احمد مهدوی، در نشست خبری افزود: با آزاد شدن قیمت خوراک مایع پتروشیمی ها، خوراک نفتای کل صنایع پتروشیمی به جای ارز مبادلهای با ارز آزاد محاسبه خواهد شد.
روز گذشته نیز دولت همزمان با صدور مصوبهای مبنی بر جایگزینی نرخ ارز آزاد بهجای نرخ ارز مبادلهای در قیمتگذاری20 فرآورده نفتی، طرح گرانی 30 تا 40 درصدی قیمت انواع روغن موتور، پرافین و قیر در بازار را کلید زد.
انتقاد فعالان صنعت پتروشیمی از تصمیمات قیمتی درباره خوراک پتروشیمی
دبیر کل انجمن صنفی کارفرمایی صادرکنندگان محصولات پتروشیمی از تعیین فرمول جدید وزارت نفت برای فروش گاز اتان به صنایع پتروشیمی انتقاد کرد
مهدوی افزود: در فرمولی که ازجانب وزارت نفت تدوین شده است، هیچ یک از معیارهای قانونی اعمال نشده و با فرمول فعلی، نه تنها سرمایهگذار خارجی در صنعت پتروشیمی جذب نمیشود که حتی واحدهای پتروشیمی هم یکی پس از دیگری تعطیل خواهد شد.
وی با بیان اینکه خوراک، مهمترین مولفه برای جذب سرمایهگذاری در صنایع پتروشیمی است، اضافه کرد: گاز متان بعد از مذاکرات متعدد با وزارت نفت، با قیمتهای بالا و با احتساب قیمت گاز در هاب اروپا و آمریکا تدوین شد.
دبیرکل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی ایران گفت: تعیین قیمت هر مترمکعب متان به 8 سنت اصلا سودآور نیست و با قیمتهای فعلی متان، شرکتهای پتروشیمی بینالمللی هیچگونه انگیزهای برای سرمایهگذاری در صنعت پتروشیمی ایران ندارند حال با این وجود مسئولان وزارت نفت تصمیم گرفتند این قیمت را به 20 سنت افزایش دهند.
مهدوی با بیان اینکه اقدام جدید وزارت نفت تعیین یک فرمول غیرمنطقی برای فروش خوراک اتان به صنایع پتروشیمی کشور است، افزود: وزارت نفت در اقدامی عجیب برای فرمول فروش گاز اتان به صنایع پتروشیمی، کف و سقف قیمت تعیین کرده است به عبارت دیگر، اگر قیمت نفت در هر شرایطی به بشکهای تا 15 دلار هم کاهش یابد، قیمت فروش اتان به صنایع پتروشیمی به ازای هر تن نباید به کمتر از 220 دلار کاهش یابد که این موضوع رقابت با کشورهای رقیب همچون عربستان سعودی و قطر را در بازارهای جهانی ناممکن میسازد.
دبیرکل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی ایران گفت: وزارت نفت در تعیین فرمول گاز اتان، قانون را به نفع خودش تفسیر کرده است یعنی مسئولان وزارت نفت آییننامهای را برای تعیین خوراک پتروشیمیها تدوین و سپس در هیئت دولت به تصویب رساندند که با اصل قانون فروش خوراک که در مجلس شورای اسلامی تدوین و تصویب شده، مغایرت دارد.
مهدوی با بیان اینکه با قیمت فعلی و فرمول جدید فروش اتان باید فاتحه توسعه صنعت پتروشیمی را بخوانیم، اضافه کرد: در برخی کشورهای فاقد نفت و گاز همچون آلمان، شرکتهایی وجود دارند که صرفا از تولید و صادرات محصولات پتروشیمی و پلیمری، سالانه 70 میلیارد دلار درآمد دارند.
وی با بیان اینکه ایران با در اختیار داشتن ذخایر گاز و نفت جهان، عملا با فرمولهای فعلی هیچگونه شانسی برای توسعه صنعت پتروشیمی ندارد، گفت: هم اکنون قیمت فروش خوراک اتان در ایران در مقایسه با عربستان سعودی که فاقد ذخایر گاز بوده، دو برابر بوده و در مقایسه با آمریکا یک و نیم برابر بالاتر است.
مهدوی ادامه داد: ساخت واحدهای جدید پتروشیمی در ایران با فرمول فعلی خوراک اتان نه توجیه اقتصادی دارد و نه سرمایهگذاران خارجی انگیزهای برای سرمایهگذاری پیدا میکنند ضمن اینکه بر اساس اهداف برنامه ششم توسعه، باید حدود 50 تا 70 میلیارد دلار در صنعت پتروشیمی سرمایهگذاری شود که با قیمتهای فعلی خوراک، عملا هیچ سرمایهگذاری جدیدی اتفاق نمیافتد.
وی گفت: پیشنهاد شرکتهای فعال در صنعت پتروشیمی برای تعیین یک قیمت منطقی و فرمول خوراک اتان، احتساب ارزش حرارتی این محصول گازی است اما در عمل وزارت نفت خوراک را بر اساس منافع خود تنظیم کرده و این قیمت حتی مغایر با فضای رقابتی تعیین شده است.
مهدوی با اشاره به مصوبه جدید وزارت نفت مبنی بر محاسبه قیمت ارز خوراک مایع شرکتهای پتروشیمی با ارز آزاد خاطرنشان کرد: پیش از این ارز مبادلهای برای فروش خوراک مایع به صنایع پتروشیمی مورد محاسبه قرار میگرفت که از اول آبان ماه به جای ارز مبادلهای ارز آزاد جایگزین شده است.
دبیرکل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی با بیان اینکه با فرمول و قیمت جدید تعیینشده، فروش خوراک اتان به صنایع پتروشیمی امکان تحقق اهداف توسعهای در این صنعت و رقابت کشورهایی همچون عربستان و قطر وجود ندارد، افزود: هیچ معیار اقتصادی برای محاسبه قیمت و فرمول فروش خوراک اتان به پتروشیمیها وجود ندارد.