علی پناهی، معاون عملیات و نظارت بورس کالا در خصوص عرضه محصولات فولاد مبارکه در بورس کالا و شائبه انحصار در این عرضه ها گفت: عرضه های فولاد مبارکه در بورس کالا به لحاظ تعدد عرضه بسیار بالا بوده و به دلیل ظرفیت تولیدی که دارد بزرگترین عرضه کننده محصولات تخت فولادی در ایران است. با این حال هیچ انحصاری از سوی بورس در عرضه محصولات فولادی متصور نیست و سایر شرکت ها نیز می توانند محصولات خود را مشروط به ارایه ضمانت های لازم در بورس کالا عرضه کنند.
معاون عملیات و نظارت بورس کالا بیان کرد: این ادعا که قیمت گذاری محصولات فولاد توسط فولاد مبارکه و بالاتر از بازار تعیین می شود نیز درست نیست چرا که طبق قانون و دستورالعمل های مرتبط اعلام قیمت پایه جزء حق عرضه کننده است اما تایید یا عدم تایید آن جزو حقوق و اختیارات بورس کالاست و معیار این رد و تایید ها توسط بورس براساس شاخص هایی نظیر قیمت های جهانی ، هزینه حمل احتمالی، نرخ تسعیر ارز، تعرفه و... است که در خصوص کالا به عنوان مثال برای محصولات فولادی برآورد و سپس با قیمت پایه مد نظر فولاد مبارکه می سنجد؛ چنانچه قیمت تعیین شده به گونه ای باشد که خریدار مورد نظر ترغیب به خرید از بورس کالا نشود یا بالاتر از نرخ بازار باشد بورس از تایید آن خودداری خواهد کرد.
وی تاکید کرد: با تمام این شرایط تا به حال نشده که فولاد مبارکه محصولات خود را عرضه کند و خریداری تقاضای خرید نداشته باشد سوال اینجاست که اگر فولاد مبارکه گران فروشی دارد چرا شرکت های مورد نظر فولاد خود را از طریقی غیر از بورس کالا تامین نمی کنند؟ آن ها می توانند واردات انجام دهند.
معاون عملیات و نظارت بورس کالا خاطر نشان کرد: بر فرض محال بورس کالا در تایید قیمت پایه محصولات فولادی و فروش به تولید کنندگان داخلی که توسط عرضه کنندگان تعیین می شود، دچار خطا شود اما با توجه ماهیت سیستم حراج و شناخت کامل خریداران از بازار جهانی و داخلی، این تایید اشتباه به طور طبیعی منجر به عدم فروش محصولات خواهد شد در صورتی که این اتفاق تا به حال نیفتاده است.
وی تصریح کرد: چنانچه در فرایند معاملاتی بورس کالا سه جلسه بگذرد و معامله ای صورت نگیرد این مجموعه قطعا اجازه عرضه مجدد در آن قیمت بدون حداقل تغییر شرایط را نخواهد داد و درخواست تجدید نظر در قیمت های اعلام شده را خواهد داشت.
پناهی عنوان کرد: همان طور که گفته شد مبنای تایید قیمت پایه محصولات فولاد مبارکه و یا هرشرکت دیگری در بورس میزان تعرفه ها، نرخ تسعیر ارز و سایر موارد است نه الزاما قیمت بهای تمام شده آن کالا برای آن شرکت و لذا این ادعا که قیمت تعیین شده بسیار بالاتر از بهای تمام شده برای شرکت می باشد، ادعایی رد شده است. در هر حال برای کاهش قیمت کشف شده باید هر کدام از موارد تاثیر گذار کاهش یابد و از آن جایی که این موارد بر اساس سیاست های اقتصادی تعیین می شود، عملا به بورس کالا مربوط نیست.
پناهی در خصوص پایین بودن قیمت فروش صادراتی محصولات مجتمع فولاد مبارکه نسبت به فروش داخلی هم گفت: چون صادرات این شرکت از طریق بورس کالا انجام نمی گیرد نمی توان در این باره اظهار نظر کرد، ولی از عرضه محصولات فولادی از طریق رینگ صادراتی بورس کالا کاملا استقبال می کنیم و هر زمان که شرکت مربوطه داوطلب عرضه باشد بورس کالا با در نظر گرفتن قوانین مربوطه این نظارت را بر عهده می گیرد و هیچ گونه مشکلی برای این فروش از طریق رینگ صادراتی ندارد.
وی در پاسخ به این سوال که چرا میزان عرضه های این شرکت افزایش نمی یابد گفت: در زمان پذیرش محصولات در هیات پذیرش در بورس توافقات بابت حداقل میزان عرضه در هفته ، ماه و سال تعیین می شود و نمی توان شرکت ها را مجبور به افزایش عرضه علاوه بر توافقات کنیم اگرچه انتظار بورس کالا با توجه به تقاضای بازار، افزایش این عرضه هست و ما از این موضوع استقبال و آن را پیگیری می کنیم.
وی در ادامه بیان داشت: علاوه بر فولاد مبارکه سایر شرکت های فولادی نیز می توانند محصولات خود را در بورس کالا عرضه کنند و ما هم این تقاضا را به آن ها کرده ایم اما متاسفانه آنها ضمانت های کافی برای عرضه را ندارند؛ اگر چه برای تشویق سایر شرکت ها ضمانت نامه ها را تسهیل کرده ایم.
معاون عملیات و نظارت بورس کالا در خصوص انتشار اوراق سلف موازی و عرضه این اوراق برای تنظیم بازار تاکید کرد: این مسئله نیز می تواند صورت گیرد چرا که عرضه اوراق سلف موازی علاوه بر تامین مالی به کشف قیمت دقیق تر نیز کمک می کند و بورس کالا برای این موضوع نیز آمادگی کامل دارد. بورس کالا برای تمام موارد گفته شده از قبیل عرضه در رینگ صادراتی بورس کالا، فروش اوراق سلف توسط این شرکت، عرضه محصولات سایر شرکت های فولادی و سایر موارد این چنینی آمادگی کافی دارد و موجبات این موضوعات را نیز فراهم آورده است.