سقوط بازار طلا بعد از دو ماه پررونق در این بازار، سرمایهگذاران بازار جهانی فلز زرد را با نگرانیهایی مواجه کرد. عامل اصلی آن نیز برنامه افزایش نرخ بهره ایالاتمتحده و انتظارات افزایش عرضه در بازارهای جهانی بود. اما روند بانکهای مرکزی در مبادلات طلا نشان میدهد بعد از سال ۲۰۰۸ بانکهای مرکزی علاقه خود را نسبت به فلز زرد حفظ کردهاند. در همین راستا پیشبینی میشود مانند سال گذشته، در سال ۲۰۲۱ نیز بانکهای مرکزی خریدار خالص طلا باشند. این میتواند در تحلیل روند بلندمدت طلا بسیار موثر باشد.
در چند هفته گذشته، قیمت طلا دچار افت شده است. فلز زرد بعد از لمس کف قیمتی هزار و ۶۷۰ دلاری در سالجاری میلادی در انتهای ماه مارس، در اوایل ماه می توانست روند صعودی را در پیش بگیرد و نزدیک به هزار و ۹۲۰ دلار معامله شود. در ماه ژوئن اما با مشخصشدن برنامه فدرالرزرو مبنیبر کاهش نرخ بهره روند کاهشی خود را شروع کرد و تا سطح حمایتی هزار و ۷۶۰ دلاری نیز رسید. طلا در آخرین روز معاملات در هفته گذشته در ابتدای روز جمعه توانست تا هزار و ۷۹۰ دلار نیز بالا برود، اما در پایان روز به کانال هزار و ۷۷۰ دلاری بازگشت. سرمایهگذاران باید نگاه بلندمدت داشته باشند و به آنچه در کوتاهمدت اتفاق میافتد توجه خاصی نکنند. با نگاه به دادههای کوتاهمدت، قیمت طلا ممکن است کمی بیشتر سقوط کند.
با این حال، هرچه قیمت فلز زرد پایین بیاید، فرصت خرید بهتر میشود. اما چرا معاملهگران و سرمایهگذاران باید نسبت به طلا خوشبین باشند؟ سرمایهگذاران باید نگران زمانی باشند که بانکهای مرکزی نسبت به طلا بدبین شوند و شروع به خارج کردن ذخایر خود کنند. اما در حال حاضر بانکهای مرکزی و خریداران بزرگ، هنوز در بازار در حال فعالیت هستند. در سه ماه اول ۲۰۲۱، بانکهای مرکزی ۵/۹۵ تن طلا خریداری و آن را ذخیره کردند. سال گذشته نیز آنها بهطور خالص، خریداران طلا بودند. سال ۲۰۲۱ یکی از چالشبرانگیزترین سالها برای بانکهای مرکزی از زمان بحران مالی سال ۲۰۰۸ بود. حتی در آن زمان بانکهای مرکزی طلاهای خود را نفروختند. با بازنگری در اتفاقات گذشته خواهید دید که بانکهای مرکزی از سال ۲۰۱۰ خریداران طلا بودهاند. تحلیلگران و کارشناسان بازار نیز معتقدند بانکهای مرکزی خرید طلا را در ماههای آینده ادامه میدهند. موسسات مالی که وجه نقد دلاری زیادی دارند نیز برای متنوعسازی داراییهای خود، فلزات گرانبها را خریداری میکنند. شورای جهانی طلا (WGC)، بهطور سالانه از همه بانکهای مرکزی درباره برنامه آنها برای ذخایر طلا میپرسد. اینکه برنامه خرید بیشتر دارند یا فروش ذخایر یا حفظ همین ذخایر. در جدیدترین نظرسنجی شورای جهانی طلا، حدود ۲۱ درصد از پاسخدهندگان گفتهاند در ۱۲ ماه آینده طلای بیشتری میخرند. بر این اساس، سرمایهگذاران همچنان در مورد طلا صعودی هستند و معتقدند بانکهای مرکزی مقدار بیشتری از آن را خریداری میکنند و قیمتها را بهطور قابلتوجهی افزایش میدهند. در صورت ادامه خرید بانکهای مرکزی، سرمایهگذاران بازار جهانی باید این فلز گرانبها را دنبال کنند.
تتر، چالشی برای ثبات سیستم مالی
یک مقام ارشد فدرال رزرو استیبلکوین تتر (Tether) را خطری برای ثبات مالی سیستم خواند. روز جمعه اریک روزنگرن، رئیس فدرال رزرو بوستون، این رمزارز را در میان «چالشهای ثبات مالی» بانک مرکزی ایالاتمتحده نام برد. او گفت: «در طول همهگیری، طیف داراییهای تتر بسیار گسترده شده است.» «من فکر میکنم ما باید بهطور گستردهتری در مورد آنچه میتواند بازارهای اعتباری کوتاهمدت را مختل کند، فکر کنیم و مطمئنا رمزارزهای ثابت میتوانند یکی از این عوامل باشند.» تتر نقشی اساسی در لولهکشی بازار ارزهای دیجیتالی یک تریلیون دلاری دارد. معاملهگران برای استفاده سریع از فرصتهای آربیتراژ، برای جابهجایی سریع ارزش دلار بین صرافیها از آن استفاده میکنند. بهرغم شک و تردیدهای طولانیمدت در مورد امور مالی تتر، این رمزارز تقریبا در کل تاریخ خود با یک دلار معامله شده است و با وجود ظهور استیبلکوینهای جدید با سابقه پاکتر، تتر همچنان بزرگترین استیبلکوین بازار رمزارزها است.