بخش دیگر گزارشی که به بررسی واردات و صادرات محصولات فولادی میپردازد نشان میدهد میزان واردات محصولات فولادی در 5 ماه نخست سال 95 نسبت به سال 94 کاهش یافته ولی میزان واردات فولاد خام در این مدت افزایشی بوده است. اما در بخش صادراتی روند برعکس است. محصولات فولادی در این مدت با صادرات بالاتری نسبت به 5 ماه نخست سال 94 روبهرو شده اما این میزان رشد به زحمت به 10 درصد میرسد اما صادرات فولاد خام در همین زمان دو برابر شده است. با این تفاسیر میزان صادرات در مدت مورد بررسی صعودی و واردات در مجموع نزولی بود. البته هنوز تراز بازرگانی فولاد در این مدت منفی است و واردات از صادرات کمتر و شکافی 150 هزار تنی را نشان میدهد. در این بین اما یکی از موضوعاتی که باید مورد اشاره قرار بگیرد آن است که وضعیت بازار فولاد کشور رکودی است و میزان خرید فولاد و محصولات فولادی با افت شدیدی در مقایسه با گذشته روبهرو شده است که این افت همانطور که پیش از این نیز بارها اشاره شده به دلیل افت بخشهای مسکن و برنامههای دولتی در بخش پروژههای عمرانی اتفاق افتاده است.
این شرایط باعث شده واردات از یک طرف کاهش یابد و برنامههای صادراتی از طرف دیگر تقویت شوند. این موضوع دو مساله را خاطرنشان میسازد؛ نخست آنکه ممکن است روند مورد بررسی از پایداری کافی برخوردار نباشد؛ به عبارتی کشور با آغاز رونق روندی معکوس را در پیش بگیرد و تراز منفی بازرگانی فولادی منفیتر شود. دوم آنکه شکل واردات تغییر کرده و واردات محصولات فولادی بار دیگر تشدید شود و در عوض کشور به سمت صادرات فولاد خام حرکت کند.
این موضوع در شرایطی قابل بحث و بررسی است که بازارهای دنیا در حال تغییر ماهیت است. بررسیها نشان میدهند در حال حاضر غولهای فولاد جهان همچون چین و هند در حال ایجاد اصلاحاتی در شکل تولید، صادرات و واردات فولاد و محصولات فولادی هستند. این کشورها در حال گذار از شرایط تولیدکنندگی مازاد و صادرات شدید در جهت اشباع بازارهای فولاد به سمت ثبات و کنترل روند تولید داخلی هستند که این موضوع باعث میشود واگنهایی که به این دو قطار عظیم متصل است – از جمله صنعت و بازار فولاد ایران – با شدت و ضعفهای جدی روبهرو شوند.