معاملات مسکن شهر تهران در شهریورماه کاهش ۱۸ درصدی را نسبت به مرداماه تجربه کرد. در شهریورماه سال جاری ۱۴ هزار و ۳۰۰ مورد معامله آپارتمان مسکونی در شهر تهران انجام شد. این رقم در مردادماه ۱۷ هزار مورد بود. همچنین آمارها نشان میدهد رشد ۳۰.۱ درصدی معاملات مردادماه نسبت به ماه مشابه سال قبل در شهریورماه دچار سکته خفیف شد و افزایش معاملات نسبت به شهریور پارسال بیش از ۱۰.۹ درصد نبود.
طی روزهای اخیر نیز قیمت تسه (اوراق تسهیلات مسکن) که طی ماههای قبل تا سقف ۱۰۳ هزار تومان را لمس کرده بود، به حدود ۸۰ هزار تومان رسید.
قیمت اوراق مسکن در ماههای متوالی یعنی در فاصله ماه های مهر تا آبان دو بار کاهش قیمت را تجربه کرد که برای خریداران اوراق مسکن و معامله در این بازار میتواند نویدهای خوبی را به دنبال داشته باشد. بدینمعنا قیمت اوراق از مرز ۸۰ هزار تومان به ۷۰ هزارتومان کاهش یافت. این در حالی است که نیمه مرداد، قیمت هر فقره اوراق ۱۰۳ هزار تومان معامله میشد و در شهریورماه به ۹۰ هزار تومان و در اوایل مهرماه به ۸۶ تا ۸۷ هزار تومان و نیمه مهرماه ۸۵ هزار تومان معامله شد. کاهش مجدد قیمت اوراق در اولین روز آبان به ۸۳ هزار تومان و به یکباره در ۳ آبان ماه به ۷۰ هزار تومان دست یافت و بین ۷۹ تا ۷۸ هزارتومان معامله شد و این وضعیت برای امروز ۴ آبان ماه نسبت به روز گذشته نیز با کاهش همراه بوده است.
همچنین نگاهی به کارنامه فرابورس ایران در مهرماه حاکی است که طی ۱۸ روز کاری، چهار میلیارد و ۲۳۹ میلیون ورقه بهادار در ۶۰۱ هزار نوبت به ارزش ۳۵ هزار و ۷۰۴ میلیارد ریال در بازارهای فرابورس خرید و فروش شده است که نشاندهنده رشد ۵۴، ۱۰۴و ۵۸ درصدی حجم، دفعات و ارزش معاملات فرابورس نسبت به مدت مشابه سال گذشته است.
در عین حال، بازار اول فرابورس در مهرماه تغییر مالیکت ۱۰۶۶ میلیون ورقه بهادار به ارزش ۲۲۸۰ میلیارد ریال و بازار دوم، مبادله ۱۹۸۳ میلیون برگ بهادار به ارزش ۷۲۲۹ میلیارد ریال را گزاش کرد که این ارقام بیانگر رشد ۲۲ و ۱۵۳ درصدی حجم و ارزش معاملات در بازار نخست و افزایش ۸۴ و ۱۵۹ درصدی حجم و ارزش معاملات بازار دوم را در مهرماه سال جاری (۹۵) نسبت به مهرماه سال گذشته (۹۴) است.
معامله ۹۵ میلیون اوراق بدهی به ارزش ۲۴ هزار و ۱۲۶ میلیارد ریال در بازار ابزارهای مالی رشد ۴۱ و ۸۸ درصدی حجم و ارزش معاملات این بازار را در مهرماه سال جاری (۹۵) نسبت به مدت مشابه سال قبل نشان داد. همچنین بیش از ۷۱ میلیون صندوق سرمایه گذاری قابل معامله به ارزش ۶۹۷ میلیارد ریال و ۸۰۰ هزار برگ گواهی تسهیلات مسکن (تسه) به ارزش ۷۲۸ میلیارد ریال در این بازار معامله شد که رشد ۲۹ دردص و ۷۳ درصدی ارزش معاملات صندوق های سرمایه گذاری قابل معامله، افت ۱۳ درصدی حجم معاملات و افزایش ۱۳ درصدی ارزش معاملات اوراق گواهی تسهیلات مسکن را نشان داده است.
کارشناسان علت اصلی کشیده شدن ترمز افزایش معاملات و قیمت مسکن تهران را ورود به فصل سرما و قرار داشتن در ماههای قبل از انتخابات ریاست جمهوری عنوان میکنند که با توجه به دورههای قبل، اقتصاد ایران همواره در این بازده زمانی دچار مقداری رکود میشود.
سعید آگشته در این خصوص اظهار کرد: از مهرماه سال جاری که وارد فضای رقابتهای انتخاباتی می شویم، حتما بازار مسکن با افت مواجه می شود و احتمالا از نیمه سال ۱۳۹۶ شرایط این بخش مقداری روشن تر خواهد شد.