ه برای مدتی خبری از آن نبود به بازارها باز شده است. با اینکه در ابتدای سال ۲۰۲۰ آمریکا و چین با انعقاد فاز اول قرارداد تجاری به سوی توافقی جامع در حرکت بودند، مجددا در روزهای اخیر این تنشها شدت گرفته است. جنجالهای لفظی مقامات دو کشور درباره پاندمی کرونا و بسته شدن کنسولگری چین در هوستون، سبب شد تا نااطمینانیها در بازارها به نقطه اوج خود برسد. در حقیقت عواملی که فقط یکی از آنها میتوانست برای ماهها سبب افزایش قیمت طلا شود، در میانه سال ۲۰۲۰ میلادی در یک زمان در فضای اقتصادی حضور دارند و همین عامل سبب شده است که ارزش طلا در چهار ماه گذشته بیش از ۲۱ درصد افزایش پیدا کند.
لحظات تاریخی اونس
طلا در نیمقرن اخیر جهشهای متفاوتی را به دلایلی با ماهیتهای متفاوت تجربه کرده است.
یکی از صعودهای تاریخی اونس به سالهای پایانی دهه ۷۰ میلادی و ابتدای سال ۱۹۸۰ بازمیگردد. در حالی که در سال ۱۹۷۸ بالاترین قیمتی که برای هر اونس از فلز زرد ثبت شده بود حدود ۲۴۳ دلار بود، سال پس از آن قیمت طلا با ۱۳۳ درصد رشد همراه شد. نهایتا در ماههای آغازین سال ۱۹۸۰ میلادی قیمت اونس به قله ۸۵۰ دلاری رسید. ارزشی که با در نظر گرفتن قیمتهای ثبات برای تمام دورهها هنوز هم میتواند جزو یکی از بالاترین قیمتهای تاریخ باشد. تحلیلگران سه عامل مهم را دلیل رشد ناگهانی قیمت اونس در آن سالها عنوان کردهاند؛ تهاجم شوروی به افغانستان در آخرین روزهای دهه ۷۰ میلادی و بالاگرفتن تنشهای سیاسی میان ایران و آمریکا در آن سالها و افزایش نرخ تورم در کشورهایی مانند آمریکا سه دلیلی بودند که اونس را به قله آن سالها رساندند. طلا بیش از دو دهه پس از آن هیچگاه نتوانست قله ۸۵۰ دلاری را لمس کند.
در ماه مارس ۲۰۰۸ نیز به دلیل تضعیف بیسابقه دلار و افزایش تنشهای سیاسی مجددا طلا اوج گرفت و توانست به قیمت ۷۳۰ دلار برسد که در آن مقطع قله ۲۶ ساله طلا محسوب میشد. اما در نهایت پس از بحران مالی و خلل در روند ریکاوری اقتصادی فلز زرد طی دو مرحله توانست به بالاترین قیمت خود برسد. ابتدا در سپتامبر سال ۲۰۱۰ میلادی و به دلیل نگرانی درباره اختلال در روند ریکاوری اقتصاد از بحران مالی سال ۲۰۰۸ اونس به قله ۱۲۶۹ دلاری رسید و سپس با برداشتن یکی از بلندترین گامهای خود به دلیل بحران بدهی دولتها به قله ۱۹۲۰ دلاری رسید. قیمتی که تا دیروز دست نیافتنی بود و در نهایت و به دلیل عوامل ذکر شده، مجددا توسط اونس فتح شد.
پیشبینی تحلیلگران
با اینکه قیمت طلا در سالجاری بیش از ۲۸ درصد رشد کرده است و سقف تاریخی خود را شکسته است، اما همچنان تحلیلگران به ادامه روند صعودی باور دارند. مارک چندلر استراتژیست ارشد بازارها در Bannockburn Global Forex معتقد است که فلز زرد به راحتی میتواند قبل از پایان رالی کنونی از مرز ۲۰۰۰ دلاری عبور کند. این تحلیلگر بازار طلا در این باره گفت: با اینکه صحبت درباره مرز مقاومتی طلا در قیمتهایی که تاکنون تجربه نشده سخت است، اما اگر نگاه ما به مقدار نرخهای بهره و روند ارزش دلار منطقی باشد، هدف ۲۵۰۰ دلاری برای طلا دور از دسترس نیست.
پایه تحلیل کارشناسان بر این استدلال استوار است که مسائلی که اکنون سبب افزایش قیمت طلا شده است، عواملی نیستند که به سرعت قابل رفع شدن باشند. سایه عواملی مانند افزایش تنشها میان آمریکا و چین و تاثیر پاندمی کرونا بر اقتصاد که بازیگران مهم افزایش قیمت اونس هستند، در کوتاهمدت بر بازارها مسلط خواهند بود و تا زمانی که سرمایهگذاران با نااطمینانی در فضای اقتصادی مواجه باشند، اقدام به خرید داراییهای بدون ریسک خواهند کرد.
دانیل پاویلونیس کارشناس بازارها در RJO Futures معتقد است که اکنون دلارهای بسیار زیادی چاپ و به اقتصاد تزریق شده است و به همین دلیل دلار در معرض افت ارزش قرار گرفته است و برای نجات از روند کنونی راه سختی در پیش دارد. همین موضوع سبب خواهد شد تا در بازه میانمدت روند قیمت طلا برای حفظ ارزش دارایی سرمایهگذاران صعودی باشد.