معاملات روز شنبه بورس تهران با رشد ۲۰۰ واحدی شاخص کل سپری شد. در این روز سهامداران عمده در سمت خرید سهام مشارکت فعالی داشتند. هر چند میزان حمایتها نسبت به معاملات روز چهارشنبه قبل از آن( ۱۹ اردیبهشت) با افت محسوسی همراه بود، اما سبب حفظ شاخص در محدوده مثبت شد. در این روز ۹۴ میلیون سهم به ارزش ۲۰ میلیارد تومان از سبد سهام معاملهگران حقیقی به پرتفوی حقوقیها منتقل شد. بیشترین توجه معاملهگران حقوقی بازار به گروه فلزات اساسی اختصاص داشت. در مقابل اما قندیها مورد توجه سهامداران حقیقی قرار داشتند.
طی معاملات این روز، سهام شرکت فولاد مبارکه در صدر نمادهای مورد توجه معاملهگران حقوقی قرار داشت. این نماد روز شنبه شاهد تغییر مالکیت ۳۳ میلیون و ۶۰۰ هزار سهم به ارزش حدود ۱۰ میلیارد تومان به نفع سهامداران عمده بود. البته در پایان معاملات هر سهم «فولاد» با افت قیمت همراه شد. در این میان بیشترین خرید صورت گرفته از سوی شرکت توسعه سرمایه رفاه به ثبت رسید که با تقاضایی بالغ بر ۴۰ میلیون سهم دنبال شد. همچنین روز شنبه جابهجایی بلوک ۰۶/ ۴ درصدی «فولاد» به قطعیت رسید. به این ترتیب شرکت سرمایهگذاری صدرتامین در جریان معاملات شنبه گذشته اقدام به عرضه بیش از ۳ میلیارد سهم «فولاد» بهصورت بلوکی کرد و سرانجام این معامله پس از یک هفته قطعی شد.
در حالی سهام گروه بانکی در تمامی روزهای معاملاتی با حمایت حقوقیها و صندوقهای بازارگردان همراه هستند که این روند در جریان معاملات روز شنبه با شدت بیشتری دنبال شد. در این میان بانک ملت خریدهای قابل توجهی را از سوی سهامداران عمده تجربه کرد؛ شرکت سرمایهگذاری مدبران اقتصاد با خرید ۱۷۵ میلیون و ۶۰۰ هزار سهم این شرکت، درصد مالکیت خود در سهام مزبور را به ۳۲/ ۲ درصد رساند. ضمن اینکه ۱۴۸ میلیون سهم دیگر «وبملت» از سوی گروه توسعه مالی مهر آیندگان خریداری شد. در این میان گروه مالی ملت و صندوق سرمایهگذاری بازارگردانی ملت نیز در مجموع اقدام به خرید یک میلیون سهم این بانک کردند.
گروه خودرویی نیز از دیگر صنایعی بود که طی معاملات شنبه بورس تهران مشارکت فعال حقوقیها را به خود دید. حمایت حقوقیها در معاملات این روز سبب شد تا نمادهای این گروه با رشد قیمت همراه شوند. در صدر این خریدها سهام ایران خودرو قرار داشت؛ بهطوریکه جابهجایی بیش از یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان نقدینگی در این نماد از پرتفوی سهامداران حقیقی به سبد سهامداران عمده منتقل شد. در گروه پالایشی نیز در حالی پالایش نفت بندرعباس تحت تاثیر حمایت سهامداران عمده در بین نمادهای اثرگذار بر رشد شاخص کل قرار گرفت که بیشترین خرید در این نماد از سوی صندوق سرمایهگذاری گنجینه زرین شهر انجام پذیرفت. صندوق مذکور، حدود ۲ میلیون سهم «شبندر» را به پرتفوی خود افزود. خرید ۳ میلیون سهم «ومعادن» فعالیت دیگر این صندوق در روز شنبه بود.
اقبال سهامداران خرد به خودرو
دومین روز هفته گذشته، شاهد چرخش زمین بازی معاملهگران بورسی بودیم. به این ترتیب روز یکشنبه، افزون بر ۲۸ میلیون سهم به ارزش تقریبی ۳ میلیارد و ۸۰۰ میلیون تومان از پرتفوی حقوقیها به سبد سهام معاملهگران حقیقی افزوده شد. به این ترتیب معاملهگران خرد بازار با خریدهای پرحجم خود در سهام گروه خودرویی و همچنین پتروشیمی مبین، تغییر مالکیت را به سمت خود هدایت کردند. بیشترین خرید سهامداران حقیقی به ارزش ۳ میلیارد و ۷۰۰ میلیون تومان در نماد «مبین» شکل گرفت. در حال حاضر هلدینگ خلیج فارس با در دست داشتن ۸۳ درصد از سهام پتروشیمی مبین بهعنوان سهامدار عمده این شرکت مطرح است. گروه خودرویی نیز از دیگر صنایعی بودند که با حجم بالایی از خرید توسط سهامداران خرد بازار روبهرو شدند. طی معاملات این روز، خالص خرید به ثبت رسیده در این گروه به بیش از ۲ میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان رسید و عمده خریدها در دو نماد سایپا و سایپا دیزل به ترتیب به ارزش ۹۳۰ و ۷۰۰ میلیون تومان انجام شد. روز یکشنبه سهام شرکت همراه اول نیز در فهرست نمادهای مورد توجه حقیقیها قرار داشت. به این ترتیب جابهجایی حدود ۲ میلیارد تومانی نقدینگی در مسیر حقوقی - حقیقی در این نماد شکل گرفت. البته دیگر همگروهی این نماد نیز در کانون توجه حقیقیها قرار داشت. بهطوریکه جابهجایی ۵۰۰ میلیون تومانی نقدینگی را به سمت سبد سهامداران خرد بازار تجربه کرد.
گلگهر نیز از دیگر نمادهای مورد توجه حقیقیها در بازار دیروز بود که با تغییر مالکیت حدود ۶۰۰ میلیون تومانی از پرتفوی حقوقی به حقیقی همراه شد. در آنسوی بازار، سهامداران عمده بازار بیشترین خرید را در گروه پالایشی انجام دادند که خالص خریدی بالغ بر ۲ میلیارد تومان داشت. در این راستا عمده خریدها در نماد پالایش نفت بندرعباس شکل گرفت. خالص خرید حقوقیها در نماد «شبندر» به حدود یک میلیارد تومان رسید. در این راستا ۲ میلیون سهم مزبور از سوی صندوق سرمایهگذاری گنجینه زرینشهر خریداری شد. البته این صندوق در سهام توسعه معادن روی ایران نیز در نقش خریدار ظاهر شد و روز یکشنبه ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار سهم مزبور را به پرتفوی خود افزود. پالایش نفت تبریز و اصفهان نیز از دیگر نمادهای مورد توجه در این گروه بودند که خالص خریدی بالغ بر ۳۰۰ میلیون تومان را تجربه کردند. در گروه فلزات اساسی نیز حقوقیهای بازار خریدهای پرحجمی در دو نماد فولاد خوزستان و ملی مس ایران داشتند. به این ترتیب خالص خرید حقوقیها در «فخوز» به ۷۷۰ میلیون تومان و در نماد «فملی» به ۶۳۰ میلیون تومان رسید. در این گروه خرید فولاد مبارکه نیز به ارزش ۴۴۰ میلیون تومان همچنان با اقبال همراه بود. در این نماد ۳ میلیارد سهم از سوی شرکت توسعه سرمایه رفاه جمعآوری شد. این حقوقی در حال حاضر سهامدار ۶۱/ ۷ درصدی «فولاد» است.
تداوم فعالیت حقیقیها در سمت خرید
در جریان معاملات روز دوشنبه برای دومین روز متوالی شاهد خریدهای سنگین از سوی سهامداران خرد بازار بودیم. به این ترتیب خالص تغییر مالکیت میان بازیگران اصلی بازار نیز با کمرنگ شدن نقش حقوقیها، به نام سهامداران حقیقی بازار رقم خورد. در این روز حدود ۱۳۶میلیون سهم به ارزش ۱۸ میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان از پرتفوی حقوقیها به سبد سهام معاملهگران حقیقی منتقل شد.
در این روز خودروییها بیش از سایر صنایع بورسی مورد توجه سهامداران خرد بازار قرار گرفتند. بیشترین خرید این دسته از معاملهگران نیز در سهام شرکت ایران خودرو انجام پذیرفت. با وجود تصمیم ترامپ مبنی بر خروج آمریکا از عهدنامه برجام به نظر میرسد فعالان بازار نسبت به پایبندی اروپاییها نسبت به تعهداتشان خوشبین بودند. موضوعی که سبب شده است نمادهای زیرمجموعه این گروه با اقبال معاملهگران به مدار صعودی بازگردند.
گروه مالی ملت بهعنوان سهامدار عمده شرکت واسپاری ملت روز دوشنبه اقدام به عرضه بیش از ۱۱ میلیون سهم این شرکت کرد. به این ترتیب با عرضه مزبور که ۵/ ۱ درصد از سهام «ولملت» را شامل میشد، درصد مالکیت گروه مالی ملت به ۹/ ۶۵ درصد کاهش یافت. در حال حاضر شرکت مدیریت سرمایه آتیه خواهان و بیمه ما هر کدام با در اختیار داشتن ۱۰ درصد از سهام واسپاری ملت، از دیگر سهامداران حقوقی این شرکت محسوب میشوند.
در جریان معاملات روز دوشنبه، بانکیها همچنان با خرید و حمایت از سوی معاملهگران حقوقی همراه شدند. در این میان بیشترین خرید را بانک صادرات تجربه کرد که با خرید حدود ۶۰ میلیون سهمی از سوی گروه مالی سپهر صادرات بود. همچنین در نماد بانک پارسیان نیز ۲۰ میلیون سهم را شرکت سرزمین پهناور مهر و ۷۰۰ هزار سهم دیگر را شرکت نگار نصر سهم خریداری کرد. روندی مشابه در نماد بانک ملت با جمعآوری ۳ میلیون و ۵۰۰ هزار سهمی از سوی گروه مالی ملت و ۵ میلیون و ۵۰۰ هزار سهمی از سوی صندوق سرمایهگذاری بازارگردانی ملت دنبال شد. در این راستا ۳ میلیون و ۷۰۰ هزار سهم بانک تجارت را نیز صندوق سرمایهگذاری بازارگردانی تجارت ایران خریداری کرد.
حمایت سهامداران عمده از پالایشیها
بازار سهام در ادامه روند صعودی خود، روز سهشنبه نیز با افزایش ۲۰۲ واحدی شاخص کل، هفتمین روز متوالی مثبت را سپری کرد. در این روز شاخص سهام تا آستانه ورود به کانال ۹۵ هزار واحدی نیز پیش رفت. مالکیت سهام در این روز اما پس از دو روز سیطره فعالان حقیقی، به نام معاملهگران حقوقی بازار برگشت. به این ترتیب روز سهشنبه حدود ۹ میلیون سهم به ارزش یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان به پرتفوی معاملهگران حقوقی افزوده شد. بیشترین خرید سهامداران عمده در این روز، در سهام پالایشی شکل گرفت. در این روز خالص خرید حقوقیها در گروه پالایشی به یک میلیارد و ۷۰۰ میلیون تومان رسید که بیش از یک میلیارد تومان آن به تغییر مالکیت پالایش نفت اصفهان تعلق داشت. نماد پالایش نفت بندرعباس نیز وضعیتی مشابه را تجربه کرد. در این نماد طبق روال هر روز شاهد خریدهای پرحجم از سوی سهامدار حقوقی شرکت بودیم. به این ترتیب صندوق سرمایهگذاری گنجینه زرین شهر اقدام به جمعآوری حدود یک میلیون سهم «شبندر» کرد. سخنان ترامپ درخصوص دستور کاهش قابلتوجه خرید نفت از ایران سبب شد تا روز سهشنبه قیمت نفت برنت برای نخستینبار طی سه سال و نیم گذشته، به بیش از ۷۸ دلار در هر بشکه افزایش یابد. این مساله به دلیل اینکه ناشی از تنشهای موجود بود، کاهش تقاضا در نمادهای پالایشی فعال در بازار سهام را به دنبال داشت. افزون بر این حقوقیهای بازار، روز سهشنبه به حمایتهای خود از سهام بانکی ادامه دادند. در این راستا گروه مالی سپهرصادرات اقدام به خرید بیش از ۴۰ میلیون سهم بانک صادرات کرد. در نماد بانک تجارت نیز حدود ۳۰ میلیون سهم توسط صندوق سرمایهگذاری بازارگردانی تجارت ایران جمعآوری شد.
تغییر مالکیت به نفع حقوقیها در پایان هفته
طی معاملات روز چهارشنبه، بورس تهران معاملات خود را با رشد اندک ۳۴ واحدی شاخص کل پشت سر گذاشت. در این روز فشار فروش به ویژه در سهام خودرویی پس از شناسایی سود، عامل فشار بر شاخص شد تا این نماگر از فتح قله ۹۵ هزار واحدی بازماند. احتیاط در معاملات سهام کالایی، شناسایی سود در دادوستد برخی گروهها و گردش نقدینگی در بین صنایع کوچکتر بازار از مهمترین رویدادهای روز چهارشنبه بود. در این روز بازار سهام شاهد تغییر مالکیت افزون بر ۳۶ میلیون سهمی به ارزش ۸ میلیارد و ۲۰۰ میلیون سهام به نفع سهامداران عمده بازار بود.
بانکیها در این روز بار دیگر در صدر خرید حقوقیها قرار داشتند و تغییر مالکیت بیش از ۲ میلیارد تومانی را تجربه کردند. شرکت گروه مالی سپهر صادرات، سهامدار عمده بانک صادرات در این روز اقدام به خرید ۳۸ میلیون سهم «وبصادر» کرد و درصد سهام خود در این بانک را افزایش داد. در سهام بانک ملت نیز شاهد خرید یک میلیون و ۱۰۰ هزار سهمی صندوق سرمایهگذاری بازارگردانی ملت بودیم. شرکت گروه مالی ملت نیز در این روز اقدام به خرید حدود ۶۰۰ هزار سهم «وبملت» کرد.