رضا پدیدار در مصاحبه با رادیو اقتصاد افزود : قیمت نفت سبک آمریکا (وست تگزاس اینترمیدیت) در معاملات دیروز بورس نیویورک با 22 سنت افزایش به 50 دلار و 85 سنت، نفت سبک دریای شمال موسوم به برنت در معاملات بورس لندن و بورس های منطقه شرق آسیا با 40 سنت افزایش به 51 دلار و 87 سنت و سبد نفتی اوپک دیروز در مرز 48 دلار و 37 سنت نوسان داشت ولی امروز در معاملات الکترونیکی با چند سنت افزایش به 48 دلار و 51 سنت رسید.
وی همچنین با بیان اینکه قیمت نفت بصورت مستقیم تحت شعاع افزایش ارزش دلار قرار گرفته است، اظهارداشت: دلار یکی از ارزهای پایه ای در معاملات جهانی نفت است و با تغییر در شاخص های برابری دلار با سایر ارزها این تغییر روی بازار نفت هم اثر می گذارد چه بسا که این تاثیر را هم گذاشته است.
این کارشناس بازار انرژی گفت: بحث امیدواری معامله گران به توافق روسیه و اعضای اوپک برای همکاری به کمک به بازار نفت عامل دیگری بود که قیمت ها را هم تثبیت کرد هم نگذاشت کاهش پیدا کند.
وی در ادامه با بیان اینکه نشست 171 اجلاس اوپک 30 نوامبر در وین برگزار می شود، افزود: با توجه به وعده ای که روس ها به کاهش میزان تولید نفت داده اند و در عین حال تصمیمی که اعضای اوپک مبنی بر کاهش میزان تولید نفت البته بجزء ایران، لیبی و نیجریه گرفته اند این اقدام می تواند نقطه قوتی بر روند افزایش قیمت نفت در بازارهای جهانی باشد.
پدیدار در پاسخ به این پرسش که برخی عامل موثر در تحریک بازار انرژی را، افزایش دوباره میزان صادرات سوخت دیزل و بنزین چین می دانند گفت: در حال حاضر چین بعد از آمریکا دومین مصرف کننده نفت در جهان است.
وی با بیان اینکه چین به عنوان عضو غیر اوپکی روزانه چهار میلیون و 150 هزار بشکه نفت تولید می کند، افزود: چین هم تولید کننده نفت و هم یکی از واردکنندگان بزرگ نفتی و فرآورده های هیدرو کربنی در جهان است اگر روند خرید چین با توجه به کاهش ارزش پول ملی (یوآن) این کشور قدری کند شود این خطر وجود دارد که میزان خرید فرآورده های هیدرو کربنی به وسیله چین کاهش پیدا کند و این کاهش چرخ فرآیند پالایش را مقداری کند و ممکن است نگذارد قیمت ها به رشد منطقی خود برسند.
این کارشناس انرژی معتقد است که این اتفاق نخواهد افتاد چون چین هم یک کشور پر جمعیت و و هم از رشد اقتصادی بالای 6.5 درصد برخوردار است بنابراین خرید فرآورده های هیدرو کربنی از سوی این کشور کماکان به قوت خود باقی خواهد بود به عبارت دیگر کاهشی در ورود تقاضای فرآورده های هیدروکربنی و نفت خام در چین به وجود نخواهد آمد.
وی یادآورشد: در حال حاضر میزان صادرات نفت خام ایران به چین از 600 هزار بشکه در روز هم فراتر رفته است.