طلا در بیشتر مقاطع هفته کاری گذشته، رو به کاهش بود، اما تشدید کمتر از انتظار سیاستهای تحریکی از سوی بانک مرکزی اروپا، باعث شد که فلز زرد در کل هفته با یک دلار افزایش، به ثباتی نسبی برسد. با این حال کارشناسان همچنان افت طلا را پیشبینی میکنند. بازار دوشنبه گذشته را با قیمت 1251دلار برای هر اونس طلا شروع کرد و در پایان روز با 9 دلار کاهش به قیمت 1242 دلار رسید. این کاهش در ادامه کاهش چهار روز منتهی به دوشنبه بود. تقویت شاخص دلار از «عوامل بیرونی بازار» بود که در این روز بر افت طلا اثرگذار شد. با این حال دوشنبه روز اخبار مهم اقتصادی نبود و بازار بیشتر از عوامل موثر بر بازار هفته گذشته اثر میگرفت. در مقطعی از این روز، انتشار شاخص تولید ISM که ضعیفتر از پیشبینیها بود، اندکی قیمت طلا را بالا برد، اما اعلام اشتباه بودن این رقم و تصحیح آن، افزایش قیمت را جبران کرد. دوشنبه همچنین شاخص خرید مدیران بخش تولید اتحادیه اروپا منتشر شد که کمی ضعیفتر از پیشبینیها بود و به فشار روی یورو افزود. پیش از آغاز فعالیت بازار، شاخص خرید مدیران بخش تولید چین منتشر شد که خوب بود و میتوانست بر افزایش قیمت طلا اثر بگذارد، اما در نهایت تحت تاثیر دیگر رویدادها قرار گرفت.
ثبات میانه هفته
ولی سهشنبه طلا با ثباتی نسبی به 1243 دلار رسید، با این حال همچنان نزدیک به پایینترین سطح قیمتی چهار ماه گذشته قرار داشت. سهشنبه تورم بهای مصرفکننده اروپا برای ماه مه اعلام شد که نشانه افزایش اندکی بود. تورم پایین از چالشهای مهم منطقه یورو است. گزارش نرخ بیکاری اروپا هم سهشنبه رقم 7/11 درصدی را نشان میداد که کاهش اندکی نسبت به آمار ماه آوریل داشت. اینها همه انتظارها از نشست پنجشنبه شورای حکام بانک مرکزی اروپا را برای اتخاذ تصمیمات جدی بالا برد.
چهارشنبه نیز روز ثبات نسبی بود تا طلا روی قیمت 1243 دلار بسته شود. ثبات در روز چهارشنبه موضوع عجیبی نبود، چرا که روزهای پنجشنبه و جمعه اخبار اقتصادی مهمی داشتند که فعالان بازار را برای انجام معامله محتاط میکرد. انتظار برای نشست پنجشنبه بانک مرکزی اروپا و انتشار آمار اشتغالزایی روز جمعه، از عوامل ثبات بازار در روز چهارشنبه بود، اما چهارشنبه گزارش ملی اشتغالADP نیز منتشر شد که با نشان دادن آماری کمتر از پیشبینیها برای گزارش روز جمعه، در نهایت بخشی از قدرت سیگنالهای گزارش روز جمعه را گرفت. چهارشنبه انتشار متن مذاکرات مقامات فدرال رزرو هم اثری بر بازار نداشت؛ ولی پنجشنبه و جمعه روزهای داغی بودند.
آخر هفته داغ
پنجشنبه طلا در مقطعی به بهای 1257 دلار هم رسید، گرچه در نهایت به قیمت 1252 دلار رضایت داد. اقدامات تحریکی بانکهای مرکزی عمده دنیا عموما به افزایش بهای طلا منجر میشود؛ اما در مورد نشست پنجشنبه، به دلیل احتمال اتخاذ سیاستهایی که ممکن بود به فشار بیشتر روی یورو و در نتیجه تقویت شاخص دلار منجر شود، انتظار کاهش قیمت طلا میرفت، اما تشدید کمتر از انتظار سیاستهای تحریکی از سوی شورای حکام بانک مرکزی اروپا، در کل باعث فرستادن سیگنالهای افزایشی به بازار شد. بانک مرکزی اروپا چنانکه انتظار میرفت، اقدامات تحریکی جدیدی را در مورد سیاست پولی خود اعلام کرد که به خاطر نگرانیها در مورد رشد پایین اقتصادی اتحادیه اروپا و فشار تورم معکوس، انجام شد، اما این اقدامات به شدتی که انتظار میرفت نبود. به این ترتیب طلا پنجشنبه روی قیمت 1253دلار ایستاد.
اما روز جمعه نیز خبر اقتصادی مهم دیگری منتشر شد که برخلاف پیشبینیها نتوانست بازار را زیاد تکان دهد. فعالان و کارشناسان بازار به شدت در انتظار گزارش نرخ اشتغالزایی ایالاتمتحده در ماه مه بودند. گزارشی که روز جمعه منتشر شد نشان میدهد که بخشهای گوناگون اقتصاد آمریکا در ماه مه 2014، بیش از 217 هزار شغل ایجاد کردهاند. این نشانهای بسیار خوب از اقتصاد آمریکا است که به باور برخی حتی از احیا نیز گذشته و به مرحله رشد رسیده است؛ اما این آمار چنانکه انتظار میرفت نتوانست باعث تکاندادن بازار شود.
نخستین دلیل چنان که اشاره شد گزارش روز چهارشنبه بود. دلیل دوم میتواند مطابقت گزارش با پیشبینیها باشد و دلیل سوم نیز این است که برخی از معاملهگران طلا، افت 41دلاری دو هفته پیش را بیش از اندازه میدانند و در سقوط دادن بیشتر قیمتها تردید دارند. با تمام این اوصاف، روز جمعه قیمت طلا روی 1252 دلار برای هر اونس متوقف شد تا در هفته کاری تنها یک دلار رشد را تجربه کرده باشد. هفتهای که بر اساس پیشبینیها باید شاهد تداوم افت طلا میبود، با اقدامات مقامات بانک مرکزی اروپا، هفته ثبات شد. با این وجود، بیشتر کارشناسان همچنان روی کاهش بیشتر طلا حساب میکنند. دلایل این نگرش را در گزارش فردای «دنیای اقتصاد» از پیشبینی روند روزهای آتی بخوانید.
برای اطلاع از آخرین اخبار بازار طلا و سکه در ایمیل خود، در خبرنامه سایت زر عضو شوید.