براساس تازه ترین اطلاعات منتشر شده، شرکت قزاقستانی در زمینه اجرای پروژه معدن طلای داشکسن چندان خوش قول نبوده؛ به طوری که طبق اظهارات مسئولان، این پروژه از زمان اجرا تاکنون تنها حدود 20 درصد پیشرفت فیزیکی داشته است.
معدن طلای داشکسن همان معدن طلای معروف ساری گونی است که چند سال پیش غول معدنکاری انگلیسی-استرالیایی جهان، ریوتینتو مطالعات اکتشافی آن را انجام داد و در حالی که قصد داشت کار بهره برداری از معدن را آغاز کند با اتفاقاتی که رخ داد در نهایت عطای این پروژه را به لقایش بخشید و از ایران خارج شد.
البته بعدا ادعا شد که ریوتینتو به دلیل غیراقتصادی بودن میزان ذخیره طلای ساری گونی از این پروژه خارج شد اما اظهارات اخیر برخی مسئولان حاکی از آن است که برخی فشارها به این شرکت به دلیل صرفا انگلیسی بودن باعث شده تا ریوتینتو از ادامه اجرای پروژه معدن طلای ساریگونی صرف نظر کند.
از جمله اینکه اخیرا مدیرکل نظارت و ارزیابی سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی کشور طی اظهاراتی با اشاره به اینکه در زمینه جذب سرمایه گذاری خارجی در بخش معدن سابقه خوبی نداریم، عنوان کرد: ریوتینتو بعد از سرمایهگذاریهای زیادی که در معدن طلای داشکسن انجام داد با یک حکم وزارت صنایع وقت از این معدن کنار گذاشته شد.
همچنین محمدرضا بهرامن، نائب رئیس خانه معدن تاکید کرده که بیرون کردن ریوتینتو از معدن طلای ساریگونی اقدامی غیرقانونی بود و در همان زمان نیز خانه معدن نسبت به این کار اعتراض خود را اعلام کرد.
خروج ریوتینتو از معدن طلای ساری گونی تقریبا مربوط به اواخر سال 1389 و اوایل سال 1390 می شود و بعد از کار بهره برداری از این پروژه به یک شرکت قزاقستانی واگذار شد که به گفته مسئولان این شرکت تاکنون به وعده های خود در زمینه بهره برداری از این پروژه عمل نکرده است.
در این رابطه حامد قادرمزی، نماینده مردم قروه و دهگلان در مجلس روند پیشرفت بهره برداری از کارخانه طلای داشکسن را مناسب نداشت و گفت: این روند به هیچ عنوان قابل قبول نیست.
در همین حال محمدرسول شیخی زاده، فرماندار قروه نیز طی اظهاراتی گفت: شرکت قزاقستانی مجری طرح، تعهد کرده بود که کارخانه فرآوری طلا در این معدن شهریور ماه امسال بهره برداری شود که این تعهد عملی نشد.
او با اشاره به اینکه این شرکت برای بار دوم تحقق تعهد خود را به پایان اسفندماه جاری موکول کرده است، ادامه داد: این تعهد نیز به دلیل حجم پایین کار انجام شده، تحقق نخواهد یافت.
به گفته فرماندار قروه در حال حاضر پیشرفت فیزیکی این طرح در حدود 20 درصد است که این حاکی از عملکرد ضعیف شرکت قزاق در اجرایی کردن طرح است.
گفته می شود در صورت راه اندازی کارخانه و معدن طلای داشکسن ظرفیت ایجاد 2000 شغل مستقیم و غیرمستقیم در منطقه به وجود می آید. طبق گزارشهای منتشر شده معدن طلای ساریگونی 14 میلیون و 500 هزار تن کانسنگ طلا با عیار 1.2 گرم بر تن ذخیره قطعی دارد.
چند سال پیش میزان سرمایهگذاری برای بهرهبرداری و ساخت واحد فرآوری معدن ساریگونی حدود 500 میلیون دلار اعلام شد. از معدن طلای ساریگونی به عنوان بزرگترین معدن طلای ایران یاد می شود.