ترامپ در تبلیغات انتخاباتی خود قول داده در برابر روند تجارت آزاد دنیا بایستد و اشتغال از دست رفته آمریکا را بازگرداند. عملی شدن شعارهای ترامپ میتواند مانعی بر سر اقتصاد بازار آزاد به حساب آمده و اقتصاد جهان را با پدیدههایی مانند افزایش متوسط دستمزدها، افزایش تورم و کاهش رشد اقتصادی مواجه کند.
ترامپ قول داده توافقنامههای تجارت آزاد (نظیر NAFTA) را مجددا به مرحله مذاکره و شغلهای از دست رفته آمریکاییها را به آنها بازگرداند. او همچنین قول داده کسری موازنه تجاری با چین را کاهش دهد و بر واردات محصولات چینی ۴۵ درصد تعرفه ببندد.
در مجموع اگر سیاستهای ترامپ در مورد تجارت آزاد با همان کیفیتی که مدنظر اوست (و در شعارهای انتخاباتیاش مطرح شده) اجرا شود، میتوان پیشبینی کرد که تقاضای کالاها و خدمات چین کاهش پیدا کرده و از رشد اقتصادی چین قدری کاسته شود؛ همین امر میتواند به کاهش تقاضای انرژی چین از کشورهای نفتی منجر شود. همچنین با توجه به تغییر ترکیب نیروی کار به نفع کارگران شاغل در آمریکا میتوان انتظار داشت متوسط دستمزدها و تورم جهانی مقداری افزایش یابد.
تردیدی نیست که سیاستهای ترامپ در بلندمدت به شدت تورمی خواهد بود ولی فدرال رزرو آمریکا نمیتواند هماهنگ با افزایش نرخ تورم در اقتصاد، نرخ بهره را افزایش دهد و این مساله در نهایت موجب کاهش نرخ بهره واقعی خواهد شد و افزایش چشمگیر قیمت طلا را در پی خواهد داشت.
برهمین اساس بعد از شوک روزهای اول تقریبا تمام وقت و انرژی فعالان بازار طلا در دنیا برای زیر و رو کردن اظهارات و موضعگیریهای ترامپ در موارد مختلف صرف شد. آنچه در میان سخنان ترامپ توجهها را به خود جلب کرده، انتقادات رییسجمهور آمریکا به سیاستهای فدرال رزرو است.
اگرچه اغلب کارشناسان معتقدند پیروزی ترامپ در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا موجب افزایش ریسک و نااطمینانی در بازارهای بینالمللی شده است اما تحلیلگران به فعالان بازارهای جهانی طلا هشدار میدهند بیش از اندازه وقت خود را تلف ترامپ نکنند و حواسشان را به حرکتها و سیاستهای فدرال رزرو جمع کنند.
افزایش نرخ بهره اوراق قرضه دولت آمریکا نیز تاثیر زیادی بر افت شدید قیمت طلا داشته است.
با این حال تحلیلگران اقتصادی بر این باورند که سرمایهگذاران باید تمرکز خود را روی روندهای بلندمدت قیمت طلا و سیاستهای پولی و نرخ بهره فدرال رزرو آمریکا قرار دهند و به هیچوجه به نوسانات شدید در کوتاهمدت که تحت تاثیر سیاستهای مالی و اقتصادی دولت ترامپ است، توجهی نکنند.
در این هیاهو اما اغلب پیشبینیها میگوید سیاستهای اقتصادی و مالی و ارزی ترامپ به نفع اونس طلا و نقره خواهد بود و قیمت این فلز زرد را در میان مدت به بیش از 1500 دلار افزایش خواهد داد. قیمت هر اونس نقره نیز تا سطح 24 دلاری افزایش مییابد.
بررسیها نشان میدهد قیمت طلا همواره رابطهای تاریخی حدود 90 درصد با رشد بدهیهای ملی آمریکا داشته است. با توجه به اینکه میزان بدهیهای ملی آمریکا به بیش از 20 هزار میلیارد دلار رسیده است، قیمت طلا باید اکنون بیش از دو هزار دلار در هر اونس باشد.
از سوی دیگر سیاست ترامپ مبنی بر کاهش مالیات و افزایش هزینهها موجب رشد فزاینده بدهیهای ملی آمریکا خواهد شد و این مساله در نهایت میتواند به نفع قیمت طلا باشد.
به نوشته جهان صنعت،در چنین شرایطی تحلیلگران اقتصادی به سرمایهگذاران و فعالان بازارهای بینالمللی توصیه میکنند که به جای تمرکز روی سیاستهای مالی و اقتصادی دونالد ترامپ طی ماههای آینده، بر سیاستهای پولی و نرخ بهره فدرال رزرو آمریکا تمرکز داشته باشند.
قیمت جهانی طلا که روز دوشنبه به پایینترین سطح در پنج ماه اخیر رسیده بود، بار دیگر با افزایش نسبی روبهرو شده و به 1225 دلار در هر اونس طلا رسیده است. براساس این گزارش، تقویت ارزش دلار و گمانهزنیهای مربوط به افزایش نرخ بهره فدرال رزرو در نشست دسامبر و همینطور سیاستهای مالی و اقتصادی ترامپ تاثیر زیادی بر نوسانات قیمت طلا در روزهای گذشته داشته است.
هنوز واقعا به درستی معلوم نیست که تاثیر افزایش احتمالی نرخ بهره فدرال رزرو آمریکا در نشست دسامبر درباره نرخ بهره تصمیمگیری میکند و هنوز مشخص نیست تغییر احتمالی نرخ بهره چه تاثیری بر قیمتهای جهانی طلا خواهد داشت. گرچه به نظر نمیرسد نیروهای ساختاری و کلان اقتصادی تغییر نکرده باشد و بازارهای بینالمللی تنها یکی دو روزی تحت تاثیر آثار روانی انتخاب ترامپ قرار گرفتند.
به هر حال باید منتظر ماند و دید آیا ترامپ مواضع انتخاباتی خود را تعدیل میکند یا همچنان بر دیدگاههای غیرمتعارف خود اصرار خواهد داشت؟