اونس طلا اين هفته را در كانال 1300 دلاري آغاز كرد، درحاليكه در پايان معاملات هفته گذشته قيمت بيش از يك درصد كاهش يافته بود و با ثبت بهاي 1285 دلار، به محدوده ميانگين قيمتي يك ماهه خود رسيد. البته در اين ميان اما اخبار سياسي و اقتصادي كشورهاي بزرگ دنيا از جمله آمارهاي اقتصادي آمريكا و تنشهاي اوكراين تاثيرات متفاوتي را بر قيمت طلا گذاشتند. روسيه كه با پشت سر گذاشتن آمريكا، بعد از چين و استراليا به سومين توليدكننده بزرگ طلاي جهان تبديل شده است، اين روزها نقش پررنگي در بازار طلا دارد. بحران ميان روسيه و اوكراين هنوز وجود دارد و از بين نرفته است؛ اما يكي از مهمترين علل كاهش اونس در هفته گذشته، اظهارات پوتين رئيسجمهور روسيه درباره تنشهاي اوكراين بود. پوتين در جديدترين موضع خود خواستار عقب نشيني ارتش روسيه از مرزهاي اوكراين شده، همچنين از جداييطلبان در شرق اوكراين خواست تا برگزاري همه پرسي را به تعويق بيندازند.
معاملهگران و سرمايهگذاران طلا بر همين اساس از صحبتهاي آشتيجويانه ولاديميرپوتين تاثير گرفتند و بهاي طلا را كاهش دادند. اما جدايي طلبان طرفدار روسيه درخواست پوتين براي به تاخير انداختن همه پرسي در مناطق شرقي اوكراين را ناديده گرفتهاند و همه پرسي را روز يكشنبه بدون حضور ناظران مستقل با هدف استقلال دو منطقه تحت كنترل خود در شرق اوكراين شروع كردند.
مساله اوكراين به اين راحتي از معادلات حذف نخواهد شد. با توجه به اينكه كي یف، اتحاديه اروپا و آمريكا رسما نتايج همهپرسي را مردود خواندند، احتمال بازگشت تنشها كاملا وجود دارد و در صورت بازگشت تنشها، اوكراين دوباره در بازار طلا عامل افزايشي خواهد شد.
در كنار اين موضوع، سفر پوتين به كريمه و تبديل پول رسمي اين شبه جزيره به روبل روسيه را هم بايد مد نظر داشت كه به تنشهاي احتمالي پيش رو بيشتر دامن خواهد زد. بحران اوكراين موجب شده تا قيمت طلا از ابتداي امسال تاكنون 7 درصد افزايش داشته باشد و بخشي از كاهش شديد سال گذشته را جبران كند.
سرمايهگذاران نگران اين مساله هستند كه در صورت حل و فصل بحران اوكراين قيمت طلا به شدت كاهش يابد؛ چرا كه در آن طرف كره خاكي اتفاقات خيلي به سود طلا نيست.
آمارهاي اقتصادي آمريكا نشان از بهبود و احياي اقتصادي اين كشور دارد. آمارهاي منتشر شده در هفته گذشته در خصوص بهبود نسبي وضعيت بازار كار آمريكا نيز نگرانيهايي نسبت به كاهش بيشتر قيمت طلا را بهوجود آورده است. هفته گذشته تعداد متقاضيان بيمه بيكاري در آمريكا افت بيش از پيش بينيها را ثبت كرد. نرخ بيكاري آمريكا نيز طي ماه گذشته با 4/0 درصد كاهش به كمتر از 3/6 درصد رسيده كه اين رقم در پنج سال و نيم اخير بي سابقه بوده است. همچنين ميزان صادرات آمريكا طي ماه گذشته به بالاترين حد خود در 9 ماه اخير رسيده و اين مساله موجب شده تا كسري تجاري اين كشور با كاهش روبهرو شود.
با توجه به اينكه آمارهاي قوي از اقتصاد آمريكا نشان داد كه اقتصاد اين كشور به خوبي در مسير ترميم قرار دارد و اين امر ميتواند سبب تقويت موضع فدرال رزرو براي تعديل سياستهاي محرك اقتصادي اين بانك
شود.
بهبود وضعيت اقتصادي آمريكا ميتواند فدرال رزرو را به تعديل بيشتر سياست محرك اقتصادي وادارد كه به معناي تزريق دلار كمتر به بازار است. تصميم فدرال رزرو آمريكا براي كاهش 10 ميليارد دلاري محرك پولي، خود نيز فشار زيادي را بر قيمت طلا وارد كرده است.
جانت يلن رئيس فدرال رزرو آمريكا نيز در تازهترين اظهارات خود تاكيد كرد: بهرغم پيشرفت چشمگير در بازار كار و اشتغال و كاهش نرخ بيكاري اقتصاد آمريكا هنوز به حمايت نياز دارد و فدرال رزرو به اجراي سياستهاي انبساطي پولي ادامه خواهد داد. سخنان يلن در كميته مشترك اقتصادي كنگره آمريكا يك نكته مهم داشت كه مورد توجه كارشناسان و معاملهگران طلا واقع شد. از فحواي جملات رئيس فدرال رزرو بر ميآمد كه اقتصاد آمريكا به احيا ادامه ميدهد و همچنان در مسير بهبود است. اين بهبود به كاهش قيمت طلا ميانجامد، چون سرمايهگذاري در ديگر بازارها را امن نشان ميدهد. پنجشنبه هفته قبل يلن بار ديگر سخنراني داشت و مواضع چهارشنبهاش را تكرار كرد؛ اما اين بار در كميته اقتصادي سنا.
روز پنجشنبه هفته قبل همچنين بانك مركزي اروپا در نشست ماهانه خود چنان كه انتظار ميرفت، تغييري در سياستهاي پولي خود نداد. با اين وجود، فشار فزايندهاي روي بانك مركزي اروپا وجود دارد تا اقدامات محرك بيشتري را اجرايي كند؛ چراكه تورم منفي در اتحاديه اروپا باعث نگرانيهاي زيادي شده است. ارز واحد اروپايي در بالاترين قيمت خود در چند هفته گذشته در برابر دلار قرار دارد و قدرت اين ارز هم موجب نگراني مقامات اروپايي شده است.
رئيس بانك مركزي اروپا در كنفرانس مطبوعاتي اعلام كرد كه اين نهاد در نشست ماه ژوئن ممكن است نرخ سود را كاهش دهد، يا محركهاي مالي را در نظر بگيرد تا از تقويت يورو در برابر ساير ارزها جلوگيري كند. اظهارات روز گذشته ماريو دراگي در خصوص تثبيت نرخ بهره در حد 25/0 درصد و نگراني نسبت به افزايش ارزش يورو نيز تاثير زيادي بر افزايش ارزش دلار داشته و فشار زيادي بر قيمت طلا وارد كرده است.
از سوي ديگر ادامه روند خروج طلا از صندوقهاي بزرگ سرمايهگذاري جهان بهخصوص صندوق اس پي دي آر نيز به نگرانيهاي بينالمللي دامن زده است. ميزان ذخاير طلاي اين صندوق در هفته گذشته حدود 10 تن كاهش داشته است و به 782تن رسانده است. روند خارج شدن طلا از صندوقهاي سرمايهگذاري جهان و فروش سكه طلا در آمريكا، شرايط بازار طلا به شدت شكننده و بيثبات است و اين مساله قيمت فلز زرد را تحت فشار زيادي قرار داده است.
تقاضاي فيزيكي طلا در بازارهاي آسيايي نيز در هفتههاي اخير با كاهش نسبي روبهرو شده و سرمايهگذاران منتظر كاهش بيشتر قيمتها هستند. بهنظر افزايش تقاضاي فيزيكي از سوي كشورهاي بزرگ آسيايي مثل چين و هند نيز نخواهد توانست مانع از روند نزولي قيمت طلا در ماههاي آينده شود.
در مجموع برخي كارشناسان چشمانداز بازار طلا را در سايه بحران اوكراين و اجراي سياستهاي محرك پولي از سوي بانكهاي مركزي جهان را مثبت تلقي كرده و سرمايهگذاري بلندمدت را در اين بازار پيشنهاد ميكنند. اما در مقابل كارشناسان ديگري هستند كه رشد طلا را به واسطه بحران اوكراين موقتي و كوتاه مدت ميدانند و معتقد هستند، طلا زير فشار بهبود رشد اقتصادي آمريكا با كاهش شديدي روبهرو خواهد شد. در افراطيترين اين پيشبينيها موسسه متالفوكوس اعلام كرد، شايد قيمت طلا امسال بالاترين سطح خود را تجربه كرده، ولي به زودي به پايينترين حد خود يعني 1100 دلار در سال 2010 ميلادي خواهد رسيد.
اين موسسه بيان كرده است هر چند در كوتاهمدت كاهش نرخ تورم در اقتصادهاي توسعه يافته و نگراني از وضعيت مالي كشورهاي صنعتي و در حال توسعه، احتمال افزايش قيمت طلا را در برخواهد داشت، اما با فروكش كردن بحران اوكراين و بهبود شرايط اقتصادي آمريكا قيمت جهاني طلا نيز با كاهش بيشتري روبهرو خواهد شد.
پيشبيني قيمت طلا به زير 1100 دلار در حالي مطرح شده است كه هزينه اكتشاف، استخراج و توليد هر اونس طلا مابين 1030 تا 1080 دلار برآورد شده است.
در اين بين بازارها همچنان در انتظار شاخص خردهفروشي آمريكا بودند. به مجموع ارزش فروش كالاهاي پايدار و ناپايدار توسط خردهفروشان يك كشور، شاخص خرده فروشي گفته ميشود. با توجه به سهم بالاي حجم خريد مصرفكنندگان در كليت اقتصاد هر كشور، ميزان تاثيرات اين شاخص نيز در انواع بازارها بهصورت نسبي بالا است.
اين امر به آن علت است كه شاخص خردهفروشي علاوهبر نمايش كليت بازار مصرفكنندگان در اقتصاد هر كشور، حاكي از رشد مثبت يا منفي ميزان موفقيت كارخانههای توليدي در توليد و فروش است.
از ديگر آمارها و شاخصهاي مهم و تاثيرگذار روي قيمت طلا در هفته جاري ميتوان به شاخص تورم توليدكننده و مصرفكننده آمريكا در روزهاي چهارشنبه و پنجشنبه و آمار مجوز ساخت خانه در ايالات متحده در روز جمعه اشاره كرد. افزايش هر يك از آمارهاي ذكر شده منجر به كاهش قيمت طلا خواهد شد.