شد. بیشترین گردش نقدینگی در بین نمادهای این دو بازار به دو نماد پتروشیمی زاگرس و گروه سرمایهگذاری میراثفرهنگی تعلق گرفت. به عبارت دیگر، حدود یکسوم ارزش معاملات خرد بازارهای اول و دوم به دو نماد «زاگرس» و «سمگا» اختصاص یافت. قدرتنمایی خریداران در دادوستدهای دیروز منجر به رشد قیمت و جابهجایی ۵ میلیارد تومان نقدینگی در نماد پتروشیمی زاگرس شد. به این ترتیب، «زاگرس» در صدر فهرست نمادها با بیشترین ارزش معاملات قرار گرفت. اقبال گسترده سهامداران به بزرگترین متانولساز فرابورسی یعنی-پتروشیمی زاگرس- را باید در سطح مطلوب قیمت متانول در بازارهای جهانی و افزایش نرخ دلار تا محدوده ۴۴۰۰ تومان نسبت داد. محصول عمده این شرکت، متانول صادراتی است که از این دو متغیر تاثیر شدیدی میپذیرد. این موضوع سبب شد تا زاگرس از روز شنبه جزو نمادهای پرمعامله قرار گیرد و نقدینگی قابل توجهی را به خود اختصاص دهد. نماد «سمگا» نیز طی روزهای اخیر معاملات پرحجمی را تجربه میکند که عمدتا به دادوستد سهام از سوی سهامداران عمده این شرکت بازمیگردد.
همگام با صنایع فرابورسی
نکته قابلتوجه در معاملات دیروز، رشد دستهجمعی قیمت سهام نمادهای زیرمجموعه گروه پالایشی بود. دیروز تمام نمادهای این گروه در بورس و فرابورس با افزایش قیمت همراه شدند. شاخص گروه پالایشی فرابورس دیروز ۱/ ۳ درصد رشد کرد تا بیشترین رشد روزانه شاخصهای صنایع فرابورسی ثبت شود. به نظر میرسد حرکت نفت برنت در آستانه ۷۰ دلار، در کنار صعود ۷/ ۱ درصدی نرخ دلار مبادلهای از نخستین روز دیماه، تاکنون انتظارات مثبتی از بهبود سودآوری نمادهای این گروه ایجاد کرده است. در دادوستدهای دیروز بیشترین تاثیر مثبت بر شاخص فرابورس از سوی پالایشیها صورت گرفت. به عبارت دقیقتر، روز گذشته نمادهای نفت ایرانول، پالایش نفت لاوان، نفت پاسارگاد و پالایش نفت شیراز جمعا ۷/ ۲ واحد از شاخص حمایت کردند.
از سوی دیگر، شاخص گروه فلزات اساسی فرابورس در پایان معاملات دیروز حدود یک درصد کاهش یافت. نمادهای این گروه، از جمله «ارفع» و «ذوب» بیشترین تاثیر منفی را بر شاخص به جا گذاشتند.در مجموع در معاملات دیروز شاخص ۱۵ صنعت فرابورسی کاهش یافت که عنوان بیشترین افت آن به گروه محصولات کاغذی تعلق گرفت. در مقابل ۸ گروه رشد شاخص را تجربه کردند. علاوه بر نوسانات قیمت در مقیاس صنایع، ارزش گروهی معاملات نیز جالب توجه است. دیروز بیشترین نقدینگی(-۲۰ درصد کل ارزش معاملات بازار اول و دوم-) به معامله در نمادهای گروه فلزات اساسی اختصاص یافت. معاملات نمادهای زیرمجموعه گروه پتروشیمی با اختصاص ۱۹ درصد ارزش معاملات در رتبه دوم قرار گرفت. همچنین، گروه هتل و رستوران و گروه پالایشی در رتبه سوم فهرست صنایع با بیشترین ارزش معاملات قرار گرفت.
توقفها و بازگشاییها
در ادامه رفت و برگشتهای دیروز، نماد معاملاتی شرکت آهن و فولاد ارفع پس از ارائه افشای اطلاعات با اهمیت، از طریق انجام حراج ناپیوسته و بدون محدودیت دامنه نوسان قیمت به گردونه معاملات بازگشت و قیمت هر سهم آن در پایان معاملات حدود ۵/ ۵ درصد کاهش یافت. این نماد در اوایل ساعات معاملاتی دیروز متوقف شده بود. آخرین اطلاعات این شرکت در سامانه کدال نشان میدهد که سود خالص پیشبینی شده «ارفع» با تعدیل منفی ۴۰ درصدی مواجه بوده است. «ارفع» دلیل اصلی این موضوع را افزایش بدهی ارزی ناشی از تغییرات نرخ ارز در فصل پاییز عنوان کرد.دیروز همچنین نماد معاملاتی شرکت سرمایه گذاری مسکن الوند برای برگزاری مجمع عمومی عادی سالانه صاحبان سهام از سوی ناظر بازار متوقف شد.
خرید بیشتر حقیقیها
از نکات قابل توجه در بازار اول و دوم تغییر کل مالکیت سهام به نفع سهامداران حقیقی بود. در جریان معاملات دیروز حدود ۸۵ میلیون تومان به ارزش دارایی فعالان حقیقی بازار اضافه شد. بیشترین خالص خرید حقیقیها به واسطه معامله در نمادهای پتروشیمی زاگرس، نفت ایرانول و گروه سرمایهگذاری میراث فرهنگی رقم خورد. در مجموع، سهامداران حقیقی در ۲۶ نماد قابلمعامله خرید بیشتری را ثبت کردند.